JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A bodzaszörpön túl: 8 isteni recept bodzavirágból, amit ki kell próbálnod

Borítókép: A bodzaszörpön túl: 8 isteni recept bodzavirágból, amit ki kell próbálnod Forrás: Brian Forsyth / Pexels
A bodzáról neked is az édes illata jut először eszedbe, majd rögtön utána a házi szörp? De tudtad, hogy a szörpön kívül még sok más finomság is készülhet a bodzavirágból? Csokorba gyűjtöttünk néhány ötletet, amelyekkel érdemes kísérletezned idén.

A fekete bodzával szinte mindenki már gyerekkorában találkozik, ha máskor nem, a tavaszi iskolai kirándulásokon. Édes illata és íze is a felhőtlen gyerekkort idézi meg, de nem csak ezért töretlen a népszerűsége már évszázadok óta, mivel a virága, levele és termése is rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Virágzatában flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid, illóolajok, a levelében cseranyag és szambunigrin-glikozid találhatóak, a termését pedig szerves savak, antocianinok, vitaminok és cukrok vannak miatt szokták hasznosítani. A bodza ezenkívül gazdag A-, B- és C-vitaminban is, és folsavból, pantoténsavból, vasból, káliumból, kalciumból, magnéziumból és foszforból is bőven található benne, tehát nemcsak finom, hanem egészséges is.

Magyarországon 3 fajta bodza őshonos, de csak a fekete bodzát szabad fogyasztani, mert a másik kettő rokona enyhén mérgező. Nevével ellentétben sem a virága, sem a levélzete nem fekete, az érett bogyói azonban olyan sötét lilák, hogy szinte feketék. Általában bodzabokorként emlegetjük a köznyelvben, de a növény akár 2-3 méteres fává is fejlődhet. Rendkívül ellenálló és igénytelen, nem véletlen, hogy sok helyen az utak mentén szabadon nő. Ha a kertben egyszer elülteted, garantáltan örökké élvezgetheted majd az illatát és ízét!

Forrás: Kate Tsventoukh / Unsplash
A népi gyógyászatban meghűléses és reumás panaszokra, vizelethajtóként, valamint székrekedés ellen is használják a bodza különböző főzeteit.

Hogyan és mikor szedd a bodzát?

Jellegzetes tányérszerű virágzatát apró, fehér vagy sárgásfehér virágok alkotják, amelyek általában májusban és június elején nyílnak, de idén a korai melegek miatt már sok helyen április végén elkezdődött a bodza virágzása. Szóval gyakorlatilag mostantól 2-3 hétig érdemes szüretelni.

Ha a saját vagy ismerős kertben nincs bodza, akkor erdőszéli tájakon érdemes felkutatni a bokrokat. A forgalmas utak mellett lévő bokrokról inkább ne szüreteljünk, mert a virágzaton megtelepednek a kipufogógáz káros részecskéi. Ugyanígy a szántóföldek mellett lévő bodzákat is kerülni ajánlott, mert az ott alkalmazott permetszerek is rászállhatnak a virágokra.

A bodzát akkor érdemes leszedni, mikor már szinte teljesen kinyíltak a virágai, de még nem kezdett el száradni. Egy bokorról nem szabad leszedni az összes virágot, különben nem tud bogyókat érlelni. Nejlonzsák helyett kosárba vagy papírszatyorba szedd, hogy ne fülledjen be. Mindig vizsgáld meg, hogy ne legyen rajta tetű (sajnos a tetvek nagyon szeretik), mert attól nem igazán tudsz megszabadulni a felhasználás során. A bodzavirágokat ugyanis nem szabad lemosni, mert akkor az ízt adó virágpor nagy részét is eltávolítanád róla.

És hogy miket készíts a bodzavirágból? Íme egy kis inspiráció: