Borítókép: A népszerű magyar anyukás csoportot és a tulajdonos anya arcát adat- és pénzlopásra használták

A népszerű magyar anyukás csoportot és a tulajdonos anya arcát adat- és pénzlopásra használták

Vigyázz! Mert ismerősnek tűnő profillal próbálják a kártya adataidat, majd a pénzedet is megszerezni!

Anya-talpaló Mea talán sokatok számára ismerős név. Pár éve indította Facebook oldalán sokszor megnevettet már minket, motivált, inspirált a tartalmaival. Sok év alatt, nagyon sok munkával építette fel azt, hogy ma már több, mint 50 ezer, főleg nő szavazott bizalmat neki és követi a mindennapokban. Ezt használják most ki azok az adathalászatra szakosodott csalók, akik egy kamu Anya-talpaló Mea profilt hoztak létre Mea képeivel, és próbálják a Fb felhasználók minél szélesebb körével elhitetni, hogy nyertek. Csak ehhez a nyeremény átvételhez szükség van a bankkártya adatokra. Talán kevesen tudjátok, de Mea korábban az egyik bank bankkártya területéért volt felelős, ahol számos csalásügy megoldása, kezelése és az ügyfelek edukálása is a feladata volt. Szóval a csalók, most emberükre akadtak, mert a közgazdász blogger anyuka a fejébe vette, hogy megmutatja, miből gyanakodhatsz, hogy egy profil gyanús. Ezért vállalta ezt az interjút is.

Mea! Mesélsz kérlek róla, hogy miként észlelted azt, hogy rossz célokra “klónoztak”?

Tegnap este a kedvenc sorozatomhoz készülődtem, amiből, mint sokan közülünk kb. minden nap 5 percet nézek mostanság, aztán győz a fáradtságom az énidős programom felett, és elalszom. Épp rányomtam volna rutinból az indítás gombra, amikor

kaptam egy messenger üzenetet az egyik kedves követőmtől. 2 kép volt benne, és arról érdeklődött, hogy ezt biztos én írtam-e neki? Levert a víz, mert a képen tényleg én voltam, meg az én nevem.

Miközben tudtam, hogy nincs ilyen profilom, és biztos, hogy nem írtam senkinek semmi ilyet. Rákerestem a profilra, ami szerepelt az üzenetben, de nekem nem jelent meg.

Ebből már tudtam, hogy rutinos csalók állnak emögött. Engem letiltottak alapból a Fb-on, így esélyem sincs jelenti a profilt, hogy ez nem én vagyok.

Viszont egy másik családi FB profilról megtaláltuk. És hát elképedtem, a vérnyomásom meg az egekbe szökött. Egy csomó posztom meg volt osztva. Ráadásul olyan módon, hogy visszadátumoztak néhány korábbi posztomnál a megosztást, így úgy tűnhet, hogy ez egy több éves profil. És mivel én levoltam tiltva, ezért az Anya-talpaló oldalon sem láttam, hogy megosztottam egy kamu Anya-talpaló Mea az én oldalamat. A kamu profilban pedig nyereményjátékhoz kapcsolódóan próbáltak bankkártya adatokra szert tenni.

Ilyet láttunk már sok celebnél. A márkádat, a bizalmat, amit több éves munkával építettél fel próbálják kihasználni a csalás során.

Igen, nekem is ez volt az első gondolatom. De a celebség ezen mivoltának megjelenésének mégsem tudtam örülni. És mint ex bankkártya területért felelős szakember, piros gombot is nyomtak nálam. Mert itt nem az a lényeg, hogy az én profilommal teszik. Ma az enyémmel, holnap egy másik kisebb vagy nagyobb követőtáborral rendelkező személlyel. Számomra ebben most az a küldetés, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy vannak ilyen csalók és megmutassam, hogy hogyan tudjuk megvédeni magunkat tőlük.

És mit tudsz te tenni most?

A legsürgetőbb számomra az volt, hogy minél előbb eljutassam ennek a kamuprofilnak a létét a követőimhez. Emiatt még az éjjel több felületen posztokban, történetben is írtam róla. Illetve azon követőimnek, akik láttam, hogy like-oltak valamilyen tartalmat a kamu profilon írtam messenger üzenetet is direktben. Jelentettük is természetesen azonnal a profilt, és kérem mindenkitől, akivel ez szembe jön, tegye ugyanezt. Valamint rendőrségi feljelentést is fogok tenni, hiszen visszaéltek a nevemmel, a képeimmel... Elhihetitek milyen szörnyű érzés ez nekem.

Abszolút megértem ezt. Szerinted mi az amiből gyanús lehet a számunkra egy profil, vagy egy weboldal?

