Örökké kísért a rettegés a nemi erőszaktól

Örökké kísért a rettegés a nemi erőszaktól
Forrás: Emiliano Vittoriosi

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kábé tizenhárom éves koromban kezdődött ez a, minek is nevezzem, mániám, és nagyon, nagyon sokáig nem hagyott nyugodni. Márti története

Egy álommal kezdődött, amiből kiáltással ébredtem. Álmomban egy játszótéren jártam, és egy kis homokozó mellett elsétálva felfigyeltem egy férfira, aki a homokozó másik oldalán épp rám nézett. Egy másodperc töredéke, amíg a vadász és az őz egy pillanatra dermedten egymás szemébe néz, majd nekiiramodnak: utána, előle. Tulajdonképpen csak a nekiiramodás előtti pillanatig tartott az álom, mégis tudtam, mit akar az álombéli férfi: azt.

Onnantól belém költözött a rettegés, nappal is. A kilencvenes évek elejét írtuk, akkortájt lehetett hallani, olvasni pár ilyen hírt: szatír a lakótelepen. Erőszakos férfi, magányos lányok, nők. Parkban. Liftben. Egyetemen.

Pedig nem igazán volt valódi okom félni. Nem mászkáltam necces helyeken, nem kerültem veszélyes helyzetbe. Nem történt meg velem az, amitől rettegtem. (Hacsak hipnózisban ki nem derül, hogy mégis, csak nagyon mélyre temettem az emléket.)

Azóta persze tudom, hogy nem kell ahhoz kifejezetten veszélyesnek tűnő helyzet, hogy megtörténjen. Lehet az egy ismerős is. Lehet először kedves is. Történhet bárhol. Fényes nappal. Strandon. Buliban. Lépcsőházban. (Ez a novella nagy hatással volt rám.)

Olvasd el ezt is:

De vajon miért érintett ennyire érzékenyen ez a téma? Túlféltettek a szüleim, és aztán magam is túlságosan átvettem a féltésüket? Valójában vágytam eljátszadozni szexuális témájú gondolatokkal, de csak ebben a formában engedtem meg magamnak? Sokáig nem értettem. Aztán pár éve hallottam a transzgenerációs traumákról. És eszembe jutott, hogy a nagymamáim 17 és 19 évesek voltak '45-ben, amikor bejöttek az oroszok. Mesélték, hogyan bújtatták őket. Úgy tudom, nem esett bántódásuk. De vajon mindent tudok? Elmesélték volna nekem, ha történt volna valami? Már nem fogom megtudni. A félelmüket viszont mintha a csontjaimban hordoznám tovább.

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Éva Psziché Est (személyes részvétel) - Lépj az újrakezdés és a megújulás útjára!

Időpont: 2020. szeptember 24., csütörtök, 18.00–20.30
Helyszín: Budapest Kongresszusi Központ, Bartók terem, 1123 Budapest, Jagelló út 1–3. 

LÉPJ AZ ÚJRAKEZDÉS ÉS A MEGÚJULÁS ÚTJÁRA!

Előadóink maguk is átéltek már nehéz helyzeteket. Válást, szakítást, kirúgást, munkahelyi nyomást, kudarcélményt. Most megosztják veled, hogy mi vitte őket előre, és hogyan tudod te is kreatív energiává alakítani a feszültségeket!

HOGYAN DOLGOZTA FEL PALYA BEA A VÁLÁSÁT?
Miként építette újjá magát? Mi az, ami erőt adott neki, és neked is erőt adhat?
Bea egy egész albumot szentelt a válásának, az újrakezdésnek, és most mártrénerként, előadóként dolgozik azon, hogy a mélypontok ne lehúzzanak, hanem felemeljenek minket, hogy aválságokból új értékek szülessenek.

MIRE JÖTT RÁ A PROGRAMOZÓ, AKINEK AZ A HOBBIJA, HOGY BOLDOGABBÁ TEGYE AZ EMBEREKET?
Hogyan elemezte ki a saját összeomlását? Miként leplezte le agyának titkos működését, mit tanácsol neked, ha elégedett,életvidámés sikeresakarsz lenni?
Molnár Ádámotrégóta foglalkoztatja az emberi lélek. Tetten érte saját pszichéjét, és programozói gondolkodással tárta fel azt a folyamatot, ami megakadályoz minket abban, hogy bátrak és tettre készek legyünk. Elmondja, szerinte mi kell a boldogsághoz.

MEGLEPETÉSVENDÉG: STEIGERVALD KRISZTIÁN
Generációkutató, generációs mentor, aki a tudatOs odafigyelésben látja az egyéni és a családi boldogulás útját.

