Aki elnyomja a félelmeit, annak szeretnie is sokkal nehezebb?

Aki elnyomja a félelmeit, annak szeretnie is sokkal nehezebb?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan hagyj fel azzal, hogy elnyomod az érzéseidet és miért érdemes vállalnod a sebezhetőséget?

Az oxitocin hormonról elég sokat tudunk. Orgazmuskor, szülés közben és szoptatás alatt is oxitocin termelődik a szervezetben, ami amellett, hogy mindhárom esetben méhösszehúzódásokat okoz, erősíti a bizalmat és a kötődést, és csökkenti a fájdalmat. Hát nem csodálatosan ki van találva? Némely kutatás azonban arra is rávilágított, hogy az oxitocinnak a félelemhez is lehet köze – így hát a szeretetnek és a félelemnek is egymáshoz.Már a 2010-es évek elején születtek olyan kutatások, amelyekben kimutatták, hogy az oxitocin a felelős azért, hogy bizonyos traumatikus élmények egy életre rögzüljenek. Sőt, az oxitocin nemcsak arra tesz képessé, hogy mindig emlékezzünk az átélt stresszre, de a jövőben várható stresszes szituációval kapcsolatos félelmeket és szorongásokat is felerősítheti. Az oxitocin ugyanis akcióba lendít egy olyan molekulát, amely a félelem érzéséért felelős, és még órákkal a stresszes helyzet után is aktív. Hm, ez eléggé elgondolkodtató az oxitocin külső adagolásával kapcsolatban. De most térjünk vissza a félelem és a szeretet/szerelem kapcsolatához.Minél nagyobb részét hárítjuk a saját lényünknek, annál kevésbé leszünk kitéve annak, hogy megéljük az olyan érzéseket, mint a félelem vagy a szeretet. Az érzelmek tagadása végül az érzelmek elnyomásává (apátiává) fajul, az érzelmek vállalása, vagyis a sebezhetőség pedig empátiához vezet, és ez felveti a kérdést:

Vajon azért fásultak az emberek egymással, mert olyan sikeresen távolították el maguktól a saját érzelmeiket, hogy már nem értik a másikéit? És a sebezhető emberek egyben azért empatikusak és könnyen kapcsolódók, mert a másik ember érzései túl ismerősek?


Olvasd el ezt is:

Így függ össze a személyiségtípusunk azzal, hogy hárítjuk-e az érzelmeket, vagy merjük megélni őket:

Az érzelmeik távolítására/elnyomására hajlamos emberek jellemzően analizálók és kontrollálók.

A sebezhetőséget vállaló emberek pedig kezdeményezők és támogatók.

Mindannyian sebezhetőnek születünk. Aztán ahogyan megtapasztaljuk a fájdalmat, elkezdjük kevésbé hasznosnak látni a sebezhetőséget, és értékesebbnek látni azt a képességet, hogy a fájdalom kockázatával járó érzéseket hibernáljuk.

Fontos különbséget tenni távolítás és elnyomás között. Az érzelmek távolítása egy vágy vagy impulzus tudatos kezelése. Az elnyomás viszont már nem tudatos. Két esetben rögzül az elnyomás mint az érzelmek kezelésének mechanizmusa. Az egyik, ha ismételten hárítunk egy vágyat vagy egy érzést, és rögzül ez a séma. A másik, ha valamilyen traumatikus eseményt élünk át. Az elnyomás azért nehéz ügy, mert nem látunk rá a tudatos énünkkel a saját viselkedésünkre. Csináljuk, anélkül, hogy tudnánk, hogy csináljuk. Mindez csak a másokhoz való kapcsolódásainkon keresztül érezteti a hatását – ha egyáltalán észrevesszük. Esetleg nem is értjük a másikkal való konfliktusainkat.Ha nem is vesszük észre a hárítást és az elnyomást, azt azért tudatosíthatjuk magunkban, hogy mindig van esélyünk a sebezhetőséget választani: vagyis azt a nyitottságot, tulajdonképpen bátorságot, ami együtt jár a sérülés kockázatával. És ha sokszor választunk így, ez is a részünkké, tudattalan működéssé válhat.

„Ha bízol másokban, akkor tulajdonképpen magadban bízol: hogy felépülsz, ha végül mégis csalódnod kell bennük.”

Ezt a cikket ez és ez az írás inspirálta.


Ez már érzelmi bántalmazás: 18 jel, ami arra utal, hogy áldozat vagy

Nézd meg a galériánkat>18 kép
18 jel, hogy érzelmi erőszak áldozata vagy a párkapcsolatodban
Tovább olvasok
Kép
Ki gondolta volna, hogy a bagoly lehet ennyire cuki?

„A baglyok nem azok, aminek látszanak!” – mondta Cooper ügynök a Twin Peaks-ben. Nem hát! A baglyok tök cukik!

Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem