Hatásos a bőrápoló termékekben található koffein? Utánajártunk!

Borítókép: Hatásos a bőrápoló termékekben található koffein? Utánajártunk! Forrás: Getty Images (mixetto)
A minap a férjem szemügyre vette a fürdőszobában kipakolt üvegcsékbe zárt szérumokat. Nem értette, hogy minek ennyi kence a reggeli és az esti arcápolási rutinba. És akkor feltette a nagy kérdést: szerinted tényleg van a kencében koffein? És mekkora mennyiség? És bőrön át felszívódva a koffein segít bármit is a szem alatti karikákon, puffadásokon? Hát, utánajártam.

Mi is a koffein? És milyen hatása van?

A koffein egy alkaoid vegyület, ami természetes módon előfordul a kávéban, a teában, valamint más növényekben is. A koffein hosszú ideje ismert stimuláló hatásairól, amelyeket leginkább az energiaszint emelkedésében és az éberség fokozásában tapasztalunk. Azonban a koffeinnek számos egyéb hatása is van, amelyek relevánsak lehetnek a szépségápolási termékekben történő felhasználás során.

Koffein a szépségiparban

Mára a szépségiparban a koffein a bőrápolásban és a hajápolásban egyaránt használatos összetevővé vált.

Egy 2012-es tanulmányban összefoglalták, hogy a koffein megakadályozza a zsír túlzott felhalmozódását a sejtekben, védi azokat az ultraibolya sugárzástól, lassítja a bőr öregedését és növeli a vér mikrocirkulációját a bőrben.

Ezek azonban állati és in vitro (élő szervezeten kívüli – szerk.) sejtvizsgálatokból származó kutatási eredmények voltak. Valóban „fiatalosabb" bőrt eredményeznek a kereskedelmi forgalomban kapható termékek közül azok, amelyek legalább 3% koffeint tartalmaznak.

Forrás: Getty Images (Anna-Ok)
Milyen hatása van a koffeinnek a bőrre?

A Procter & Gamble kutatói (akik véletlenül éppen koffeintartalmú bőrápoló termékeket is gyártanak) két kísérletet is végeztek mindössze 77 nő közreműködésével, akik 30 és 70 év közöttiek voltak. A résztvevők az arcuk felére naponta kétszer négy héten keresztül kozmetikumokat kentek. Nem volt róla tudomásuk, hogy épp milyen hatóanyagú készítményt alkalmaznak. Az egyik ilyen termék egy koffeintartalmú szemkörnyékápoló krém volt. Négy hét elteltével az összes termék javította a szem alatti bőr simaságát és csökkentette a nagyobb ráncok látszólagos mélységét, kifinomult bőrképalkotással mérve. A koffeines szemkörnyékápoló krém azonban nem bizonyult jobbnak, mint a többi nappali SPF 30 krém, amely antioxidánsokat tartalmazott, valamint az éjszakai ránctalanító krémet sem győzte le.

Ez azért nem annyira meggyőző.

Milyen hatása van a koffeinnek a bőrre?

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy a koffein helyileg alkalmazva kedvező hatásokat gyakorolhat a bőrre és a hajra. Például, a koffein képes lehet csökkenteni a bőrpírt és a gyulladást, valamint javítani a bőr rugalmasságát. Emellett a koffeinnek antioxidáns tulajdonságai is vannak, ami azt jelenti, hogy képes lehet neutralizálni a káros szabadgyököket a bőrön, és így csökkenteni az öregedés jeleit.

A koffeinről ismert, hogy stimulálja a zsírokat lebontó enzimeket, így ideiglenesen dehidratálhatja a zsírsejteket. Ez simább és határozottabb megjelenést eredményez egy kis ideig. Azonban a genetikai elváltozásokat, a táskás szemeket nem fogja eltüntetni.

Ha pedig a bőr hajlamos a szárazságra vagy viszketésre, a koffein hatása negatív is lehet, éppen a dehidratáló tulajdonsága miatt.

Milyen hatása van a koffeinnek a hajra?

Ami a hajápolást illeti, a koffein jelenléte a samponokban és hajápolási termékekben segíthet serkenteni a hajnövekedést. Néhány kutatás arra utal, hogy a koffein a hajhagymákra gyakorolt stimuláló hatásán keresztül elősegítheti a hajnövekedést és csökkentheti a hajhullást.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a koffein hatékonysága a szépségápolási termékekben változó lehet, és ezeknek a hatásoknak a mértéke egyéntől függően is eltérhet. Továbbá, bár számos pozitív hatása van, a koffein nem helyettesítheti a megfelelő bőrápolást és a hajápolást, és nem csodaszerként működik. Érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, ha bármi szokatlant vagy kellemetlent érzünk a termékekek használata során.

Forrás 1., forrás 2.