Ezeket a vitaminokat sose vedd be egyszerre! Vashiány is kialakulhat, ha nem tartod be ezt a szabályt

Borítókép: Ezeket a vitaminokat sose vedd be egyszerre! Vashiány is kialakulhat, ha nem tartod be ezt a szabályt Forrás: Unsplash / Myriam Zilles
Ahogy egyre hidegebbé, borúsabbá és csapadékosabbá válnak a napok, bővül a lista, hogy milyen vitaminokkal érdemes felturbóznod az immunrendszered, így nagyobb eséllyel kerülheted el a téli nyavalyákat. De azt tudtad, hogy nem mindegy, hogy mikor és mivel szeded a különböző vitaminokat?

Azt már általános iskolában, biológiaórán megtanulhattuk a vitaminokkal kapcsolatban, hogy kétféle fajtát különböztetünk meg: a zsírban és vízben oldódó vitaminokat, és az előbbieknél különösen figyelnünk kell a megfelelő mennyiségre, hiszen túladagolhatók. A legjobb megoldás, ha a vitaminpótlás természetes úton, élelmiszerekből történik, de a téli, kevésbé napsütéses időszakban megfelelő mennyiségű napfény, idényzöldségek- és gyümölcsök híján, érdemes a szükséges ásványi anyagokat tabletta formájában pótolnod. De nem mindegy, hogyan csinálod!

Összegyűjtöttük azokat a kombinációkat, amelyeket nem érdemes keverned, ha szeretnéd, hogy a vitaminok elérjék hatásukat és megfelelő módon szívódjanak fel a szervezetedben. Sőt, még azokat a vitaminokat is listába szedtük, amelyek egymás hatékonyságát erősíthetik.

Nem megfelelő kombinációk

Ha a vitaminokat nem megfelelően kombinálod, azzal nemcsak annak a veszélye áll fenn, hogy nem fejtik ki pozitív hatásukat, hanem akár negatív mellékhatásokkal is járhatnak, és az egészségedre is károsnak minősülhetnek.

Magnézium és kalcium

Az egyik leginkább ismert kevésbé hatékony kombináció egyértelműen a kalcium és magnézium párosa, amelyek segítenek a csontritkulás megelőzésében, viszont egymás hatékonyságát befolyásolják. Kis mennyiségben a magnézium segítheti a kalcium felszívódását, de túl sok kalciummal pont ellenkező hatást érhetünk el: a kalcium nem szívódik fel megfelelő mértékben a szervezetben.

Réz és cink

Ha gyakran érzed magad fáradtnak és gyengének, könnyen lehet, hogy a szervezetednek rézre van szüksége, de arra ügyelj, hogy sose szedd cinkkel együtt, hiszen az megzavarhatja a réz felszívódását, sőt, a túl sok cink akár rézhiányt is okozhat. Ebben az esetben minden a megfelelő mennyiségről és az egyensúlyról szól: ha cinket szedsz, maximum 2 mg-os réz-kiegészítő tablettát szedj mellé, hogy a két ásványi anyag megfelelő mértékben legyen jelen a szervezetedben.

Forrás: Unsplash / Roberto Sorin
Rengetegféle vitamin közül választhatunk, de nem mindegy mit, mikor és mivel kombinálunk.

Halolaj és gingko biloba

Mindkettő kifejezetten hasznos a szervezet számára, a halolaj a szívnek, míg a gingko biloba az agyműködés számára. De mivel mindketten vérhígító hatással bírnak, ezért nem ajánlott őket egyszerre szedned.

Vas és zöld tea

Ha vashiánnyal küzdesz és tabletták formájában pótolod, különösen figyelj, hogy mit iszol a mellette. A zöld tea például vashiányhoz vezethet, ha nagy mennyiségben és hosszabb ideig fogyasztod, és a zöld tea hatékonysága is csökkenhet, ha túl sok vasat szedsz. Ezért a kettőt együtt sose szedd, és azokon a napokon, amikor vaskiegészítőket használsz, válassz inkább más teát, mint a zöld verzió.

C- és B12-vitamin

Egyes tanulmányok szerint a C-vitamin és a B12-vitamin kombinálása sem jó választás, hiszen az előbbi nagy dózisban csökkentheti az utóbbi felszívódását a szervezetben. Itt is a korábban ajánlott tanács lehet a célravezető: ha mindkettőt szedni szeretnéd, legalább két órát várj, mielőtt az egyik után bevennéd a másik vitamint.

Zsírban és vízben oldódó vitaminok

A zsírban oldódó D-vitamint inkább étkezés közben érdemes bevenni egészséges növényi alapú ételekkel kombinálva (mint például a dió vagy az avokádó), mert az segíti a felszívódást, míg a vízben oldódó B12-vitamint éhgyomorra, sok vízzel szedd, éppen ezért kerüld a két vitamin egyszerre történő használatát. Ugyanez érvényes a D- és C-vitaminra is, amelyeket szintén a nap különböző időpontjaiban vidd be a szervezetedbe.

Forrás: Unsplash / Laurynas Mereckas
Érdemes úgy kombinálni a vitaminokat, hogy azok egymás hatékonyságát növeljék.

Szuper vitamin-párosok: azaz melyik vitamint mivel érdemes kombinálni?

D- és K2-vitamin

Mivel mindkettő zsírban oldódik, ezért nagyon jól kiegészítik egymást: a K2-vitamin elegendő D-vitaminnal segít a kalciumnak a megfelelő helyre, azaz a vérből a csontokba jutni.

Magnézium és D-vitamin

Szintén nagyon pozitív hatással van egymásra ez a két vitamin: a magnéziumra azért van szükség, hogy a D-vitamin a szervezet számára hasznosítható formát öltsön.

Omega-3 és E-vitamin

Egyes kutatások szerint a két vitamin együttes alkalmazása a szív egészségét javíthatja. Míg az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírként védelmet nyújtanak a magas vérnyomás és a szívbetegségek ellen, az E-vitamin az immunrendszert erősíti. Együttes hatásukkal csökkenhet az inzulinrezisztencia, amely hosszú távon a szívnek is jót tesz.

Fontos: a fenti információk csupán tájékoztató jellegűek, általános információkat tartalmaznak, így a vitaminok és táplálékkiegészítők szedésével és pontos alkalmazásukkal kapcsolatban mindenképpen kérd ki dietetikus és/vagy a háziorvos véleményét.

Galériánkban most 7 olyan vitamint gyűjtöttünk össze, amelyekkel igazán felturbózhatod az immunrendszered!