Jávor Pali és a szalámi, avagy így mentette meg a nagyanyám a nagyapám életét

Jávor Pál,Karády Katalin,oroszok,háború,nagymama
Forrás: Shelby Deeter, Unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

F

Futótűzként terjedt a hír nagyanyámék utcájában: kinyitott az első mozi. A szomszéd Marcsi hozta az újságot, az összes földszinti ajtón bekopogott, hadart a boldogságtól, alig lehetett érteni. Mindenki megszédült a hírtől, nagyanyám letette a főzőkanalat és kijelentette: megyünk.

Ez a cikk az Éva magazin egy korábbi számában jelent meg.

A mozi ígérete mindent feledtetett. A mindennapos ácsorgást egy falat száraz kenyérért, csurranásnyi zsírért, a reszketős lapulást a szekrény mögötti aprócska, porszagú fülkében, amikor a szovjet katonák rájuk törték az ajtót, még a kéménybe dugott szalámit is, ami az első begyújtásnál szénné égett. Nagyanyám ezt a sérelmet sosem feledte el, s amikor csak lehetett, évtizedekkel később is sírós hangon emlegette fel nagyapámnak, pedig nem is nagyapám gyújtott be, ő csak eldugta a szalámit, ráadásul épp nagyanyám biztatására. Ő mégis úgy könyvelte el a veszteséget, mint bizonyítékot arra nézve, hogy nagyapám alkatilag alkalmatlan a túlélésre. Az eset „a szalámiügy” néven vonult be a családi legendáriumba és súlyos törést okozott az életükben, többé nem is lehetett helyrekalapálni.

Jávor Pál,Bárczy Kató,oroszok,Az utolsó dal
forrás: Wikipédia
Jávor Pál és Bárczy Kató Az utolsó dal (1941) című filmben.

Flitter és teherautó

De abban a pillanatban valahogy nem tűnt annyira fontosnak a szegény, elégett szalámi, nagyanyám még nem tette meg elrontott életük jelképévé. Csillogó filmsztárokat akart látni, Karádyt hosszú cigarettaszipkával, cigányzenére búsongó Jávor Palit, karcsú táncosnő-lábakat, flitteres ruhákat. Kellékeket, amiket elvett a háború, vélte ő, pedig csak a mozivászonról ismerte korábban is, főleg a Jávor Palit és a kábítóan zörgő flittereket. Nagyapám morgott, őt nem érdekelték a szép férfiak és nők, csak utcaszagot akart szívni, bomba- és füstmentes szagot, sétálni szeretett volna a szabadban félelem nélkül, akárha az utca végéig és vissza, csoda lett volna az is. De nagyanyám már akkor sem engedett az álmaiból. Így hát felvették az ostromtól úgy-ahogy megkímélt, legszebb ruhájukat, egymásba karolva sétáltak a romos házak között az esőáztatta utcán. Mások is így tettek, tele volt a körút sétáló párokkal, senki se törődött azzal, hogy csuromvizes lesz a haja. Olyan volt a város, mint zombitámadás után a kitisztuló ég.

Csak utcaszagot akart szívni, bomba- és füstmentes szagot, sétálni szeretett volna a szabadban félelem nélkül.

Sztoj!

A moziig nem jutottak el. Az egyik mellékutcából katonák léptek eléjük, sztoj, kiáltottak rájuk, egy pillanat alatt betaszigálták őket egy félig lebombázott épület belső udvarára. Nagyanyám kővé dermedt a félelemtől. Karikás szemű, üres tekintetű férfiak álldogáltak körben az udvar közepén, hajadonfőtt, az arcuk vizes volt a még mindig sűrűn szemerkélő esőtől. Ingujjukkal törölgették a szemüket, hamuszürke arcukra volt írva a tehetetlenség: hiába kinyílt mozi, langyos eső, séta, a háborúnak még mindig nincs vége.

– Csak a teherautóra várunk – mondta egyikük kérdés nélkül, és szomorúan nézett nagyanyámra, aki egyedül állt a bejárat mellett sóbálvánnyá dermedve. Nagyapámat a katonák hang nélkül a többi férfihoz vezették, szelíden, szépen beállították a csapatba, mint túlbuzgó általános iskolások új osztálytársukat a Körben áll egy kislányka kezdetű körjátékba. Nagyanyámmal a kutya nem törődött, állhatott elárvultan, kezét tördelve a kapuban.

A szerelem erősebb, mint a terror

Nézzenek rá, milyen jóképű

Hirtelen robbant ki belőle a sírás, nem tervezte, nem is érezte, hogy közeledik. Megdöbbent saját magán, hisz úriasszony nem bömböl idegenek előtt, piros lesz az orra, még a taknya is kifolyhat, urambocsá. Nagyapám megkövülten nézett rá, ő meg csak dühöt érzett, a világ igazságtalansága iránti mérhetetlen utálatot. Nem lehet, hogy éppen akkor vigyék el a férjét, amikor moziba indultak selyemharisnyás filmsztárokat nézni, tessék, végre láthatta volna a Jávor Palit újra, de a csúf valóság közbeköp. Nagyapám meg a legszebb öltönyében van, tessék, nézzenek rá, milyen jóképű, nem vihetik el, nem, az lehetetlen. Hideglelős félelem fogta el, Jávor Pali képe ellebegett a horizonton, csak önmagát látta, amint magányosan üldögél a lócán, a pici, csendes lakásban, számolja a falon keletkező repedéseket, és magában beszél. Na, azt már nem.

Kép
forrás: Pinterest

Tessék, végre láthatta volna a Jávor Palit újra, de a csúf valóság közbeköp.

Nem, vinni, béke, partizán

Belekapaszkodott az egyik katona karjába, az gyorsan odébb lépett, szinte rémülten nézett a vékony fiatalasszonyra. Beszélt hozzá, gyorsan, persze magyarul, mert nem ismert más nyelveket, a katona a fejét csóválta, hogy nem érti, lerázta a karjáról. Az egyik robotra szánt férfi a sivár, golyónyomokkal megszórt házfal mellett állva valamilyen könyvet lapozgatott és magyarázni próbált a közönyösen törmelékeket rugdaló katonáknak. Szamárfüles, viharvert magyar-orosz szótár volt, nagyanyám odament, bocsánat, mondta könnyeit nyelve, nyújtotta a kezét a szótárért, a férfi annyira meghökkent, hogy odaadta egy szó nélkül. Lapozni kezdett, siettében több oldalt is megtépett, lassan, szótagolva diktálta a kopogós orosz szavakat. Nem vihetik el, hisz a férje partizán volt, a békéért harcolt, gyilkos tekintetű németeket ölt azért, hogy a derék szovjet elvtársak itt állomásozzanak és felügyeljék a rendet, ő pedig a feleségével nyugodtan sétálhasson a körúton. Persze ezt nem mondta így, végig, kerek mondatban, csak szavakat ismételt hangosan bőgve, nem, vinni, béke, partizán. A katonákat dühítette a könyörgő asszony, hátat fordítottak neki, idegesen nevettek, a vállukat vonogatták, egyik cigarettát sodorták a másik után, füstölt a gang, mintha valami égne. Nagyapám szorongva csitította, hagyd már abba, menj haza, ez kínos, még a végén neked lesz bajod. Ekkor már csimpaszkodott a szovjet karokba, vállakba, beléjük mélyesztette a körmét, az egyik katona felszisszent és felemelte a kezét, megvillant a szeme. Rémületes pillanat volt, de gyorsan elmúlt, az egyenruhás leengedte a karját, talán azért, mert a házból kilépett valami parancsnokféle.

Olvasd el ezt is:

