A férfi megzsarol, hogy elhagy és te füledet-farkadat behúzva könyörögni kezdesz. A kérdés: miért?

Borítókép: A férfi megzsarol, hogy elhagy és te füledet-farkadat behúzva könyörögni kezdesz. A kérdés: miért? Forrás: pexels-liza-summer
Talán nem te, akinek megakadt a szeme a címen. De nagyon sok nő van, aki pontosan ezt teszi. Ettől ők nem rosszabbak, nem kevesebbek. Még csak nem is nyugtázható annyival a történhet, hogy gyengébbek vagy szerelmesebbek, hiszen a jelenség sokkal összetettebb, mint az elsőre gondolnád.

Biztos lesz olyan férfi, aki felháborodik: ő nem zsarol. Talán ő nem is, de sok más olyan van, aki előszeretettel használja ezt a fegyvert. Tény, hogy egy érzelmileg és értelmileg érett ember sosem nyúlna olyan eszközhöz, mint az érzelmi zsarolás.

Ám azok, akik bevetik – a különböző manipulátorok, nárcisztikusok, stb. – így kívánják érvényesíteni akaratukat vagy csak a heti, havi önbizalomnövelő fröccsre vágynak: igen, hatalmam van felette. Ugyanis a nő, aki remegni kezd annak hallatán, hogy a férfi a szakítást, a válást fontolgatja, az sokszor egészen kivetkőzik magából, annyira meg akarja tartani a párját.

Sosem az a baj, ha egy nő kész tenni a kapcsolatáért. Még csak nem is az, ha a partner szóvá teszi elégedetlenségét. Onnantól válik a kapcsolat egészségtelenné, ha a nő gondolkodás nélkül sutba dobja önnön lényét azért, és kész maximálisan megfelelni és alárendelődni a másik félnek. A férfi pedig el is várja ezt, de minimum élvezi, hogy minden az ő akarata szerint történik, mert nagyon is tisztában van azzal, mit érhet el egy jókor bedobott akár szakíthatok is veled bombával.

Ha többre vágyik az asszonytól, elég ezzel előrukkolnia, és már számíthat is arra, hogy tejben-vajban lesz fürösztve, mert nemhogy a szerelmes, de a félelemtől vezérelt nő aztán képes lenne a tengert is kettéválasztani, ha azzal menthetné meg a kapcsolatát.

A kérdés az, miért működik ez a program?

A férfi megpendíti a nő szívében a félelem húrját, amire a remegésen kívül a természetes válasz az a „Mindenáron megtartani” című dal eljátszása lesz. Könnyedén elintézhetnénk a kérdést annyival: szerelmes, gyenge, önbizalomhiányos, szeretethiányos és még ki tudja még milyen hiányos.

Talán egy gyerekkori trauma játszik közre, mert az édesapja elhagyta a családját. Viszont, ha eltekintünk a gyerekkori élményektől, családi mintázatoktól és mindenféle személyiségbeli tényezőtől (amelyek egymás okai és okozatai), akkor megpillanthatunk egy roppant ősi törvényt is, amelynek ösztönből engedelmeskednek.

Ez pedig nem más, minthogy a nő számára a férfi jelenti a biztonságot. Még az őskorban lett ez beléjük kódolva, ahol egy magányos nő túlélési esélye egyenlő volt a nullával. Szüksége volt a biztonságot nyújtó, erős hímre, amely vadászik és megvédi az ellenséges klánoktól meg a vadállatoktól. A mai napig erősen él ez az ösztön, pedig már fizikailag nincs szükségük egy bunkósbottal járó ősemberre, aki a földbe ágyazza a potenciális veszélyforrást.

Ma már sokkal inkább lelki okai vannak, amiért a nők ragaszkodnak a férfihoz, leszámítva a különböző kényszerhelyzeteket. Sok nő helyezte letétbe a társánál a boldogsága kulcsát és ráépítette az életét. Ezért van az, hogy teljesen kétségbe tudnak esni, ha a teremtés koronája még csak nem is zsarolja meg, hanem egész egyszerűen azt sugallja: boldogtalan, elégedetlen, netán kifelé kacsintgat. Máris bekapcsol a félelem, a szorongás és ezerrel rápörögnek a kapcsolatváruk renoválására, ami gyakran a visszájára fordul.

Amikor egy nő átesik a ló túloldalára, kifordul önmagából és cseléddé válik, néha épp a tisztítószeres kezével üti bele a szöget a kapcsolata koporsójába.

A cikk folytatásáért kattints ide.

A lenti galériánkban olyan édesanyákról készült fotósorozatot mutatunk be, akik ki mertek lépni egy bántalmazó kapcsolatból.