Egyél, ahogy érzed: tényleg jó diéta a nem-diéta?

táplálkozás,nemdiéta Forrás: Getty Images
Felejtsd el a kalóriaszámlálást és az önsanyargatást, edd azt, ami jólesik és hányj fittyet a wellness iparágra – ugye milyen jól hangzik? Erre biztat az utóbbi időben népszerű trendnek számító intuitív táplálkozás irányzat. De vajon csak egy új divatról van-e szó vagy hosszú távon is segíthet nekünk?

Miről is van szó?

Semmi újról – az intuitív táplálkozás filozófiáját két amerikai táplálkozásszakértő mutatta be könyvében még 1995-ben. Az irányzat célja, hogy megszüntesse az étel miatti bűntudatunkat, és elérje, hogy az ételekre ne egyszerűen jóként vagy rosszként gondoljunk. Inkább pszichológiai megközelítésről van tehát szó, nem arról, hogy “egyél ezt, ne egyél azt”. Nem biztat szuperételek fogyasztására és a címkék mániákus böngészésére sem. Technikailag arról van szó, hogy azt eszel, amit akarsz, de ez ne tévesszen meg: bár a kalóriákat nem számolod, annak így is tudatában vagy, hogy mennyire vagy éhes vagy jóllakott. A hangsúly azon van, hogy hogyan érzed magad az ételektől, és fontos a tudatos jelenlét is: vagyis hogy lassan egyél, néha tedd le a villát, néhány percenként gondold át, hogy még mindig éhes vagy-e és csak azért ne lapátolj be mindent, hogy ne maradjon étel a tányérodon.

Miről nincs szó?

Minél inkább követed ezeket az elveket, annál inkább te leszel a főnök a táplálkozásodban, hiszen tiszteletben tartod a tested jelzéseit. Ám ez nem jelenti azt, hogy a testsúlyod felett is átveheted a hatalmat: az intuitív (vagyis ösztönös megérzésen alapuló) táplálkozás nem fogyókúra. Inkább segít nekünk újra meghallani a testünk jelzéseit – ami gyerekként még tökéletesen menne, hiszen ilyenkor még a hormonjaink szabályozzák, mikor együnk és mikor ne. Csak aztán közbeszólnak a szüleink: siessünk a vacsorával, mert menni kell leckét írni, fürdeni, lefeküdni, az étel pedig túlnő saját magán: a brokkoli kötelesség lesz, a süti pedig jutalom.

De ez csak az egyik hatás, ami a “süketség” felé visz: a másik az, hogy nem olyan világban élünk, amiben az evés annyira intuitív lehetne. Bombáznak minket a hamburger- és üdítőreklámok, illatoznak az utcákon a streetfood büfék, sorakoznak az ételfotók a közösségi média hírfalakon. Ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, mi az, amit akar és mi az, amiről azt gondolja, hogy akarja. Vagyis hogy mire vágyik a teste és mire áhítozik az agya.

Mit várj tőle?

Elsősorban információkat arról, hogy mi a jó a testednek. Fogd fel úgy, mint egy kísérletet, amiben adatokat gyűjtesz saját magadról. Az intuitív táplálkozás annak való, aki belefáradt a különböző fogyókúrákba, mert hosszú távon nem érte el velük a célját. Dietetikus segítségével mindenki magára szabhatja ezt az irányzatot – aki valamilyen táplálkozási zavarral küzd, annak mindenképpen szüksége lesz rá, hiszen például hosszas fogyókúrázás után vagy anorexiával nem biztos hogy képes rá, hogy felismerje az éhségérzetet.

Mit ne várj tőle?

Azt, hogy leolvadjanak a kilók. Az intuitív táplálkozás hangsúlyozottan nem a fogyásról szól – inkább egy életre szóló programról van szó.

Összegyűjtöttük, milyen irányelvek mentén fogj bele, ha kipróbálnád a nem-diétát:

1. Utasítsd el a fogyókúra mentalitást

Nézz utána, miért nem működnek a különböző fogyókúrák. Ne a fogyásra koncentrálj és felejtsd el a diétázós mentalitást, hogy oda tudj figyelni a testedre.

2. Tartsd tiszteletben az éhséget

Egyél következetesen: naponta többször étkezz – például akkor, amikor az éhség akár diszkrét jeleit is észleled.

3. Békélj meg az étellel

Adj magadnak engedélyt arra, hogy minden ételt megehess (kivéve természetesen azokat, amiket az egészségi állapotod nem tesz lehetővé).

4. Hányj fittyet a szabályokra

Felejts el mindent, amit arról hallottál, hogy mit, mennyit, milyen gyakran és mikor egyél.

5. Figyelj oda rá, hogy jóllaktál-e

Ne hagyd figyelmen kívül a tested jelzéseit arról, hogy mikor érzed jóllakottnak magad – kellemesen jóllakottnak, nem pedig úgy, mint aki mindjárt kipukkad.

6. Fedezd fel, mi esik jól

Edd azt, amit valójában enni akarsz. Ne egyél cukkinit, amikor tésztát kívánsz.

7. Ne az étel legyen az, ami segít kezelni az érzelmeidet

Vagyis felejtsd el a vigaszevést és keress más módszereket arra, hogy az érzelmeiddel megbirkózz.

8. Tiszteld a tested

Bánj vele tisztelettel és ennek megfelelően reagálj a jelzéseire.

9. Érezd a különbséget

Foglalkozz olyan dolgokkal, amelyek örömet okoznak és gondold át, mi a jó bennük neked (például jobban alszol, több energiád van).

10. Tiszteld meg az egészséged azzal, hogy kíméletesen táplálkozol

Étkezz változatosan és figyeld meg, hogyan érzed magad a különféle ételektől.

Talán azért van eleged a fogyókúrából, mert gyorsabban hízol, mint ahogyan fogysz. Galériánkban elolvashatod, miért van ez így: