Az osztály bohóca - Mi áll az állandó jókedv hátterében valójában?

Borítókép: Az osztály bohóca - Mi áll az állandó jókedv hátterében valójában? Forrás: Canva (Sunny Photo)
Amikor Robin Williams 2014-ben öngyilkos lett, rajongók milliói hördültek fel: „Hogy lehet ez? Hiszen annyira vicces volt!” A bohóckodó természetű emberekről hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy jól érzik magukat a bőrükben. Pedig ez sokszor tévedés – akkor is, ha gyerekről van szó.

A Gyereklélek Magazin cikke.

A bohócon mindenki nevet. Jókedvűnek tűnik, vonzó a spontaneitása, stresszes helyzetekben oldja a feszültséget, tud nevetni a saját hibáin, és másokat is erre ösztönöz. A bohóc a humort használja arra, hogy kapcsolatba lépjen másokkal, ami hatékony eszköz a túléléshez, hiszen szeretjük azokat az embereket, akiken nevethetünk. Ugyanakkor pont a szerepük miatt legyintünk is rájuk, és nem vesszük őket komolyan.

Rejtőzködés

A clown szerepkörben kisgyerekkortól lehet domborítani. Az osztály bohóca ellopja a show-t, sokszor nehezíti az órák megtartását, akadályozza a szabályok végrehajtását. Ugyanakkor gyakran magányos, önértékelési zavarokkal küzdő gyerek, aki a humort védekezési mechanizmusnak, figyelemszerzési eszköznek használja, hiszen a bohóckodás megoldásnak tűnik a belső bizonytalanság leplezésére. Ha a gyereknek nehézségei támadnak a kapcsolatok terén, a „bohócfunkció” bekapcsolódik, a személyiség pedig szépen elrejtőzhet mögötte: a többiek nem látják a valódi ént, biztonságos a távolság szerep és valóság között. S létre is jött a megfelelő védelem.

Értsd meg a bohóc lelkét!

Kulcsfontosságú, hogy tudatosítsd magadban, miért vállalja a gyerek ezt a szerepet. Így segíthetsz neki egy konstruktív módszer megtalálásában, ahol károkozás nélkül tudja levezetni energiáit és negatív érzelmeit. Léteznek olyan megoldási lehetőségek, amelyek esélyt kínálnak a változtatásra, de egy gyerek nem feltétlenül tudja magától kitalálni, mit kéne tennie, esetleg fél a felnőtteket megkérdezni.

Sosem szabad őt megalázni. Értesd meg vele, hogy dinamikus és tehetséges ember, akinek nagyon jó a humora. Ha ezt a fegyvert nem használja önmaga és társai ellen, illetve felismeri, milyen helyzetekben alkalmazhatja, nagyon hasznos, amit tesz.

A gyereknevelés nem egyszerű. Még a királyi családokban sem. Nézd meg a galériánkat!