Aki elnyomja a félelmeit, annak szeretnie is sokkal nehezebb?

Aki elnyomja a félelmeit, annak szeretnie is sokkal nehezebb?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan hagyj fel azzal, hogy elnyomod az érzéseidet és miért érdemes vállalnod a sebezhetőséget?

Az oxitocin hormonról elég sokat tudunk. Orgazmuskor, szülés közben és szoptatás alatt is oxitocin termelődik a szervezetben, ami amellett, hogy mindhárom esetben méhösszehúzódásokat okoz, erősíti a bizalmat és a kötődést, és csökkenti a fájdalmat. Hát nem csodálatosan ki van találva? Némely kutatás azonban arra is rávilágított, hogy az oxitocinnak a félelemhez is lehet köze – így hát a szeretetnek és a félelemnek is egymáshoz.Már a 2010-es évek elején születtek olyan kutatások, amelyekben kimutatták, hogy az oxitocin a felelős azért, hogy bizonyos traumatikus élmények egy életre rögzüljenek. Sőt, az oxitocin nemcsak arra tesz képessé, hogy mindig emlékezzünk az átélt stresszre, de a jövőben várható stresszes szituációval kapcsolatos félelmeket és szorongásokat is felerősítheti. Az oxitocin ugyanis akcióba lendít egy olyan molekulát, amely a félelem érzéséért felelős, és még órákkal a stresszes helyzet után is aktív. Hm, ez eléggé elgondolkodtató az oxitocin külső adagolásával kapcsolatban. De most térjünk vissza a félelem és a szeretet/szerelem kapcsolatához.Minél nagyobb részét hárítjuk a saját lényünknek, annál kevésbé leszünk kitéve annak, hogy megéljük az olyan érzéseket, mint a félelem vagy a szeretet. Az érzelmek tagadása végül az érzelmek elnyomásává (apátiává) fajul, az érzelmek vállalása, vagyis a sebezhetőség pedig empátiához vezet, és ez felveti a kérdést:

Vajon azért fásultak az emberek egymással, mert olyan sikeresen távolították el maguktól a saját érzelmeiket, hogy már nem értik a másikéit? És a sebezhető emberek egyben azért empatikusak és könnyen kapcsolódók, mert a másik ember érzései túl ismerősek?


Olvasd el ezt is:

Így függ össze a személyiségtípusunk azzal, hogy hárítjuk-e az érzelmeket, vagy merjük megélni őket:

Az érzelmeik távolítására/elnyomására hajlamos emberek jellemzően analizálók és kontrollálók.

A sebezhetőséget vállaló emberek pedig kezdeményezők és támogatók.

Mindannyian sebezhetőnek születünk. Aztán ahogyan megtapasztaljuk a fájdalmat, elkezdjük kevésbé hasznosnak látni a sebezhetőséget, és értékesebbnek látni azt a képességet, hogy a fájdalom kockázatával járó érzéseket hibernáljuk.

Fontos különbséget tenni távolítás és elnyomás között. Az érzelmek távolítása egy vágy vagy impulzus tudatos kezelése. Az elnyomás viszont már nem tudatos. Két esetben rögzül az elnyomás mint az érzelmek kezelésének mechanizmusa. Az egyik, ha ismételten hárítunk egy vágyat vagy egy érzést, és rögzül ez a séma. A másik, ha valamilyen traumatikus eseményt élünk át. Az elnyomás azért nehéz ügy, mert nem látunk rá a tudatos énünkkel a saját viselkedésünkre. Csináljuk, anélkül, hogy tudnánk, hogy csináljuk. Mindez csak a másokhoz való kapcsolódásainkon keresztül érezteti a hatását – ha egyáltalán észrevesszük. Esetleg nem is értjük a másikkal való konfliktusainkat.Ha nem is vesszük észre a hárítást és az elnyomást, azt azért tudatosíthatjuk magunkban, hogy mindig van esélyünk a sebezhetőséget választani: vagyis azt a nyitottságot, tulajdonképpen bátorságot, ami együtt jár a sérülés kockázatával. És ha sokszor választunk így, ez is a részünkké, tudattalan működéssé válhat.

„Ha bízol másokban, akkor tulajdonképpen magadban bízol: hogy felépülsz, ha végül mégis csalódnod kell bennük.”

Ezt a cikket ez és ez az írás inspirálta.


Ez már érzelmi bántalmazás: 18 jel, ami arra utal, hogy áldozat vagy

Nézd meg a galériánkat>18 kép
18 jel, hogy érzelmi erőszak áldozata vagy a párkapcsolatodban
Tovább olvasok
Kép
Sütés nélküli vegán pestós lasagna

Meleg van. Dögmeleg. Ilyenkor legtöbbünknek nemhogy sütni-főzni, de még enni sincs kedvünk. Csakhogy kell, szóval hoztunk is egy vegán raw receptet, ami még egészséges is.

Kép
Afázia: mintha egyszercsak külföldiként ébrednél fel

Nyolc mosolygó ember énekel a Városligeti-tó partján - így néz ki az afáziások kórusának, a Hangadó Énekegyüttesnek a próbája a koronavírus idején. De vajon mi az az afázia, és miért fontos, hogy te is tudd, hogy mi az?

Kép
10 ikonikus divatpillanat a '80-as évekből, amit még ma is imádunk

Úgy tűnik lehetetlen kifogyni a mondanivalóból, ha a '80-as évekről van szó! Az instyle.hu összeállítása.

Kép
7 híres nő, aki kiállt a nemek szerinti megkülönböztetés ellen

A szórakoztatóiparban még ma is nagy problémát jelent a szexizmus. Szerencsére vannak olyan híres nők, akik fel mernek szólalni a hátrányos megkülönböztetés ellen.

Kép
"Úgy nézek ki, mint egy pedofil?" - akadt ki a férfi, aki kérdés nélkül fotózgatta a lányomat az utcán

Emeséék története a rémisztő bizonyíték arra, hogy a mai világban sajnos mennyire kell vigyáznunk a gyerekeinkre. Nem csak a közösségi médiában, nem csak ha egyedül vannak, hanem mindig. Mert a "gonosz" mindenhol ott ólálkodik.

Kép
Kitört a forradalom: valódi nők egy bikinireklámon

Nincs sok ideje megragadni egy reklámnak az ember figyelmét. Tizedmásodpercek legfeljebb. Átlapozunk egy magazinoldalt, kinézünk a villamosból – a hirdetés meg tovahussan. De van, ami befészkeli magát az ember agyába. Például az egyik hipermarket divatbrandjének bikinis női.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem