Az érzelmi zsarolás 7 jele, amire figyelned kell a kapcsolatodban

Borítókép: Az érzelmi zsarolás 7 jele, amire figyelned kell a kapcsolatodban Forrás: Getty Images (fizkes)
Amikor szerelmesek vagyunk, gyakran szemellenzőt hordunk, és előfordulhat, hogy észre sem vesszük, mi történik körülöttünk, velünk. Sajnos, az érzelmi zsarolás jelei sokáig jól álcázhatók, de vannak figyelmeztető jelek.

Mikor beszélhetünk érzelmi zsarolásról? Amikor valaki úgy manipulál egy másik embert, hogy az iránta érzett érzelmeit kihasználja, bűntudatot kelt benne, és gyakran a másik félelmére alapozva igyekszik elérni a céljait.

Mindig ő az áldozat

Az érzelmi zsaroló egyik legszembeötlőbb viselkedési formája a mártíromság. Még akkor is, amikor neked van igazad, vagy ha téged bántott meg, a vita vége valahogy mindig az lesz, hogy ő az áldozat, és neked kell(ene) bocsánatot kérned – a semmiért. Jellemző, hogy akkor is te teszel azért, hogy helyreálljon a béke kettőtök között, ha ő a hunyó.

Forrás: Getty Images (fizkes)
Az érzelmi zsarolás egyik jele: jellemző, hogy akkor is te teszel azért, hogy helyreálljon a béke kettőtök között, ha ő a hunyó.

Megfélemlít, leértékel

Egy érzelmi zsaroló egyszerre képes az áldozat és a megfélemlítő bőrébe bújni. A megfélemlítési technikák egyénenként és helyzetenként eltérőek: ide tartozik az is például, hogy elhiteti veled, hogy nélküle nem sok mindenre vagy képes – akár egy teljesen hétköznapi feladatot sem tudsz jól elvégezni –, és az is, amikor olyan jövőképet fest le, amiben te nem tudsz teljesíteni.

Mindent tudni akar rólad

Egy kapcsolatban természetes, ha olyan dolgokat is megosztasz a pároddal, amit senki más nem tud, egy érzelmi zsarolóval azonban ez nem kölcsönös. Ő nem adja ki magát, de rólad mindent meg akar tudni. A terep előkészítése gyakran már az első randik alkalmával elkezdődik: mindenféle átmenet nélkül teljes érzelmi megnyílást vár tőled nagyon rövid idő alatt. Cserébe ő teljesen lényegtelen, felszínes dolgokat oszt meg magáról.

Jelenetet rendez

Az érzelmi zsarolóknak jó érzéke van a drámához, és kifejezetten jól tudja kontrollálni magát és ezáltal az eseményeket is. Ha például nyilvános helyen vagytok, és nem az történik, amit ő szeretne, nem riad vissza attól sem, hogy jelenetet rendezzen – persze úgy, hogy a kívülállók számára ő legyen az áldozat.

Lehúz

Egy egészséges kapcsolat alapjait a bizalom, a támogatás és a szeretet adja. Jó társ az, aki támogatja azt, hogy elérd a céljaidat, aki hisz benned, aki segít, és az, aki meglátja benned azt a jót, amit talán még te sem látsz magadban. Egy mérgező kapcsolatban ezzel szemben a lekicsinylés, a hibák emlegetése, és a másik hátráltatása a cél. Mivel ilyenkor egy erős önbizalomhiány alakulhat ki benned, azon kaphatod magadat, hogy nem mersz egyedül meghozni döntéseket, és a párod jóváhagyására vársz még a legapróbb dolgokban is.

Állandó figyelmet követel tőled

Gyakori, hogy az érzelmi zsaroló bűntudatot kelt a párjában, ha nem vele tölti minden egyes szabad percét. Például, ha elmész egy kicsit a barátokkal kávézni, nagy eséllyel nem fogja szó nélkül hagyni, mert az osztatlan figyelmedet akarja, és még véletlen sem szeretné kiengedni a kontrollt a kezéből. Ha ez mégis megtörténik, gyakori, hogy elvárja, hogy bocsánatot kérj tőle azért, mert egyedül mentél valamilyen programra.

Önbántalmazással fenyeget

Az érzelmi zsarolás egyik legszélsőségesebb jele, ha valaki azzal fenyeget, hogy kárt okoz magában. Például, ha szakítani akarsz vele, akkor nem egyedi, hogy az érzelmi zsaroló azzal fenyegetőzik, hogy kárt tesz magában. Ez kétségkívül nagyon ijesztő, de az biztos, hogy egy egészséges kapcsolatban ilyen nem történhet meg – akármennyire is nehéz a szakítás.

Bár nagyon fájdalmas lehet annak felismerése, hogy a párod érzelmi zsaroló, ha beigazolódik, elkerülhetetlen, hogy cselekedj. Kérj segítséget a környezetedtől és akár egy szakembertől is, mert egy érzelmi zsarolóval ugyan nem egyszerű, de nem is lehetetlen a szakítás.