Engedjük szabadon a női mellbimbókat: bimbóháború az Instagramon

Borítókép: Engedjük szabadon a  női mellbimbókat: bimbóháború az Instagramon Forrás: Canva (dml5050)
Az Instagramon tilos a női mellbimbók megjelenítése, ezzel szemben a férfiak félmeztelen jelenléte nem ütközik semmilyen szabályzatba. 2021-ben még mindig szexuális kettős mérce jellemzi a social média egyik legnagyobb platformját.

Az utóbbi egy évben, mióta mindannyiunk életvitelének jelmondata a #maradjotthon lett, még inkább rajongok a sorozatokért. A legújabb kedvencem, a Netflixes The Bold Type (Merész csajok), New Yorkban játszódik, és három főhősnőnk Jane Sloan, Kat Edison és Sutton Brady barátságát, életét követhetjük végig négy évadon át, akik - bár különböző területen, de -ugyanazon női magazin szerkesztőségét erősítik.

A 2017-ben indult sorozat amellett, hogy roppant jó humorral van megáldva, szerelmi szálakon át szexuális energiával van fűszerezve, nem fél igen komoly témákat feszegetni. Nemi erőszak, rákkal való küzdelem, alkoholizmus, feminizmus, homoszexualitás, nemi egyenlőség kérdésköre… csak, hogy néhányat említsek spoilermentesen, a sokatmondó epizódok témái közül. Nem titok, hogy ezt a cikket is a sorozatbeli Scarlet magazinos lányok ihlették.

Az első évad hatodik részében Kat egy közösségi médiakampányba kezd, melynek célja az emlőrákra, a prevencióra és a szűrővizsgálatok fontosságára való figyelemfelhívás. Az Instagram azonban a posztolt fotót törölte, mivel az szabadon mutatott női mellbimbókat. Jacqueline, a Scarlet magazin főszerkesztője miután behívatta magához a közösségi oldalakért felelős lányt, megkérte, hogy mellőzze a fedetlen keblek mutogatását, hiszen azok megjelenítése szabályellenes a fotómegosztó felületen, a kiadó számára fontos az Insta, nem szeretnék, hogy szankciót alkalmazva a fiókjukat felfüggesszék.

A szexista szabályra egyből felkaptam a fejemet, aztán elhessegettem a gondolatot; ez az irányelv ma már biztosan nincs életben, hiszen eltelt négy év a sorozat első évada óta. Néhány nappal később azonban egy norvég instamami lenti Instagram posztjával találtam magam szemben:

"Kedves Instagram! Azért vagyok ma itt, hogy a #freethenipple-ről (szerk.: szabad mellbimbóról) beszéljek! Miért van az, hogy egy férfi mell látványa rendben van, ám egy nőé már nem?

Miért vette le az Instagram azt a képemet, amin a babámat szoptatom, ami világ legtermészetesebb dolga? Ez a fotó így rendben van? Ha kicserélem a saját mellbimbóimat egy férfival, akkor kiposztolhatom?

Nincs szükségem arra, hogy mindig megmutassam a ciciket, de annyira dühös vagyok és rosszul vagyok, hogy látom, hogy a női test mindig szexuális jellegű. Ez egy testrész, ami mindannyiunknak van, de csak egy férfi teheti ki kérdés nélkül. Emlékszem, hogy először ideges voltam, amikor anya lettem, és mindenkinek meg kellett mutatnom a mellbimbóm. A babának élelemre van szüksége, bárhol is legyen. És tudom, hogy ez a rész sokkal könnyebb lenne, ha a mellbimbót egyenlően kezelnék, legyen az férfié vagy nőé. Tegyük jobbá az Instagramot !! 🙏🏼"

A #freethenipple hashtagre kattintva rábukkantam a közel 75.000 követővel rendelkező @genderless_nipples fiókra, ahol 152 db mellbimbó meredt felém. Az oldal létrehozóinak célja az volt, hogy az Instagram minden nemet egyformán támogasson és változtasson azon a politikán, hogy a férfiak megmutathatják a mellbimbóikat, míg a nőkét betiltják.

Forrás: https://www.instagram.com/genderless_nipples/

A bimbókról készült fotók egyébként olyan közeliek, hogy némelyről lehetetlen megállapítani, melyik nem emlőjén foglal helyet. Előfordult már, hogy az Instagram törölt egy olyan férfi mellett ábrázoló fotót, amit nőinek hitt, a fiók létrehozói panaszt is emeltek a szolgáltatónál.

Az emberekkel egyformán kell bánni a közösségi oldalakon, és megkérdőjelezhető, hogy az Instagram hogyan tud különbséget tenni a férfiak és a nők mellbimbói között.

Az Instagram szóvivője nyilatkozatában kijelentette, hogy a platform elkötelezett amellett, hogy lehetővé tegye az emberek számára, hogy kifejezzék magukat, de szem előtt kell tartani, hogy közösségüket különböző korú, háttérrel és hiedelmekkel rendelkező emberek alkotják.

Véget kell vetni a női test szexualizálásának és hagyni, hogy mindenki a jó ízlés határain belül megmutassa magát. Vagy olyan adminisztrátorokat kell alkalmazni és olyan elveket, melyek megszűrik, hogy mi a szexualitást sértő és mi a művészi, vagy valamilyen fontos ügy mellett, kiálló, kihívó kép. Mert a 21. században igenis figyelmet kell fordítani arra, hogy a nemek közötti egyenlőtlenséget is felszámoljuk, azonban, ha egy női mellbimbó kiveri a biztosítékot, akkor még nagyon messze vagyunk ettől.

Ha érdekességet olvasnál a mellbimbókról, ne hagyd ki a lenti galériánkat!