Csak marketingfogás az életkor szerint csoportosítani a kozmetikai termékeket? Utánajártunk, megéri-e válogatni!

Borítókép: Csak marketingfogás az életkor szerint csoportosítani a kozmetikai termékeket? Utánajártunk, megéri-e válogatni! Forrás: Pexels/ Anna Shvets
Szimpla marketingfogás életkor szerint csoportosítani a kozmetikai termékeket, vagy tényleg megéri a betöltött éveink alapján válogatni a hatóanyagok között? A cikkben többek között erre keressük a választ – amellett, hogy elmélkedünk kicsit az öregedés elfogadásának szépségéről is.

Augusztus 25-től már megvásárolható a 2023-as őszi Éva Magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

Anti-aging, smart-aging, aging well – bárhogyan is finomítsuk a kifejezést, akármilyen körmönfontan írjuk is körül a mögötte meghúzódó, kielégíthetetlen vágyat, a lényeg ugyanaz marad. Ahogy észrevesszük arcunkon az öregedés első jeleit, lázasan vetjük bele magunkat a kozmetikai ipar nyúlüregébe, hogy addig csavarogjunk a hatóanyagok csodaországában, míg végül valamilyen szerrel sikerül majd végre megállítani az idő kerekét. Az idő múlásával való hadakozás ugyan reménytelen, mégsem fogok azzal előállni, hogy adjuk is inkább fel. Érdemes ehelyett átkeretezni a problémát. Egyfelől, ma már nagyon sokáig élhetünk egészségben. Visszatekintve a korábbi évszázadokra, nyugodtan leszögezhetjük, hogy ez egyáltalán nem volt mindig így, és megöregedni voltaképp privilégium. Másfelől legnagyobb szervrendszerünk, a bőrünk életbevágó feladatokat lát el. Megvédi a szervezetünket a különböző fizikai és kémiai hatásoktól, részt vesz a kórokozók elleni védelemben, miközben közvetít a kül- és belvilág között. Ne mondjunk le ápolásáról, de elsősorban egészségét tartsuk szem előtt!

MARKETINGFOGÁS VAGY SORVEZETŐ?

A drogériák polcain még ma is megfigyelhetjük azt a régi, bevett szokást, amely szerint az egyes termékeket a bőrtípusok (normál, száraz, zsíros, kombinált) és a bőrproblémák (érzékenység, problémás bőr, pigmentfoltok, ráncok, rozácea és így tovább) helyett korosztályok szerint ajánlják a gyártók a vásárlók figyelmébe. A kor sem bőrtípust, sem bőrállapotot, sem bőrproblémát nem jelent automatikusan, pedig amikor nekünk való termékeket keresünk, éppen ezek ismeretében kell hatóanyagokat választanunk. Ehhez meg kell tanulnunk értelmezni a kozmetikai termékek összetevőinek listáját (INCI-lista) és meg kell ismernünk az egyes összetevők lehetséges hatásait, illetve a használatukkal járó rizikókat. Ugyanakkor mégsem teljesen ördögtől való életkorokhoz kötni az emberi bőr életútját, hiszen a bőr érése is mutat egy nagyjából mindenkire jellemző ritmust, illetve a nők életében a terhesség, a szoptatás és a menopauza is mindenki esetében hasonló hatással van legnagyobb szervrendszerünkre.

Forrás: Pexels/ Anna Shvets
Érdemes az életkorhoz megfelelő módon kiválasztani az arcápolási rutint.

A HÚSZAS ÉVEINK: FÓKUSZBAN A MEGELŐZÉS ÉS A TÁMOGATÁS

A YouTube-on dr. Drayként ismert, többmilliós rajongótáborral bíró bőrgyógyász, Andrea Suarez arra hívja fel a figyelmet, hogy felnőttkorunk első évtizedében mindennél fontosabb a prevenció. A bőr öregedésének látható jelei és a bőrbetegségek jelentős része egyszerűen megelőzhető vagy enyhíthető fényvédelemmel. A széles spektrumú fényvédő krémet minden reggel fel kell vinni a megfelelő mennyiségben az arcra, a nyakra és minden napnak kitett bőrfelületre, és 2 óránként újra kell kenni napközben, különösen, ha a szabadban tartózkodunk. Emellett érdemes bőrünket az UV-sugaraktól megóvó ruházatot viselni, és mindig keresni az árnyékot. Esténként a szennyeződéseket, a sminket és a napkrémet a bőr védőrétegének épségét megóvó arclemosóval el kell távolítani – vízálló arcfesték és fényvédő esetében érdemes a kettős tisztítás gyakorlatát követni, és először tisztítóolajat vagy -balzsamot, utána gyengéd gélállagú arclemosót használni.

Be lehet már vezetni az AHA-, BHA- vagy PHA-savakat, amennyiben ezt valamilyen bőrprobléma, például akné, mitesszerek megjelenése, zárt komedók feltűnése vagy egyenetlen bőrfelszín indokolja. Ezek hiányában ilyen fiatalon nincsen szükség hámlasztásra. Fontos viszont este felvinni a bőrtípusnak megfelelő hidratálókrémet, ezzel lehet támogatni a bőr éjszakai megújulását, illetve csökkenteni a bőrön keresztüli éjszakai vízvesztés mértékét. Egy jó alaphidratáló általában természetesen hidratáló elemeket tartalmaz: azokat a bőrben eleve megtalálható aminosavakat, zsírsavakat, triglicerideket, ureát, keramidokat, foszfolipideket, glicerint, szacharidokat, sodium PCA-t, hialuronokat és más összetevőket nevezzük így, amelyek gondoskodnak a bőr külső rétegének a védelméről és a hidratáltság fenntartásáról.

