Borítókép: Ne légy férfi, kommunikálj nőként! Forrás: GettyImages/Oliver Rossi

Ne légy férfi, kommunikálj nőként!

A férfinak ereje van, a nőnek érzelmei. A férfi birtokol, a nő gondoskodik. A férfi teremt, a nő pedig bölcsességével segíti őt. Azonban nem csak ezek a minőségek azok, amelyekkel megkülönböztethetjük a nőt a férfitól.

Miért fontos, hogy nőként kommunikáljunk?

Mi nők képesek vagyunk rá, hogy beszéljünk az érzéseinkről. Használjuk hát ki ezt a képességünket! Mert ha meg tudjuk fogalmazni és ki tudjuk fejezni az érzéseinket, azzal lényegében egy térképet adunk a férfinak magunkhoz. Az érzéseink kifejezésével ugyanis visszaigazolhatjuk, hogy amit tett, ahogy tette, az hogyan érint minket.

A visszaigazolás mindkét aspektusa nagyon fontos. Érdemes nem csak akkor kifejezni magunkat, amikor a partnerünk valami nekünk nem tetsző, vagy minket kellemetlenül érintő dolgot tesz. Közöljük azt is, amikor számunkra pozitív tettet hajt végre, azaz dicsérjük meg.

Ez azért fontos, mert a férfi ebből fogja tudni, hogy amit tett, az helyes, vagy helytelen, és legközelebb aszerint fog cselekedni.

Hogyan kommunikáljunk nőként?

Még ha a párunkkal nézeteltérésünk is van, akkor sem érdemes felemelni a hangunkat, mert olyankor a férfi princípiummal élünk, és lényegében harcba szállunk a férfi ellen. Ekkor azonban nagy valószínűséggel alulmaradunk - hiszen nem a saját energiáinkat használjuk- és fájdalmat, csalódást fogunk érezni. Mit tehetünk ebben az esetben?

Használjuk az érzelmeinket, és közöljük vele:

“Drágám! Fájdalmat okoz, amikor felemeled a hangod. Ilyenkor félek, és úgy gondolom, hogy ezt nem érdemlem meg.”

Ebből a férfi tudni fogja, hogy egy nő áll vele szemben - nem pedig egy másik harcos-, és valószínűleg változtatni fog a viselkedésén. Az érzelmi kommunikációval ugyanis felismeri, hogy milyen hatást váltott ki bennünk a tette.

Amikor valami számunkra imponáló dolgot hajt végre, például odébb emel egy nehezebb tárgyat, akkor dicsérjük meg, hogy legközelebb is megtegye, vagy segítsen nekünk.

“Drágám! Olyan jó, hogy ilyen erős, ügyes férfi vagy! Annyira sokat segítesz, amikor helyettem rakod odébb azt a nehéz dobozt!”

Ebből tudni fogja, hogy helyesen cselekedett, és megjegyzi, hogy legközelebb is így tegyen. A dicsérettel lényegében motiváljuk, elismerjük tehetségét, erejét és férfiasságát, ami arra ösztönzi, hogy még többet tegyen értünk, hogy aztán még több dicséretben legyen része.

5 tipp a női kommunikációhoz

Fejezzük ki az érzéseinket

Akár pozitív, akár negatív tettet hajt végre a férfi, használjuk az érzelmeinket, hogy visszajelezzük neki tettei helyességét vagy helytelenségét.

Kommunikáljunk asszertíven

A vádaskodás, a minősítés és az ítélkezés helyett használjuk az Én-közlést, és azt, hogyan hatott ránk a cselekedete.

Nem baj, ha tudunk hallgatni

Sokszor adódnak olyan szituációk, amikor hallgatni valóban aranyat ér. Tegyük ilyen esetekbe félre a vélt vagy valós igazunkat, büszkeségünket, és gondoljunk inkább tisztelettel a másikra. Amikor pedig elillannak a viharfelhők, mindent meg lehet beszélni.

Ne panaszkodjunk, hanem inkább kérjünk

Gyakran abba a hibába esünk, hogy nekiállunk panaszkodni. A férfi ezt azonban kihívásnak tekinti, és azonnal megoldást keres rá, amire azonban nem feltétlenül van szükségünk. Ha csak panaszkodni szeretnénk, azt tegyük inkább barátnőinkkel, viszont ha valóban megoldásra van szükségünk, akkor kérjünk segítséget a férfitól.

Kérdezzünk, vagy közöljünk, de semmi esetre se utasítsunk

Ha egy férfit utasítunk, akkor szintén harcba hívjuk. Ha hatni szeretnénk rá, akkor inkább kérdezzünk, vagy közöljük vele a szándékunkat:

“Drágám! Mi lenne, ha ma a tévénézés helyett inkább sétálnánk egy nagyot? Olyan régen voltunk kettesben, és mindkettőnknek jót tenne a friss levegő!”

Szeretnél többet tudni a női kommunikációról? Szeretnél te is valódi nőként kommunikálni? Akkor érdemes elolvasnod Tari Valéria 99% Légy az egyetlen című könyvét, vagy részt venni egy tanfolyamon, ahol többek között ezt is gyakorolhatod.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/