JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

13 csodás balkonnövény, ha unod a muskátlit

Borítókép: 13 csodás balkonnövény, ha unod a muskátlit Forrás: Romaoslo / Getty Images
A hétvégén végre tényleg elbúcsúzhatunk a hidegtől, és egyre feljebb kúszik majd a hőmérséklet, így ideje megtölteni a balkonládákat és a cserepeket. Ha a klasszikus muskátli helyett idén valami más egynyári virágot ültetnél, mutatunk néhány színpompás ötletet!

A tavasz beköszöntével indul a kertészkedés szezonja, hiszen ilyenkor még az is tud növényeket gondozni (és bennük mindennap gyönyörködni), akinek nincs kertje, csak erkélye, terasza vagy akár csak egy ablakpárkánya. A párkányra rögzíthető balkonládák ugyanis még a legzsúfoltabb városi környezetbe is üde színfoltot csempésznek. Ezekbe nagyrészt egynyári virágokat szokás ültetni, nem véletlenül nevezzük őket balkonnövényeknek is. Érdekesség egyébként, hogy az itthon egynyári növényként ismert fajták az eredeti élőhelyükön évelő virágok, de a mi klímánkon nem vészelik át a telet (bár néhányat lehet teleltetni).

Forrás: Crystal Kay / Unsplash
Ültethetsz minden cserépbe ugyanolyan virágokat, de bátran kombinálhatod is őket, akár egy ládán belül is, hogy izgalmas legyen az összhatás!

A közönséges muskátli (Pelargonium x zonale) is Dél-Afrikából származik például, ahol vígan elél egész évben. Európába az 1600-as évekbe jutott el, azóta töretlen a népszerűsége, és nyaranta rengeteg erkélyen, teraszon, ablakpárkányon ontja virágait. Feltéve persze, ha elegendő vizet és tápanyagot kap, merthogy az egynyári virágok meglehetősen „éhes” növények, ami azt jelenti, hogy csak akkor fognak egész nyáron folyamatosan virágozni, ha rendszeresen, 1-2 hetente tápoldatozzuk őket. Erre azért is szükség van, mert a viszonylag szűkös ládában, cserépben nem tudnak túl nagy gyökérzetet fejleszteni, és elegendő tápanyagot felvenni a földből. A plusz gondozásért cserébe azonban szó szerint virágözönnel ajándékoznak meg.

Még nem tudod, mit ültess idén az erkélyre vagy a teraszra? Az alábbi galériában összegyűjtöttük a legszebb egynyári növényeket!