AZ EST HÁZIASSZONYA: BOMBERA KRISZTINA

Vendégeinkről és eladásaikról itt olvashatsz többet: www.evamagazin.hu/evaest 

PROGRAM:

Palya Bea énekes-dalszerző, előadó, tréner:
Újrakezdés – élet a válás/váltás és a külső tényezők változása után

„Én a saját utamat nem az áldozat, hanem a hős szemszögéből nézem: a nehézség nem arra való, hogy maga alá gyűrjön, hanem arra, hogy növelje az erőmet, és a legyőzése által valamilyen új készséget pallérozzak magamban.”

Molnár Ádám szoftver architekt, előadó, boldogságkutató:
Uralkodó mintáink. Hogyan hackeljük meg az agyunkat?

A világ megváltozott, viszont a testünkbe kódolt minták nem. Ha ezt felismerjük, s megtanuljuk, hogyan is működik az agyunk, hogyan lehet meghackelni a mintáinkat – akkor esélyt kapunk a változásra és a kontroll visszaszerzésére. S így arra is, hogy áldozatból életünk hősévé váljunk!”

Kerekasztal-beszélgetés
Palya Bea, Molnár Ádám, Steigervald Krisztián és Bombera Krisztina

Hogyan állj fel a nehéz helyzetekből? Hogyan teremts magadnak egy új valóságot? Miként lépj ki a komfortzónádból? Hogyan fedezd fel a belső erődet, és találj új megoldási mintákat?

HA ELJÖSSZ, MEGTUDOD!

Vedd meg a személyes részvételre szóló jegyed szeptember 24-ig csupán 3980 Ft-ért!

3980 Ft

Megnézem

(A transzgenerációs elmélet szakértője, Orvos-Tóth Noémi volt a legutóbbi Éva Psziché Est egyik résztvevője. Már megvannak a Psziché Est őszi időpontjai hasonlóan remek előadókkal, nézd meg!)

Hatodik érzékem volt az ilyen történetekre, könyvben, filmben, életben. Meg is találtak. Egy idő után viszont elkezdtem azon dolgozni, hogy legyőzzem az ok nélküli félelmet. És amikor a büntetőjog államvizsgán a nemi erkölcs elleni bűncselekményeket húztam, és higgadtan ötösre vizsgáztam belőlük, tudtam, hogy lezárhatom az irracionális rettegés korszakát.

Ma óvatos vagyok, de már nem szorongok. Barátnős színházból hazafelé jövet írok a férjemnek, amikor leszállok a troliról. És hátranézek az utcán, ki van mögöttem.

Lányom van. A félelemkezelés új fejezete nyílik számomra vele kapcsolatban. Most még kicsi, de meg kell tanítanom vigyázni magára. És aztán bíznom kell benne, hogy tud vigyázni magára. Mindenesetre a földszinten lakunk, hogy ne kelljen liftbe szállnia. Biztos, ami biztos.

Felkavaró filmek a témában:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
Az erőszak nem lehet erotikus; íme 8 filmes példa
Tovább olvasok
Kép
Fördős Zé interjú arról, miért lett belőle "futóbolond"

Bár a neve a főzéssel és az ételekkel forrt össze, a sport régebb óta az élete része, ráadásul a futás az egyik szenvedélye, szóval itt a helye nálunk! Azon túl, hogy kifaggattuk futási szokásairól, arra is megkértük, mutassa meg az egyik kedvenc futóösvényét, így a fotósorozaton ezt láthatod.

Kép
Laktató uzsonnák Marton Adrienntől iskolakezdésre

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Kép
A lapos hashoz vezető út 5 legegyszerűbb lépése

A lapos has olyan cél, amire titokban, ha nem is mindenki, de a többségünk vágyik. De ha hosszú ideje hiába próbálod megvalósítani ezt az álmodat, jó ha tudod, hogy nem vagy egyedül: a hasi zsír az egyik legmakacsabb területe a testünknek, így még a sikeres diétázók is nehezen szabadulnak meg tőle.

Kép
7 év 98 napunk van megmenteni a Földet: New York-ban elkezdődött a visszaszámlálás

A szeptember 21-27. között zajló Klímahét alkalmából az ikonikus New York-i Metronome óra egyfajta klímaórává változott: a 24 méter széles kijelző arra figyelmeztet, mennyi időnk van még cselekedni a bolygónkért.

Kép
Napi horoszkóp szeptember 24.: az Ikrekre nehéz döntés vár, a Skorpiókra nagy kihívások várnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Bölcsészből IT-s – pálfordulások a pálya során

Mindannyian ismerjük a rosszmájú vicceket, arra vonatkozóan, hogy bölcsészként az ember lánya sosem fog normális munkát találni. Ez persze közel sem igaz, sőt! Ahogy a példa is mutatja, épp, hogy bármi lehet belőle.

Kép
Hány fokos mosással lesznek tényleg tiszták.a ruhák?

Egészen megdöbbentő mekkora különbségek vannak az egyes mosóprogramok hatékonysága között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem