Filléres hajcsatokat lopkodott össze, nem bírt ellenállni: ilyen a kleptománia, ami a világsztárokat sem kíméli

Borítókép: Filléres hajcsatokat lopkodott össze, nem bírt ellenállni: ilyen a kleptománia, ami a világsztárokat sem kíméli Forrás: Pexels/Andrea Piacquadio
Még az orvostudomány sincs azzal teljesen tisztában, hogy mi okozza a kleptomániát, mely pszichés betegség a sztárvilágban is felütötte már többször a fejét.

„Egyszerűen nem bírt ellenállni, annak a belső motivációnak, hogy fizetés nélkül vigyen el valamit a boltból. Magyarán lopott. Mindig résen kellett lenni, ha vele mentünk el bárhová is. Volt, hogy az étteremből elhozta a villákat, a mosdóból levette a WC gurigákat. De a legkellemetlenebb az volt, amikor az áruházban filléres hajcsatokat lopkodott össze és a felvágottas részénél egy kis rúd téliszalámit berejtett a táskájába. Otthon vettük csak észre a ’kincseket’, aztán persze szánta-bánta a történteket” –mesélte egy ismerősöm, akinek a nagymamája volt kleptomániás.

A kleptomániát a kényszerbetegségek csoportjába sorolják. Ez egyfajta impulzuskontroll-zavar, mely hasonló függőségi állapotot idéz elő, mint a játékszenvedély.

Kiknél fordul elő?

A statisztikák szerint a fiatal és középkorú nők érintettek ennél a pszichés betegségnél. Jellemzően 20- 30 éves kor körül jelentkezik elsőként a kleptománia látható jele. Sokáig azt hitték, hogy csak a nők érintettek, de ma már tudják, a férfiaknál is előfordul ez a betegség. Időskorban is jelentkezhet, ám akkor már inkább a demenciával hozzák összefüggésbe.

Mik a tünetei?

Első és egyben a legmarkánsabb tünete a lopás maga. A kleptomániás kényszert érez arra, hogy valamit ellopjon. Ez lehet egy értéktelen tárgy is. A eltulajdonítás oka nem a birtoklási vágy, hisz sok esetbe nincs is szükségük az adott tárgyra. Ez egy lebukás után enyhítő körülmény lehet, ha a szakértői vélemény elveti az vagyonszerzést, mint okot. A vagyoni jólét sem zárja ki a kleptománia kialakulást, sok jómódú kleptomániás van, számos híresség bolti afférjáról szerzett már tudomást a világ. Magát a lopást megelőzően, az egyénre jellemző a szorongás is. A lopás nem eltervezett cselekedet, hanem a pillanat szülte olthatatlan vágy egy adott tárgy elcsenésére. A kockázatos cselekedet során felfokozott a feszültségérzet. Maga a lopás ad kielégülést, sikerérzetet. A kleptomániás mindig tisztában van tette súlyával, így maró lelkiismeret furdalás gyötri az eseményt követően. Tartós depresszió, szorongás is kialakulhat és akár öngyilkossági kísérlettel is próbálkozhat.

Mi okozza?

Még az orvostudomány sincs azzal teljesen tisztában, hogy mik állnak a zavarok hátterében, de egyértelmű számukra a lelki és mentális okok megléte, melyek a kleptománia kialakulásához vezethetnek. Szeretethiány, lelki traumák bújhatnak meg a háttérben, melyek belső szorongást eredményeznek. A sikerrel végződő küldetés -a lopás- átmenetileg oldja a belső feszültséget, vélhetően ez a cselekedet tudattalan motivációja, illetve a tett elvégzése alatt ügyesnek, sikeresnek érzik magukat az illető.

Egy másik kutatási irány eredménye azt mutatja, hogy a kleptomániát a szerotonin-szint zavarai okozhatják.

Kezelése

A kleptománia súlyos kényszeres viselkedészavar, melyet külső segítség nélkül szinte lehetetlen megoldani. Pszichiáter bevonásával történő pszichoterápia és gyógyszeres kezelés együttesét alkalmazzák.

Forrás:

Webbeteg

Wikipedia

Házipatika

A sztárvilág is bővelkedik kleptománia okán elhíresült hírességekben. Galériánkban ők következnek