Franciaországban leállítják az iPhone 12 értékesítését a magas sugárzási szint miatt

Borítókép: Franciaországban leállítják az iPhone 12 értékesítését a magas sugárzási szint miatt Forrás: Getty Images
Napra pontosan az új nagyágyú, az iPhone 15 bemutatásával, Franciaország bejelentette, hogy ideiglenesen leállítják az iPhone 12 értékesítését, mivel az elektromágneses sugárzása küszöbérték feletti.

A Nemzeti Frekvencia Ügynökség (ANFR), a rádiófrekvenciákat szabályozó francia felügyelő szervezet felszólította a Apple-t, hogy a már meglévő telefonokat javítsák, illetve ha a probléma nem megoldható szoftverfrissítéssel, az országban valaha eladott összes iPhone 12 készüléket visszahívják – tudtuk meg a BBC cikkéből.

Valóban van okunk aggódni?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban igyekezett eloszlatni azokat a félelmeket, miszerint a mobiltelefonok káros sugárzásokat bocsátanának ki, mivel nincs bizonyíték arra, hogy az elektromágneses mezőknek való kitettség káros lehet az emberekre.

Az iPhone 12 készülék 2020 szeptemberében jelent meg a piacon, és azóta is világszerte értékesítik. Az Apple a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy vizsgálják az ügynökség eredményeit, és a saját és független laboratóriumok által elvégzett vizsgálatok adatait is átadták a francia hatóságoknak. Ezek mind azt bizonyítják, hogy az említett eszköz világszerte megfelel a sugárzási szintekre vonatkozó előírásoknak.

Franciaország az Apple vizsgálatára vár

Jean-Noel Barrot, a telekommunikációért felelős francia miniszter, a Le Parisien francia lapnak azt nyilatkozta, hogy az ügynökség megállapította, hogy a telefonok fajlagos abszorpciósa rátája (SAR) enyhén meghaladja a törvényileg megengedett értéket. Ez a ráta annak a sebességnek a mértéke, amellyel az emberi test elnyeli a rádiófrekvenciás elektromágneses mező által kibocsátott energiát.

A techóriás két héten belül ígérte a választ. A miniszter hozzátette, hogy a szabály az szabály, és ha a válasz nem érkezik meg, visszahívják az összes forgalomban lévő iPhone 12-t az országban.

Forrás: Unsplash / Akhil Yerabati
Veszélyt jelenthet ránk a telefonunk?

A szakértők a SAR-értéket két különböző módon tesztelték, aszerint, hogy mennyire tartjuk magunkhoz közel a telefont. A vizsgálataik alapján, ha a készülék közvetlenül érintkezett az emberi testtel, azaz kézben vagy nadrágzsebben tartották, az elektromágneses sugárzási szintje meghaladta az EU által előírt szabványt. A készülék abban az esetben viszont megfelelt az előírásoknak, amikor a tesztelés idején táskában vagy a kabát zsebében volt.

Az, hogy valóban van-e okunk aggódni az említett készülék sugárzása miatt tehát nem tisztázott. Remélhetőleg két héten belül mindenre fény derül.

Félsz az egyre jobban terjedő telefonos átverésektől? Mutatunk pár tippet, hogyan ne dőlj be nekik!