“Elől deszka hátul léc, csontkollekció, igazi férfi a húst szereti, eszel rendesen gebe?”

Borítókép: “Elől deszka hátul léc, csontkollekció, igazi férfi a húst szereti, eszel rendesen gebe?” Forrás: Hajdú Zsófia
Csak hogy a legnépszerűbbeket idézzük az átlagnál vékonyabb embereket ért válogatott bántások közül. Ezek mind elhangoznak, mi pedig nem értjük, hogy 2022-ben miért érzi magát az emberek nagy része a hentesnél. Ugyanis más magyarázatot nem találunk az állandó dekák és kilók azonnali firtatására, sokszor köszönés helyett. A mérettől függetlenül nevű Szeretest projekt ezekre az igazságtalan és bántó megjegyzésekre világít rá.

A body positivity eszméje tarol a social médiában - aminek természetesen örülünk - mert minden apró csepp a tengert duzzasztja, de úgy érezzük nem adnak túl árnyalt képet ezek a felületek a fogalomról és kisebb, marginalizált csoportok kevesebb rivaldafényt kapnak. Ki ne irigykedne egy vékony testre? Szerettünk volna mögé nézni azoknak a bizonyos “gebe” tükörképeknek és az emberi történeteknek mögötte, mint eddig minden kampányunk alkalmával.

Miért a skinny shaming a legelfogadottabb formája a testszégyenítésnek?

Azt tapasztaljuk, hogy az emberek, legtöbbször a hozzánk közel állók - család illetve rokonok, barátok -, észre sem veszik, hogy amit mondanak, az sértő, sokkal mélyebb rétegeket ér el, mint gondolnánk. A közösségi médiából (párhuzamosan a bodypositivity dömpinggel) zúdul a tökéletes test képe, hisz’ ki ne ábrándozna róla, hogy megtalálja a diéták-edzés-életmód háromszögben a bölcsek kövét, ami tökéletes alakot kölcsönöz neki végre és szaladhatna a Victoria’s Secret modellek közé a kifutóra? Sokan azt gondolják, hogy vékonynak lenni isteni szerencse és kiváltság vagy emberfeletti erőfeszítést igényel. Úgy érezzük a test vékonysága nem lehet legitim felhatalmazás a lélek bántására. Senkinek nincs joga a kilók mentén ítélni, tanácsot osztani, hamis aggodalom mögé bújva megszégyeníteni valakit. Legyen bármi is a vékonyság oka, a bullying az bullying, ezt pedig testsúlytól függetlenül senkinek sem szabad elszenvednie. Ehhez pedig társadalmi diskurzusra van szükség, ehhez szeretnénk egy keveset hozzátenni.

Mit tehetünk a vékonyak szégyenítése ellen?

Legyen szó túlsúlyos vagy vékony emberekről, a bodyshamingnek hosszú távú hatásai lehetnek, mert elősegíti az érkezési zavarok, a depresszió és az alacsony önértékelés kialakulását.

Azt szeretnénk elérni egyszer, hogy ne kelljen senki mellett kiállni, mert már mindenki megértette, hogy a test magánügy, az is ahogy kinéz, az is, amihez kezdünk vele.
Szeretest lányok

A testünk a magánügyünk. Magán viseli az évek múlásának nyomát, a gyermekeinket, diéták nyomait, öröm és bánat ráncait, vagy áttáncolt éjszakák lenyomatait, de ez mind a mienk. Mind az Élet.

A legújabb Szeretest projektről videó is készült, amit itt tudtok megtekinteni:

Nézd meg galériánkat, amiben összegyűjtöttünk 12+1 idézetet, ami az önbizalmat növeli.