A kávé 5 áldásos hatása: a demenciával is felveszi a harcot - 3 koffeines italrecept, amit imádni fogsz
Azt tudtad, hogy a kávéban található legismertebb hatóanyag a koffein, egy alkaloid, mely valójában nem a fáradtságot szünteti meg, hanem egy mesterséges állapotot állít elő a fáradt testben, melytől szervezünk egyfajta élénkséget, energikusságot érzékel? Ez az oka a frissességnek, amit a kávé fogyasztása után érezhetünk, az pedig csak külön pozitívuma az italnak, hogy annyiféleképpen fogyaszthatjuk, hogy szinte megunhatatlan.
- A kávé szó eredetével kapcsolatban több megoldás is létezik, de a legelterjedtebb verzió szerint egy Etiópiában található vidék, Kaffa, nevéből származik.
- Brazília a legnagyobb kávétermelő ország a világon, amelyet Vietnám, Kolumbia és Indonézia követ a listán.
- A kávé fogyasztását a történelem során nem egyszer betiltották, többek között az 1500-as években Mekkában, az 1600-as években az isztambuli kávéházakat is bezáratták, Angliában pedig II. Király tiltotta be, amelyet akkora felháborodás követett, hogy végül visszavonta döntését.
- A „fekete leves”, azaz a kávé kifejezés a legendák szerint a 17. századból származik, de sokan már a török időkre teszik a kifejezés használatát, amikor 1541-ben, Buda török megszállása során elhangzott a híres mondás: „Hátravan még a fekete leves.”
Most pedig vegyük sorra a kávé pozitív élettani hatásait!
Antioxidánsokban és tápanyagokban gazdag
Több kísérlet bizonyítja, hogy a kávé fogyasztása során szervezünk több antioxidánshoz jut, mintha zöldségeket vagy gyümölcsöket fogyasztanánk. Ezenfelül olyan tápanyagok forrása, mint a mangán, kálium, magnézium és riboflavin.
Csökkentheti az infarktus kockázatát
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, talán már megfigyelhették magukon, hogy az ital a vérnyomásukra is pozitív hatással lehet. Bár gyakran él az emberek fejében a tévhit, hogy a kávézás után a pulzusunk az égbe szökik, ez nem mindenkire igaz, és több kutatás is alátámasztja, hogy a kávé nemhogy szívproblémákat okoz, csökkentheti is az infarktus kockázatát.
Védi a májat, és csökkentheti több betegség kialakulásának kockázatát
Meglepő tény, hogy aki napi négy csésze kávét fogyaszt, akár az olyan májbetegségeket is megelőzhet, mint a májzsugor, hiszen a kávé 80 százalékkal csökkentheti a májra veszélyes betegségek kialakulásának kockázatát. A kávé ezenfelül nemcsak az Alzheimer-kór és demencia kialakulásának megelőzésében segíthet, de még a Parkinson-kór kockázatát is csökkentheti.
Serkenti az agyműködést és energiát ad
A kávéban található koffein stimuláló hatást fejti az agyban, így serkenti az agyműködést, amelyből energiát nyerhetünk. A kávé fogyasztásától ráadásul nemcsak élénkebbnek, hanem jókedvűbbnek is érezhetjük magunkat.
Segít a fogyókúrában
A legtöbb fogyókúrás termékben megtalálható a koffein, hiszen gyorsítja az anyagcserét, ezáltal a zsírégetést is segíti. Sőt, még a fizikai teljesítőképességünk is javulhat tőle, hiszen az adrenalinszintünk is megnő, ha kávét iszunk, így sokkal hatékonyabbak lehetünk fizikai aktivitás végzése közben.