Aki elnyomja a félelmeit, annak szeretnie is sokkal nehezebb?

Aki elnyomja a félelmeit, annak szeretnie is sokkal nehezebb?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan hagyj fel azzal, hogy elnyomod az érzéseidet és miért érdemes vállalnod a sebezhetőséget?

Az oxitocin hormonról elég sokat tudunk. Orgazmuskor, szülés közben és szoptatás alatt is oxitocin termelődik a szervezetben, ami amellett, hogy mindhárom esetben méhösszehúzódásokat okoz, erősíti a bizalmat és a kötődést, és csökkenti a fájdalmat. Hát nem csodálatosan ki van találva? Némely kutatás azonban arra is rávilágított, hogy az oxitocinnak a félelemhez is lehet köze – így hát a szeretetnek és a félelemnek is egymáshoz.Már a 2010-es évek elején születtek olyan kutatások, amelyekben kimutatták, hogy az oxitocin a felelős azért, hogy bizonyos traumatikus élmények egy életre rögzüljenek. Sőt, az oxitocin nemcsak arra tesz képessé, hogy mindig emlékezzünk az átélt stresszre, de a jövőben várható stresszes szituációval kapcsolatos félelmeket és szorongásokat is felerősítheti. Az oxitocin ugyanis akcióba lendít egy olyan molekulát, amely a félelem érzéséért felelős, és még órákkal a stresszes helyzet után is aktív. Hm, ez eléggé elgondolkodtató az oxitocin külső adagolásával kapcsolatban. De most térjünk vissza a félelem és a szeretet/szerelem kapcsolatához.Minél nagyobb részét hárítjuk a saját lényünknek, annál kevésbé leszünk kitéve annak, hogy megéljük az olyan érzéseket, mint a félelem vagy a szeretet. Az érzelmek tagadása végül az érzelmek elnyomásává (apátiává) fajul, az érzelmek vállalása, vagyis a sebezhetőség pedig empátiához vezet, és ez felveti a kérdést:

Vajon azért fásultak az emberek egymással, mert olyan sikeresen távolították el maguktól a saját érzelmeiket, hogy már nem értik a másikéit? És a sebezhető emberek egyben azért empatikusak és könnyen kapcsolódók, mert a másik ember érzései túl ismerősek?


Olvasd el ezt is:

Így függ össze a személyiségtípusunk azzal, hogy hárítjuk-e az érzelmeket, vagy merjük megélni őket:

Az érzelmeik távolítására/elnyomására hajlamos emberek jellemzően analizálók és kontrollálók.

A sebezhetőséget vállaló emberek pedig kezdeményezők és támogatók.

Mindannyian sebezhetőnek születünk. Aztán ahogyan megtapasztaljuk a fájdalmat, elkezdjük kevésbé hasznosnak látni a sebezhetőséget, és értékesebbnek látni azt a képességet, hogy a fájdalom kockázatával járó érzéseket hibernáljuk.

Fontos különbséget tenni távolítás és elnyomás között. Az érzelmek távolítása egy vágy vagy impulzus tudatos kezelése. Az elnyomás viszont már nem tudatos. Két esetben rögzül az elnyomás mint az érzelmek kezelésének mechanizmusa. Az egyik, ha ismételten hárítunk egy vágyat vagy egy érzést, és rögzül ez a séma. A másik, ha valamilyen traumatikus eseményt élünk át. Az elnyomás azért nehéz ügy, mert nem látunk rá a tudatos énünkkel a saját viselkedésünkre. Csináljuk, anélkül, hogy tudnánk, hogy csináljuk. Mindez csak a másokhoz való kapcsolódásainkon keresztül érezteti a hatását – ha egyáltalán észrevesszük. Esetleg nem is értjük a másikkal való konfliktusainkat.Ha nem is vesszük észre a hárítást és az elnyomást, azt azért tudatosíthatjuk magunkban, hogy mindig van esélyünk a sebezhetőséget választani: vagyis azt a nyitottságot, tulajdonképpen bátorságot, ami együtt jár a sérülés kockázatával. És ha sokszor választunk így, ez is a részünkké, tudattalan működéssé válhat.

„Ha bízol másokban, akkor tulajdonképpen magadban bízol: hogy felépülsz, ha végül mégis csalódnod kell bennük.”

Ezt a cikket ez és ez az írás inspirálta.


Ez már érzelmi bántalmazás: 18 jel, ami arra utal, hogy áldozat vagy

Nézd meg a galériánkat>18 kép
18 jel, hogy érzelmi erőszak áldozata vagy a párkapcsolatodban
Tovább olvasok
Kép
Milyen nemű babát várok? Kipróbáltam pár módszert – elárulom, bejöttek-e!

Kipróbáltam pár házi, internetes, kalkulátoros és néhány „ösztönös” módszert, illetve tesztet, hogy megtudjam – ha már az ultrahangon volt olyan kedves 18 hétig nem megmutatni, hogy vajon milyen nemű gyermeket hordok a szívem alatt.

Kép
10 könyv, ami szerintem csodás karácsonyi ajándék lehet

Én imádok könyvet kapni, és szeretek azt is adni, mert olvasni jó, megismerni más embereket, más történeteket, kicsit más életét élni - szerintem ennél nem sok jobb ajándék van!

Kép
Nyugi, nyugi, 4+1 ajándéktippünk is van a rohanásmentes Karácsonyhoz

Ismerős ugye, amikor december második hetében tudatosul, hogy most már napokban is vissza lehet számolni karácsonyig és körülbelül a fél család ajándékbeszerzése még lóg a levegőben? Ilyenkor jön a gyors agyalás, a bújtatott kérdezősködés, amiről azonnal levágják, miért is faggatózol. Aztán kezdetét veszi az ajándékvadászat üzletről üzletre. Idén viszont, ha a december 3-6. közé eső JOY Napok Xmas Speciallal tartasz, karosszékben ülve, otthonról, rohanás nélkül kezdheted meg az ünnepi készülődést.

Kép
eCAR 2020/ Volvo XC60 Polestar Engineered - Veszettül nyugis

A Volvo azok választása, akik kerülik a feltűnést, mégis olyan autóra vágynak, ami hasít, mint egy sportkocsi, tökéletesen ergonomikus, plusz olyan biztonságos, mintha soha el sem hagytuk volna az anyaméhet.

Kép
Különleges videót mutatott családjáról Madonna - mind a 6 gyermekével együtt pózol

Tündéri videóval büszkélkedett el nemrég Madonna, aminek az a különlegessége, hogy mind a hat gyermeke szerepel rajta!

Kép
Kigyógyultál a Covidból? Ezt a vizsgálatot érdemes elvégeztetni!

Több Covid gyógyult panaszkodik arra, hogy a gyógyulás után nem tudják úgy folytatni a mindennapjaikat, ahogy korábban tették. A vírusfertőzés okozta tünetek súlyosságától függetlenül is megnehezítheti a munkát a kimerültség, a csökkent terhelhetőség, bizonyos kitartó fájdalmak. Dr. Müller Gábor, a KardioKözpont kardiológusa felhívta a figyelmet arra a vizsgálatra, amit nem csak szívbetegeknek ajánlott elvégezniük azután, hogy túl vannak a Covidon.

Kép
Napi horoszkóp december 3.: a Kosok több vasat tartanak a tűzbe, az Ikrek igazi barátok

Ma is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
Anne Hathaway nem tökéletes feleség, és nem is akar annak látszani

Anne Hathaway kendőzetlen őszinteséggel osztotta meg gondolatait az anyaság nehézségeiről.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem