JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Gaznak hiszed és messziről kerülöd, pedig számtalan jótékony hatása van: most kezdődik a szezonja

Borítókép: Gaznak hiszed és messziről kerülöd, pedig számtalan jótékony hatása van: most kezdődik a szezonja Forrás: Wyxina Tresse/Pexels
Kevés ember van, aki amikor kirándulása során csalánnal találkozik, ne kerülné el növényt, félve attól, hogy az némi kellemetlenséget okoz számára. Azonban, ez a sokak szemében kizárólag kellemetlen gaznak titulált növény valójában az egyik leghasznosabb gyógynövényünk. Mutatjuk is, milyen jótékony hatásai vannak.

A csalán virágzási ideje májustól júliusig tart. Különlegessége, hogy akár két méter magasra is képes nőni, és miután igencsak elterjedt gyógynövény, így tulajdonképpen úton-útfélen belebotolhatunk, hiszen kertekben, erdőkben, patakok mentén megtalálható. A növény leginkább kellemetlen csípéséről vált ismerté, ugyanis teljes felületén csalánszőrök találhatóak, melyek fájdalmas, égető, viszkető érzést okoznak, ezt pedig apró kiütések kísérik. A csípő érzés oka, hogy a csalánszőrök hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaznak.

Forrás: Mike Bird/Pexels

Azonban a kellemetlen csípés ellenére a csalánnak rengeteg jótékony hatása van, ez pedig a növényben található hatóanyagoknak köszönhető. Ezek különféle vitaminok, ásványi anyagok, flavonoid, klorofill, kalcium, magnézium, kálium, vas, szerves savak, cserzőanyagok, illóolaj, hisztamin, kovasav és szelén, valamint karotinok. Nem véletlen, hogy évezredek óta használják a népi gyógyászatban ezt a csodaszert, de nézzük is, milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre!

Íme a csalán jótékony hatásai!