Borítókép: Tippek, hogyan növelheted laptopod élettartamát Forrás: Dell/ Shutterstock

Tippek, hogyan növelheted laptopod élettartamát

Tudtad, hogy a január a „clean up your computer” hónapja? Nem véletlenül, hiszen ha belegondolsz, a laptopod az egyik olyan eszközöd, amit minden nap használsz. Mindegy, hogy most kaptad karácsonyra vagy idősebb géped van, ha szeretnéd, hogy ez sokáig így maradjon, törődj vele és tartsd karban! Ehhez adunk most szakértői tippeket!

A gépünk olyan, mint az életünk lenyomata: azon dolgozunk és tároljuk a fontos dokumentumainkat, rajta vannak az emlékeink, a levelezésünk és sokan még filmet is azon nézünk. Éppen ezért mindannyian rettegünk attól a pillanattól, amikor a laptopunk bemondja az unalmast. Ám az, hogy ez ne következzen be, nagy mértékben rajtunk múlik: hogy hogyan bánunk vele és rendszeresen szánunk-e időt és energiát a karbantartására, tisztítására is. A Dell a környezettudatosság jegyében szeretné, hogy minél tovább, a legnagyobb megelégedéssel használhasd a géped, így ad pár valóban hatásos tippet.

Vírusirtás kívül és belül

Ahogy otthonunk rendszeres tisztán tartásával elkerülhetjük a megbetegedéseket, úgy a gépünket is megóvhatjuk a kártékony vírusoktól egy megbízható vírusellenőrző program telepítésével és folyamatos frissítésével. Hidd el, ez nem is olyan bonyolult, mint elsőre hinnéd! A neten rengeteg videót találsz, melyekben a telepítés minden egyes lépését részletesen bemutatják. Jó hír, hogy bizonyos gyártók, mint például a Dell, már előre telepítenek biztonsági megoldásokat a készülékeikre – ha laptop vásárlást tervezel, érdemes ezek közül választanod!

Nem árt, ha a gépedet kívülről is rendszeresen megtakarítod, pláne a jelenlegi járványhelyzetben. Arra azonban figyelj oda, hogy tisztítás előtt kapcsold ki a laptopod, és húzz ki belőle minden kábelt, illetve USB eszközt!

Mit tegyél és mit ne?

Tedd

Használj egy eldobható kesztyűt, mikroszálas törlőkendőt és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot. A monitorra ragadt apróbb cseppek ellen kizárólag speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t használj, melyekkel karcolások nélkül teheted újra ragyogóvá a kijelződet.

Ne tedd

Felejtsd el a háztartási tisztítószereket! Kerüld a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatokat, oldószereket (pl. aceton) és etilalkoholt és sose spriccelj folyadékot közvetlenül a gépre, kiegészítőkre, csak a kendőre!

Tedd

A képernyőt balról, jobbra egy mozdulattal töröld le, így haladj fentről lefelé. Ügyelj rá, hogy folyadék ne kerüljön a billentyűk közé, a képernyő szélénél a gépbe vagy a portokba, mert tönkre tehetik a géped.

Ne tedd

Nem szabad túl erősen sem törölni, mert megsérülhet a felülete. Hagyd, hogy a levegőn megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsolod.

Tedd

Ha te is szeretsz a gép előtt nassolni – és valljuk be, ki ne szeretne –, akkor feltétlenül szerezz be egy sűrített levegős spray-t, amivel a billentyűk közé szorult apró ropi- és sütimorzsákat egy szemvillanás alatt eltávolíthatod! Nem egy nagy összeg, és akár évekig is kiszolgál.

A gép szíve: az akkumulátor. Íme 12+1 szakértői tipp, hogy hosszú legyen az élettartama!