Érdemes a szabad gyökök okozta oxidációs károk ellen bevezetni valamilyen antioxidánst, például C-vitamint vagy C-vitamin-származékot. Az évtized második felében el lehet kezdeni valamilyen helyi retinoid, azaz A-vitamin-származék (kozmetikai retinol, retinal vagy HPR, illetve orvosi felügyelettel retinolsav) bevezetését, amennyiben a gyermekvállalás még nincs tervben. Ez ma a hatóanyagok királynője, ha a bőr fiatalosságának, egészségének és megfelelő működésének megőrzéséről van szó, bár alapvetően a kamaszok pattanásos bőrének kezelésére fejlesztették ki. Ezek mellett dr. Suarez az életmódra hívja fel a figyelmet: ebben az évtizedben ugyanis a legjobb kialakítani az egészséges táplálkozási, alvási, testmozgási és stresszkezelési szokásokat. A bőrgyógyász alapelve szerint nem éri meg tehát túlzásba vinni a hatóanyagok halmozását sem.

Forrás: Pexels/ cottonbro studio

A HARMINCAS ÉVEINK: AZ IDŐSÖDÉS ELSŐ JELEI

A közösségi médiában szintén aktív bőrgyógyász, dr. Shereene Idriss a harmadik X-szel kapcsolatban aláhúzza: semmilyen kozmetikai termékkel nem lehet megakadályozni az arc volumenének és csont szerkezetének korral járó változásait. Azonban meg lehet célozni az évtizedre jellemző magas stressz-szint, a kollagénvesztés, illetve a korábban összeszedett napártalom jeleit, kordában lehet tartani a hormonális aknét, a gyakran először megjelenő rozáceát, mellette a terhességet kísérő melazmát és más pigmentproblémákat, valamint késleltetni lehet az első finom ráncok kirajzolódását. Ez az időszak tehát már nemcsak a bőr védelméről és működésének támogatásáról, hanem konkrét problémák kezeléséről is szól. Ennek megfelelően – a húszas években kialakított alaprutin megőrzése mellett – megéri bevezetni néhány új hatóanyagot.

Tanácsos bővíteni az antioxidánsok körét, a C-vitamin mellé felsorakozhat a B3-vitamin, azaz niacinamid és a kojisav is. Ezekhez társulhatnak olyan gyulladáscsökkentő, nyugtató összetevők, mint az édesgyökér kivonata (Glycyrrhiza glabra vagy Licorice root) és a Centella asiaticából, azaz ázsiai gázlóból kivonható különböző hatóanyagok. Ezek az antioxidánsok és gyulladáscsökkentők mérséklik a bőr pirosságát és hozzájárulnak a bőr egyenletes pigmentáltságának kialakításához és megőrzéséhez amellett, hogy küzdenek a szabad gyökök okozta károk és a gyulladások ellen. De az azelainsav vagy tranexamic acid is jó társak lehetnek a rozácea szabályozásában, és a foltokkal szemben is felveszik a kesztyűt.

Valamilyen retinoidot ebben az évtizedben már annak is érdemes bevezetnie, aki a húszas éveiben még nem élt vele, de csak akkor, ha nem próbál éppen teherbe esni, nem vár kisbabát vagy nem szoptat – az A-vitamin-származékok ugyanis ezekben az időszakokban nem használhatók. Illetve akkor sem érdemes erőltetni az A-vitamint, ha irritációt okoz, a bőrnek ugyanis a tartós irritáltság hosszú távon sokkal rosszabbat tesz, mint egyszerűen mellőzni ezt a hatóanyagot.

A bőr hidratáltságáért és az öregedés késleltetése érdekében érdemes ez esetben a peptidekkel próbálkozni: ezeknek a hosszabb-rövidebb aminosavláncoknak több különböző alfaja van, vannak botoxutánzó, sejtkommunikáló és vivőpeptidek. Egyelőre még csak iparági-gyártói kísérletek bizonyítják ezek hatékonyságát, de mindenképpen a peptidek számítanak a legmenőbb feltörekvő wellaging hatóanyagoknak. Az egyenetlen bőrtextúrára vagy a hormonális változások miatt zsíros, pattanásos bőrre jók a kémiai hámlasztók. Ezek használatakor is figyelembe kell venni a bőr fokozott érzékenységét, rozáceára, pirosságra, foltosodásra való hajlamát, és óvatosan kell eljárni az AHA-, BHA- vagy PHA-sav kiválasztásakor. A legutóbbi típus kifejezetten kíméletesnek számít, a középső leginkább zsíros-pattanásos bőrre való, a legelső típusba pedig több közismert sav tartozik a glikolsavtól a mandulasavon át a tejsavig: ezek kis molekulaméretük miatt igazán mélyre tudnak jutni, így irritálóbbak lehetnek, viszont nem szárítanak, szemben a BHA-val. Fényvédőt használni ebben az évtizedben is minden áldott nap kell, aki pedig retinoidokkal vagy hámlasztókkal kezeli a bőrét, annak kifejezetten kötelező!

A folytatás és a teljes cikk az ÉVA Magazin nyári lapszámában olvasható! Már kapható!

Keresd az új Éva Magazint, tele izgalmas, lélekemelő témákkal! Középpontban: self-love, hogyan szeressük magunkat?