Nem terhes vagyok, csak hájas – vallottam be kamera előtt

Kéky Kira,egészség,fogyás Forrás: Kéky Kira magánarchívum
A szégyen nagyon sokáig erősebb volt bennem a vágynál, hogy nyíltan beszéljek a problémámról. De mivel újságírói munkám során nekem számtalanszor nyilatkoztak olyan emberek, akik szégyellték az állapotukat, és mégis vállalták magukat, sőt, a történetüket megosztva megkönnyebbültek, segítséget kaptak, végül én is a nyilvános beszéd mellett döntöttem: kövér vagyok, viszolygok magamtól és tehetetlennek érzem magam!

Ó, de ismerős lehet a helyzet azoknak, akikre már az XXL-es cucc sem jön fel! Hogy mennyire megalázó ruhát próbálni, vagy akárcsak öltözködni bárhol. Leplekben járni, feketében, nagy ékszerekkel, színes táskákkal, szép sminkkel, hajjal terelni a figyelmet a formátlanná vált testről.

Ez az egész már nem csak nekem volt rossz, hanem a családomnak is. Sokat sírtam, máskor meg dühös voltam magamra és a világra. A világra azért, hogy az evolúció tökéletlen, mert az emberi szervezet nem alkalmazkodott ahhoz a körülményhez, hogy az élelmiszer korlátlanul elérhető, így hát nem kéne raktározni. Magamra meg azért, mert állandóan megbuktam a fogyókúráimmal, pedig nyolcszor is sikerült 10-25 kilótól megszabadulnom.

A következő videó nem sokkal a műtétem előtt készült. Szomorú önmagam köszön vissza a felvételről, tele feszült várakozással. Egy esendő ember mesél az útjáról, aminek során mindent megpróbált, rengeteg pénzt kifizetett már, mire rászánta magát a végső megoldásra.

Ha nem láttad ennek a sorozatnak az első cikkét, a teljes folyamatot összefoglaló videót itt találod. Abból egyébként kiderül, hogy mostanra 38-as ruhaméretű, egészséges és csinos nő vagyok.

A cikk szerzője Kéky Kira, 46 éves egészségügyi újságíró.

2018 nyarán végezték el rajta a gyomorszűkítő műtétet. A beavatkozás után másfél év alatt fogyott le a megcélzott súlyra. Történetét azért vállalta fel, hogy segítsen vele azoknak, akik hozzá hasonlóan az egészségük rovására híznak (és fogynak) éveken át, és akiknél a sleeve műtét elvégzése orvosilag is indokoltnak bizonyul. A beavatkozás a veszélyes tartományba eső testtömegindex esetében megfontolandó, 40-es BMI felett társbetegségek nélkül, 35-ös MBI felett csak társbetegségek megléte esetén végzik el.

Gondoltad volna, hogy ezeket a nőket is számtalanszor érte kritika a súlyuk miatt?