Amit mindenképpen nézz meg az arckrémek címkéjén 30 felett: ismerd meg az INCI-listát

Borítókép: Amit mindenképpen nézz meg az arckrémek címkéjén 30 felett: ismerd meg az INCI-listát Forrás: Karolina Grabowska/Pexels
Nem mindig könnyű rátalálni a tökéletes arckrémre, és ha meg is van álmaid és bőröd netovábbja, még akkor sem lehetsz feltétlen biztos abban, hogy jó döntést hoztál. Hogy miért is? Segítünk most egy kicsit eligazodni a dolgokban!

Az évek múlásával a bőrünk is változik, ez pedig a szépségápolási szokásainkra is hatással van. Például 30 éves kor felett már egészen más kozmetikumokat kezdünk el beépíteni a mindennapi rutinjainkba, mint korábban. És amíg a húszas éveinkben próbáltuk a reklámok tuti biztos tippjei alapján lekapni valamit a drogériák polcairól, addig a harmadik X után már egészen konkrét képünk van arról, hogy mire is van szükségünk. És itt jön be a képbe az INCI-lista.

Egy bizonyos kor felett sokkal inkább a tudatosság irányítja választásainkat, és már nem érjük be pár jól hangzó hirdetéssel. Rájövünk arra, hogy arcbőrünk egészsége és állapota mindennél többet ér, így nem okoz gondot az sem, hogy kicsit mélyebben a zsebünkbe nyúljunk annak érdekében, hogy a tükörbe nézve a várt hatást kapjuk. Ám még ezen elvek mentén is lehetnek buktatók, hiszen egyáltalán nem mindegy az, hogy az adott arckrémben milyen összetevők is lapulnak. A hangzatos márkanevek és a drága alapanyagok ugyanis nem feltétlen jelentik azt, hogy az általunk választott beauty termék pont az, amire nekünk szükségünk lehet. Sőt!

Mi is az az INCI?

Az INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients), azon összetevők listája, amiből a gyártók is választhatnak. Ezt a több tízezer kémiai alapanyagot több szempontból nézve is egytől egyig megvizsgálták, mert ma már nem kerülhetnek olyan kozmetikumok a piacra, melynek alapanyagai nem estek át toxikológiai vizsgálaton. Így nézve tehát az összes bolti forgalomba került kence biztonságos. Az már más kérdés, hogy hosszú távon milyen élettani hatásokat gyakorolnak a bőrre és a szervezetre (reméljük a legjobbakat), ez ugyanis csak évek múltán derül ki, ahogy a fogyasztók élesben is használják a termékeket. Egy szó, mint száz, első körben érdemes kicsit jobban belemélyedni a kiszemelt készítmény címkéjébe, ugyanis ez már árulkodó lehet.

Forrás: Karolina Grabowska/Pexels

Mi és mit jelent?

A lista elején találod azokat az anyagokat, amikből a legtöbb található az adott kozmetikumban, ez szinte a legtöbb esetben a víz. Szóval leginkább az adott készítmény első 6-7 összetevője számít, ebből már egy korrekt képet kaphatsz azzal kapcsolatban, hogy milyen kémiai összetevőkkel dolgozott az adott cég. A felsorolás végén azon alkotórészek vannak, amikből 1%-nál kevesebbet használtak fel, így ha például egy készítmény C-vitaminos csodaszerként hirdeti magát, de a hangzatosan ható vitamin csak a lista végén kullog, az elég árulkodó jel lehet. Szóval ezen tudás birtokában már te is könnyebben utána tudsz nézni annak, hogy milyen komponensekkel dolgozott az adott gyártó, és ha figyeled a bőrödet, idővel az is nyilvánvalóvá válik majd, hogy mely elemek vannak rá jó hatással és melyek nem. Az INCI a világ összes pontján egységes, így ne aggódj, bárhol is jársz, elvileg el fogsz tudni igazodni a kémiai kifejezések között.

Forrás: Karolina Grabowska/Pexels

Mikre érdemes figyelni és adott esetben kerülni őket? Mondunk pár fontosabbat!

  • SLS és SLeS - Manapság már egyre ritkábban használják, de azért még mindig előfordul. Az egyik leggyakoribb probléma vele az, hogy nagyon szárítja és irritálja a bőrt.
  • Paraben végződésűek - Erről erősen megoszlanak a vélemények, de egyes kutatások arra jutottak, hogy a mellrák kialakulásának oka ebben a kémiai elemben keresendő. A vizsgálatok még mindig folynak a témában, de ha biztosra mennél, akkor inkább kerüld el őket.
  • Formaldehyde - Ez egy tartósítószer, amivel érdemes vigyázni, mert általában kiütéseket okoz.
  • Menthoxypropanediol - A mentol egyik mesterséges származéka és erősen hűsítő hatású, ezért irritáló lehet.
  • Petrolatum - Ismertebb nevén vazelin. Mivel kőolajszármazék, ezért az összetevők listájának nem túl kedvelt tagja, ám ettől függetlenül viszonylag kevés irritációt okoz.
  • Triclosan - Japánban és Kanadában csak korlátozott mennyiségben használhatják, mivel mérgező hatással van a belső elválasztású mirigyekre.
  • Ceteareth-10 - Még mindig nem derült ki pontosan róla, hogy tartalmazhat-e dioxine szennyezést, így sérült bőrön semmiképpen se alkalmazd.
  • Paraffinum Liquidum/Mineral Oil - A petróleumól vonják ki, és bár hivatalosan nincs komolyabb egészségkárosító hatása, kombinált- és zsíros bőrűeknek nem ajánlják.

Tényleg érdemes kicsit jobban belemélyülni a dologba, hiszen bőrünk egészsége nagyon fontos, és ezen esetben meg kell próbálnunk ellenállni a jól csengő neveknek és reklámoknak, hiszen hosszú távon a rossz bőrápolási rutinok összetevődnek és nem várt mellékhatásokkal köszönnek vissza, amiket akár éveinkbe is telik megfelelően orvosolni, már ha egyáltalán visszafordítható a folyamat.

És ezt láttad már?