Hogyan kommunikálj erőszakmentesen?

kommunikáció,erőszakmentes kommunikáció
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nyitottság és a pozitív hozzáállás alapfeltétel.

Ez a cikk az Éva egy korábbi számában jelent meg először.

Add oda a figyelmed

Alap, hogy akard meghallgatni a másikat. Ne arra koncentrálj, mit kellene neki máshogy csinálnia, vagy mit akarsz majd mondani, ha szóhoz jutsz. Egyszerűen csak figyelj. Amikor a másik beszél, az hadd szóljon róla. Bizonyos gesztusokkal biztosíthatod őt arról, hogy neki szenteled a figyelmedet: ne mobilozz, fordulj felé, tartsd a számára kellemes távolságot, bólogass. Tükrözd a szavait és a viselkedését! Például megismételheted néhány fordulatát, vagy a saját szavaiddal is összefoglalhatod az elhangzottakat. „Ha jól értem, szívesebben mennél ma moziba, mint az anyukámhoz.” Ebből egyrészt tudja, hogy odafigyeltél, másrészt kiderülhet, ha valamit félreértettél.

Ítéletmentesség

Azt halld, amit a másik mond. Ne kombinálj („akkor már biztos nem is szeret”), ne sértődj meg, egyszerűen csak a jelentésük szerint értelmezd a másik szavait. Ez persze nem mindig könnyű, különösen, ha ismétlődő játszmákról van szó. De az ítéletmentesség nemcsak egy trükk, hanem egy életmód: megkönnyebbülsz, ha elsajátítod.

Én-kommunikáció

Ha rajtad a sor, magadról beszélj, ne a másikról. Ne az ő vélt gondolatait magyarázd, hanem beszélj a saját érzéseidről. Te hogyan érzed magad egy-egy helyzetben? Hogyan hatott rád, amikor a másik ezt vagy azt mondta? Ne általánosíts: „Te mindig…” Beszélj konkrét helyzetekről. „Most, hogy elfelejtetted befizetni az ebédpénzt…” Ha olyasmit fogalmazol meg, ami bánt téged, mondd el azt is, mitől éreznéd jól magad, mit vársz, mit kérsz. Kérésed ne legyen túl általános és legyen megvalósítható a másik számára. Tehát ne a világbékét kérd, és ne is azt, hogy tagadja meg az elveit. Mondhatod például ezt: „Jólesne, ha este elmennénk sétálni és közben beszélgetnénk.”

Olvasd el ezt is!

Tényleg működik?

Próbáld ki, és meglátod. Ne akkor kezdd el alkalmazni, amikor fáradt és stresszes vagy. De ha mindketten nyitottak vagytok és pozitívan álltok egymáshoz, akkor egyre fejlettebb szinten tudtok kommunikálni. De jó, ha tudod, hogy egy bántalmazó kapcsolatot nem lehet ezzel a módszerrel helyrehozni. Személyiségzavaros partnerrel sem fog működni.

És ha valakivel nem megy?

Tegyük fel, hogy épp erőszakmentesen próbálsz kommunikálni valakivel, aki viszont támad, bánt és provokál. Kérdezd meg magadtól: szeretnéd őt megváltoztatni? Lehetséges-e? Nem vagy a másik anyukája (kivéve persze, ha a gyerekedről van szó – de őt sem irányíthatod úgy, mint egy bábot), nem dolgod megváltoztatni őt. Az ember megváltozhat belső indíttatásból, de ehhez többnyire hosszú idő vagy valamilyen drámai esemény szükséges. Ha tehát meddő a helyzet, annyit tehetsz, hogy hátralépsz. Hogy ez eltávolodáshoz, netán kapcsolatok megszűnéséhez vezethet? Nos, igen.

Könyvajánló:


Marshall B. Rosenberg:
A szavak ablakok vagy falak – Erőszakmentes kommunikáció, Agykontroll Kft., 2001

Nézd meg a galériánkat>9 kép
9 intő jel, hogy párterápiára lenne szükségetek
Tovább olvasok
Kép
Elkapott az ellenőr, de ahelyett, hogy megbüntetett volna, pénzt adott jegyre

Nehéz lenne megmondani, mi történt pontosan, hogyan sodródtam át egyik pillanatról a másikra a normalitás szférájából egy különös lelkiállapot generálta varázslatos eseménysorozatba. Mindenesetre ezzel a történettel szeretném cáfolni Csányi Sándor alaptételét, aki a Kontroll című film ellenőrjeként jelenti ki Balla Eszternek: „Minket mindenki utál.” Zsuzsi története.

Kép
Kíváncsi vagy, hogyan néznének ki élőben a világ leghíresebb festményeinek alakjai?

Denis Shiryaev digitális művész gondolt egyet, és hatalmas csavart adott a világ legikonikusabbá vált alkotásainak.

Kép
5 kérdés, amivel felmérheted a gyereked érzelmi intelligenciáját

Valószínűleg minden szülő arra vágyik, hogy gyerekéből egy olyan kiegyensúlyozott, sikeres ember váljon, aki amellett, hogy jól tud boldogulni az életben, másokkal is képes egészséges kapcsolatokat kialakítani. És bár erre sajnos nincsen garancia, léteznek olyan, tudományos módszerek, amelyek segíthetnek elérni ezt a célt. Ilyen például a gyerekek érzelmi intelligenciájának fejlesztése. De honnan tudhatja egy szülő, hogy milyen szinten is áll a gyereke érzelmi intelligenciája? És hogyan lehet azt fejleszteni? Segítünk.

Kép
Ez az a 6 hiba, amit kezdőként elkövethetsz a hosszú futások során

A hosszú távokban gondolkodó futók egyik legfontosabb edzése a hosszú futás. Megtanítja a testnek, hogyan kell hosszú időn keresztül mozgásban lenni, hogyan tud gazdaságosan üzemelni futás közben és mintegy premier előtti főpróbaként funkcionál a nagy naphoz közeledve.

Kép
Ismerd meg a világ legstílusosabb idős házaspárját

A divat - pláne a stílus - nem kor kérdése. Bebizonyítjuk!

Kép
Ashley Graham nem kér a retusból: büszkén vállalja szülés utáni alakját

A szépséges plus size modell a Swimsuits For All fürdőruhamárkával kollaborált, amelynek lenyűgöző végeredménye lett.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem