Az 5 legnagyobb arcápolási tévhit

Borítókép: Az 5 legnagyobb arcápolási tévhit Forrás: Pexels
Bár ma már kifejezetten trendi egy alapos arcápolási rutin kialakítása, mégis még mindig sokan esünk ugyanazokba a régen berögződött hibákba, amelyekkel nem hogy javítanánk, inkább rontunk az esetleges problémákon. Összegyűjtöttük az 5 legnagyobb arcápolási tévhitet, hogy te ezeket már ne kövesd el!

Ne feledd, november 10-13. között ismét itt a JOY-Napok! Spórolj velünk, válogass a több mint 400 kupon között és vásárolj akár 70%-os kedvezménnyel! Szerezd be a kiszemelt kuponokat mielőbb a már kapható JOY Magazinban, vagy töltsd le a JOY Hungary App-ot, ahol többek között számos kozmetikai márka kuponjai is elérhetők, melyek segítségével kedvezményesen szerezheted be a legjobb termékeket egy professzionális arcápolási rutin kialakításához! A részletekért KATTINTS IDE!

Ma már egyszerű dolgunk van, legalábbis, ami a választékot illeti, hiszen a drogériákban könnyedén be lehet szerezni minden szükséges terméket egy megfelelő arcápolási rutin kialakításához, ráadásul még a pénztárcánkba se kell feltétlenül mélyre nyúlnunk. Azonban van sok berögzült mondat vagy akár anyáról lányra szálló tévhit az arcápolással kapcsolatban, ami nem minden esetben segít megtartani a bőrünk egészségét, frissességét, fiatalságát.

5 olyan arcápolási tévhitet szedtünk össze, amelyek napjainkban a leggyakoribbak és nagyon sokan nincsenek vele tisztában, hogy ezekkel bizony nem hogy használnának, de inkább rontanak a bőrük állapotán.

Tévhit 1: Belső hidratálás hiánya

Azt már mindenki tudja, hogy sminkben nem szabad lefeküdni aludni, de még ennek tudatában is bizony félrecsúszhat az esti rutinunk. Ilyen például az első legegyértelműbb, ami nem csak a bőrünkre, de egész testünk egészségére is rossz hatással van és ez nem más, mint a nem megfelelő milyenségű és mennyiségű folyadék bevitele. Ha nem iszol eleget vagy folyadék címszóval cukros üdítőket fogyasztasz, bármilyen csodakencéket is használsz a bőrödre, sajnos azok hatástalanok lesznek. A napi minimum 2 liter víz fogyasztása viszont garantáltan csökkenteni fogja a pattanásaid és az apró ráncocskáid számát, a szem alatti karikáidat halványítja, de még akár az ekcémás foltjaidon és a bőrszárazság kellemetlen tünetein is javíthat.

Tévhit 2: Nem kell a fényvédő!

Nagy hiba az is, amikor valaki úgy gondolja, hogy mivel neki szépen barnuló bőre van, az arca sem igényel fényvédő használatot. Ám ez nem így működik! A bőr egy intelligens rendszer, ami nem felejt. Minél több fény éri és minél többször előfordul, hogy nem gondoskodunk a védelméről, annál gyengébb lesz. Lehet, hogy nem egy-két éven belül, de hosszú távon ennek már látható nyomai lesznek! Mindig használjunk fényvédőt, még akkor is, ha nem vagyunk hajlamosak leégésre! Sőt, tovább megyünk, a bőrünket minden évszakban védeni kell a káros UVA és UVB sugaraktól, télen nyáron, városban vagy kirándulás közben is! Ne feledd, a szép és egészséges bőr a fényvédelemmel kezdődik!

Tévhit 3: Minden pattanás ugyanolyan

Van azonban egy rossz hírünk: ha a fenti két hibát nem is követed el - vagyis hidratálsz belülről is, lelkiismeretesen fényvédőzől- akkor is kialakulhatnak pattanások, mitesszerek az arcodon a nem megfelelő táplálkozás vagy a hormonháztartásunk ciklikus változásai miatt. És itt követjük el sokan az újabb nagy hibát: elkezdjük nyomkodni ezeket a nemkívánatos kis "vendégeket", ráadásul sokszor napközben és nem is makulátlanul tiszta kézzel. Egy-egy pattanás kinyomása azonban akár életünk végéig is nyomot hagyhat maga után, ha elfertőződik és nem megfelelően kerül kitisztításra. Bízzuk ezt inkább szakemberre!

Tévhit 4: Ami másnak bevált, nekem is jó lesz

Ha szeretnénk kialakítani egy megfelelő arcápolási rutint, fontos, hogy ne egy szimpatikus vlogger vagy blogger tanácsait kövesük elsősorban, hiszen lehet, hogy neki teljesen más bőrtípusa van, mint nekünk és az általa ajánlott termékek és rutin a mi bőrünket tönkretenné. Érdemes szakember tanácsát kikérni és kipróbálni több márka termékeit is, kezdve a legkisebb kiszereléssel. Ha beválik, jöhet a nagyobb, ha nem, akkor meg továbbadhatjuk valakinek, akinek meg épp az a megfelelő termék. Próbálkozni, kísérletezni kell ahhoz, hogy megtaláljuk azokat a termékeket, amik megfelelően támogatják bőrünket és annak barrier funkcióját.

Tévhit 5: A sok bőrradírozás, hámlasztás a szép bőr titka

Van még egy tévhit, amiről mindenképpen szót kell ejteni, mert hatalmas divat mostanában: a túl gyakori bőrradírozás és az otthoni hámlasztás. Ami szakember kezében gyógyít, az egy laikus által végezve hatalmas és akár maradandó károkat is okozhat: elvékonyíthatja, hiperérzékennyé teheti és teljesen eltüntetheti bőrünk védekező funkcióját. Ennek látható eredménye, a feszülő, viszkető, kipirosodásra hajlamos bőrön túl az irritáció okozta pattanások, foltok és egyéb bőrelváltozások megjelenése. Érdemes tehát mindig követni az adott hámlasztó vagy bőrradír leírásában szereplő használati tanácsokat - mindenekelőtt szakember javaslatát kikérni-, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan tudjuk mi magunk, otthon biztonságosan használni a hámlasztó szereket.

Utoljára a riogatások után megosztom dédnagymamám tanácsát, ami minden reggel eszembejut, amikor elvégzem saját arcápolási rutinomat. Dédnagymamám úgy gondolta, ha minden reggel háromszor megmosom arcom hideg vízzel 18 éves koromtól kezdve akkor kitolhatom az öregedés nyomait az arcomon. Természetesen ezt ő annó úgy végezte, hogy ébredés után lement a patakparthoz és abba mosta meg az arcát, de azért én szorgosan mosom az arcom reggel a lakásunk fürdőszobájában, miközben arra gondolok hogyan is nézhetett ki az a patakpart az ő leány korában, ahol kialakította magának ezt az arcápolási rutint.

Szerezd be a JOY-napok kuponcsomagot!

A magazin kapható az újságárusoknál, vagy rendeld meg a digitális kiadványt ITT!
A kuponcsomagot pedig a JOY Hungary applikációban is megvásárolhatod.

Ahogy a testünket, úgy arcunkat is karban lehet tartani tornával. Nézd meg, milyen gyakorlatok segítenek ebben!