A legfontosabb szabály, amit minden körülmények között tartsunk be: banki (pl. bankkártya) adatokat csak olyan felületen adjunk meg, aminél tudjuk hogy erre szükség lehet és az adott oldal “megbízható”.. Mondok egy példát. A gyerekek húsvéti ajándékát online rendeltem meg én is, ott nyilván ki kell fizetnem kártyával a vásárolt áruk értékét. Vagy rendeltem egy számomra kedves influencer által írt könyvet, az is természetes volt, hogy ott az ő felületén meg kell ezt adnom. DE ilyenkor is mindig csekkolom, hogy például a weblap címben, vagy az oldalon nem találok-e valami furcsa dolgot.

Az pedig megint csak fontos lehet, hogy például a bankkártyánkat használjuk tudatosan: legyen egy komfortos, de nem túl magas vásárlási limitünk beállítva, és kérjünk sms szolgáltatást a bankkártyás tranzakcióinkról a banktól.

Mi lehet furcsa egy FB felhasználónk? Mi miatt kezdhetünk gyanakodni?

Például amiatt, hogy megpróbál egy olyan weboldalra vinni, ami nem az adott márka/profil saját oldala. Nézzétek csak meg a linket a képen, ez már egyből árulkodó. Ráadásul, gondoljunk bele, ha nyertünk valamit, ahhoz miért is kellene bankkártya adat. Illetve hogyan nyerhettünk, ha nem is vettünk részt semmilyen nyereményjátékban.

Emellett akkor is gyanakodjunk, ha nyelvtanilag például nem helyesen ír magyarul. Hol magázódik, hol tegeződik. És alapból picit zavaros, amit ír.

Nézzétek csak meg a követők által küldött képeket, vagy a profilon lévő képeket.

De maga a profil linkje miatt is elkezdhetünk óvatosak lenni. Hol van például ebben az anya-talpaló?

https://www.facebook.com/afifah.triani.3

Látszik ebből is, illetve a kamu profilon a hozzászólásokból, hogy külföldi adathalászok vannak mögötte.

Mit tehetünk, ha megtalál minket egy ilyen kamu profil?

Azonnal célszerű jelenteni a kamu profilt a Facebook-nak. Ezzel tudtok abban segíteni a leginkább, hogy másokat ne tévesszen meg, és ne csaljon ki hiszékeny emberektől pénzt. A cél az, hogy minél előbb törölje a profilt a FB.

Jelenteni tudtok profilt, egy posztot és hozzászólást is. 3 pötty-re kattintva tehetitek ezt meg. Csalás-átverés-ként is, vagy Valaki másnak adja ki magát-ként is tudjátok ezt jelölni.

És hogy áll most a dolog? Törölte már ezt a kamu profilt a FB?

Sajnos nem. Egyelőre azt kell bizonyítanom, hogy én vagyok én, és a kamu profil kamu és csalás van mögötte. Még a FB nem találja problémásnak ezt a fajta tevékenységet... De nem nyugszom addig, amíg nem sikerül eltűntetni. Szóval, kérlek, addig is jelentsetek minden ilyen tartalmat. És azt jegyezzétek kérlek meg, hogy banki adatokat ne adjunk ki csak úgy a kezeink közül!

Az Anya-talpaló megy tovább, és ahogy eddig sem, a jövőben sem fogok kérni tőletek semmilyen adatot. Az Anya-talpalón pedig nincs nyereményjáték már egy jó ideje!

Van esetleg valami, amivel tudnak még védekezni a FB felhasználók a csalók ellen?

Szerintem van. Én azt látom, hogy olyan profilokat tudott megcélozni ez a csaló csapat, amik nem privátok. Tehát a tartalmakat nem csak ismerősök láthatják, hanem bárki, és bárki hozzá is tud szólni. Érdemes ezt megváltoztatni. Illetve, ha bármely követett oldaltól tőle szokatlan típusú üzenetet kap valaki, akkor azt azonnal jelezze az oldal “tulajdonosának”, hogy tudjon intézkedni mihamarabb.

Végezetül, annyit fontos tudnia mindenkinek, hogy az ilyen típusú csalások során a celeb/FB oldal tulajdonos nem követett el semmilyen hibát. A csalók egyszerűen csak tudják, hogy az adott személynek van egy olyan felépített márkája, egy nehéz munkával megszerzett bizalma a követőinél, amit a képeinek ellopásával és más oldalon való szerepeltetésével, valamint a személyazonosságának a másolásával ki tudnak használni arra, hogy könnyebben célt érjenek. Véletlenül se keverjük össze a különböző vírusokkal ezt a fajta csalást. Fontos tudnotok, hogy ha a profilra ráléptek, jelentitek, akkor azzal segítetek megvédeni hiszékeny embereket attól, hogy elszedjék tőlük a pénzüket. A fentiről Anya-talpaló Mea sem tehet, illetve más celebek/bloggerek sem. De fontosnak éreztük, hogy leírjuk ezt a történetet és ezzel is felhívjuk a figyelmet az ilyen közösségi médiás csalásokra.

Kérjük oszd meg ezt a cikket, hogy minél több emberhez eljusson!