Veszélyes lehet, ha töltés közben használod a laptopot! Mutatjuk, miért!

Borítókép: Veszélyes lehet, ha töltés közben használod a laptopot! Mutatjuk, miért! Forrás: Unsplash / Christin Hume
Számtalanszor hallhattuk már, hogy ne hagyjuk sokáig töltőn a laptopot, mert az nem tesz jót az akkumulátornak. De arról kevesebben beszélnek, hogy milyen következményei lehetnek rád nézve, ha töltés közben használod a laptopodat.

Nemrég az Iphone 12-ről derült ki, hogy túl magas a készülék sugárzási szintje, ezért Franciaországban leállították az értékesítését.

A TikTok-on pedig egy olyan videó terjed, amelyben egy orvos, Dr. Bowring azt fejtegeti, hogy egyes kutatások szerint a töltés alatt álló laptop jelentősen megnöveli az elektromágneses mező kibocsátását, mely kifejezetten káros hatással lehet a felhasználó sejtjeire és egészségére nézve.

Hogyan használd a laptopot okosan?

Dr. Bowring pár alapgondolatot is megfogalmazott azzal kapcsolatban, hogyan használhatjuk a laptopot úgy, hogy az minél kevesebb káros következménnyel járjon.

A legfontosabb szabály: sose dolgozz úgy, hogy közben töltöd a laptopot.

Tarts gyakran szünetet, és akkor tedd fel töltőre a laptopod. A szünet nemcsak a laptop miatt fontos, hiszen a te hátadnak és nyakadnak sem tesz jót, ha több órán keresztül egyhelyben ülsz a géped előtt.

Az sem mindegy, hogy pontosan milyen szünetet tartasz az egyes munkafeladatok között. Az a legjobb, ha kimész a szabadba, szívsz egy kis friss levegőt és élvezed a napsütést vagy a természetes fényt.

Szedj vitaminokat! Dr. Bowring a magnézium-biszglicanát szedését is javasolja, mivel az megakadályozza, hogy túl sok kalcium juthasson be a szervezetünkbe az elektromágneses mező hatására.

Használd a repülőgép üzemmódot, amikor csak teheted.

Forrás: Unsplash / Sten Ritterfeld
A repülőgép üzemmód nemcsak repülés közben bizonyulhat praktikusnak.

Mi az a repülőgép üzemmód?

Ez a beállítás már elérhető az okostelefonokon, tableteken és a laptopokon is: ha a repülőgép ikonra kattintasz, az összes vezeték nélküli funkció kikapcsol, azaz nem tudsz hívást kezdeményezni, vagy szöveges üzenetet küldeni, nem működik a mobiladat-forgalom, a Bluetooth és a Wi-Fi kapcsolatok sem.

A funkció többek között azért is hasznos, mert kíméli a készülék akkumulátorát, így ritkábban lesz szükséged a laptop töltésére.

Hogyan töltsd a laptopot szakszerűen?

Bár a legtöbbször azzal riogatják a felhasználókat, hogy ne hagyják hosszú ideig töltőn a telefont vagy laptopot, valójában a legmodernebb készülékek esetében az akkumulátor nem tölt tovább, ha elérte a maximális töltöttségi szintjét. Tehát nem árt neki, ha folyamatosan áramot kap.

A szakemberek szerint tehát az akkumulátor szempontjából nem káros sokáig töltőn hagyni a géped, miközben dolgozol, mert azt nem a folyamatos töltés, hanem pont a gyakori lemerítés, majd újratöltés amortizálhatja. Ennek ellenére, ha az egészségedre is gondolni szeretnél, inkább akkor töltsd a gépedet, amikor éppen nem dolgozol rajta.

Forrás: Pexels / Steve Johnson
Több szabályt érdemes észben tartanod, ha úgy szeretnéd tölteni a laptopod, hogy az számodra se legyen káros.
Te szoktad munka közben tölteni a laptopodat?
Igen, szinte mindig.
Igen, néha előfordul.
Nagyon ritkán.
Nem, soha.

Vannak olyan helyzetek, amelyekkel sokat árthatsz a laptopodnak. Kíváncsi vagy rá, hogy melyek ezek? Nézd végig a galériánkat!