Mi folyik itt, kérem

Felvonta a szemöldökét a koromfekete arcú menyecske láttán, akinek könnyei hosszú, mocskos barázdákat húztak az arcába a szétkenődött szemfestékéből. Mi folyik itt, kérem, kérdezte szigorúan, oroszul. A katonák suttogva magyaráztak, széttárták a karjukat, ők nem csináltak semmit, ez a nő őrült, tehetnek ők arról, hogy mindenféle háborútól megtébolyodott nőszemély grasszál a városban, diktálni próbál a katonáknak, azt képzeli, dönthet róla, mi lesz a férfiakkal? A parancsnok végighallgatta a panaszáradatot, aztán odament nagyanyámhoz, csitítani próbálta. Akkor az ő karját kezdte szorongatni, szinte magához ölelte, a válla fölött a szótárt lapozgatta, ne vigyék el, hadarta, partizán volt, sőt, zsidó volt, találta meg a következő varázsszót, amit akartok, csak hagyjátok itthon, nem fogok, nem akarok azon a kényelmetlen lócán tökegyedül megbolondulni. Nagyapám szégyenlősen elbújt az egyik társa háta mögé, lángolt a képe. A többi koszszürke arc azonban lassan felderült. Az összeterelt férfiak büszkén mosolyogtak. Volt, aki a saját feleségét emlegette, aki tavaly lelépett egy üzemvezetővel, az a némber egy gyufaszálat se tett volna keresztbe énértem, a többiek bólogattak, az én feleségem ugyan nem hagyott el, mondta egy nagy fülű, langaléta fickó rongyos kék ingben, de bár megtette volna, ekkor már mindenki hangosan nevetett. Bezzeg ez a bátor hölgy, ez igazi hős, szembeszáll egy osztag szovjet katonával, inkább keresztüllöveti magát, de nem engedi, ami az övé.

A parancsnok végül megelégelte a cirkuszt. Lefejtette magáról piócaként csüngő nagyanyámat, megigazította felgyűrődött váll-lapját, majd dühösen intett:

Menjenek a fenébe!

oroszok,Jávor Pál
forrás: Daniel Nebreda, Unsplash

Hova viszik őket

A nevetés egy pillanat alatt elnémult: a férfiaknak eszébe jutott, hova viszik őket nemsokára, és most, hogy egyikük megúszta, még fájdalmasabbá vált a gondolat. Süket csend kísérte a két távozó alakot, ahogy meggörnyedve bandukoltak ki az utcára. A szelíd alkonyi fényben teherautók gyülekeztek a ház előtt, a sátorponyva mindegyiken fel volt hajtva.

Nagyanyám hazáig szipogott a kiürült körúton. Néhány nap múlva vette először elő a szalámiügyet.

Tovább olvasok
Őszi trendek: öt szokatlan, mégis könnyen hordható motívum

Mint minden szezonnak, az idei ősznek is megvannak az uralkodó trendjei – ideje megismerkedned velük. Ne aggódj: ezek a darabok valószínűleg már mind-mind megtalálhatóak a gardróbodban. Lássuk!

Malála nővérei: nyolc világhírű aktivista gyereklány

A 2012-ben Nobel-díjjal jutalmazott Malála Júszafzait, akit a tálibok sem tudtak megállítani a lányok oktatásáért vívott küzdelmében, már mindenki ismeri. Az utóbbi időben a környezetvédő Greta Thunberg is – jól megérdemelten – egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. De nincsenek egyedül a harcukban, sorra ismerhetünk meg gyereklányokat, akik azért kampányolnak, hogy a világunk jobb hely legyen.

És te jógaoktató vagy már?

Ha beírod az Instagram keresőjébe, hogy #yoga, 70 millió bejegyzést dob fel az oldal. A képek nagy részén csinos, trendi nőket látsz majd. Van ott minden: mérlegállás a sziklán, gyertya a vízesésnél. Nálunk rövid két évtized alatt zajlott a bumm, de manapság mintha mindenki jógázna, és egyre több ismerősödről derül ki, hogy maga is jógaoktató. Sokarcú, érdekes világ ez, mesélünk róla kicsit – a teljesség igénye nélkül.

Napi horoszkóp szeptember 16.: az Ikreknek semmi nem szegheti a jókedvét, a Szüzek a szeretteikre számíthatnak

A hét első napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz ismét izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól jöttek!

Hét balfácán szülő, aki megpróbálta iskolába vinni a gyerekét (vagy elhozni onnan)

Amíg még nem jár a gyerek oviba-suliba, a gyanútlan szülő azt feltételezi, hogy odavinni és érte menni az egyszerűbb feladatok közé tartozik. Nagyobbat nem is tévedhetne.

7 híres ember, aki súlyos autóbalesetet élt túl

Egy baleset örökre megváltoztathatja egy ember életét. A fizikai és a lelki sérülések örökre megmaradnak. Vannak hírességek, akik átélték az autóbalesetek borzalmát, de képesek voltak az újrakezdésre.

Tizenkét idézet a takarításról, annak minden öröméről és nyűgéről

2019-ben szeptember 21-ére esik a takarítás világnapja. Már csak ezért is...

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem