Öt jel, amiből tudhatod, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

passzív-agresszív,kolléga,munkahely Forrás: pixabay
Legtöbbünk a nyílt agressziót könnyen felismeri. Noha fölöttébb kellemetlen, ha valaki sérteget, lekicsinyel és rosszindulatúan kritizál minket, ilyenkor legalább tudjuk, hogy miért érezzük pocsékul magunkat. Hozzátartozóink, barátaink és kollégáink között ugyanakkor előfordulhatnak olyan emberek is, akik szintén nyomasztanak minket, de magunk sem tudjuk pontosan, miért.

Az úgynevezett passzív-agresszív viselkedést sokkal nehezebb azonosítani, mint a nyílt agressziót. A passzív-agresszív ember, ahogy a szó is utal rá, hajlamos az ellenérzéseit közvetett, nem egyértelmű formában kifejezésre juttatni. Ettől elbizonytalanodunk: talán mi értettünk félre valamit? Bennünk van a hiba? Az indirekt, vagy passzív agressziót akkor is nehéz észrevenni, ha már jó ideje viseljük a lelki következményeit.

Dr. Berit Brogaard dán származású amerikai idegtudós a Psyhchology Today oldalon a passzív-agresszív viselkedés következő jellemzőit sorolja fel:

Hogyan bánjunk a passzív-agresszív emberekkel?

A fenti példák munkatársakra vonatkoznak, de a passzív-agresszív viselkedési mintázat barátságokban és párkapcsolatokban is megjelenhet. Okozhatja irigység, féltékenység, személyiségzavar, esetleg rosszul adagolt antipszichotikum mellékhatása.

Általában nem segít, ha az érintettel közöljük, hogy passzív-agresszív módon viselkedik. Valószínű ugyanis, hogy bizonyos szinten tudatában van ennek, és bosszúból, amiért szóvá tetted, még fokozhatja is veled szemben a kellemetlen modort. Hatékonyabb ignorálni: ha az illető azt látja, hogy nem ér el semmit ezzel a viselkedéssel, elképzelhető, hogy visszafogja, vagy felhagy vele.

Ha nem tudod ignorálni a viselkedést, például mert túl erős pszichés hatást vált ki belőled, akkor próbáld minimálisra csökkenteni az interakciót. Kollégával szemben például szorítkozz szigorúan a szakmai kérdésekre, és légy lényegre törő, így kevesebb teret kap az agressziója.