Túlsúlyosan is rendszeresen futok – kibírják ezt az ízületeim?

edzés, futás, Forrás: getty images
A futás az egyik legfantasztikusabb edzésforma, amiben az az egyik nagyon jó dolog, hogy bárki csinálhatja – csak egy cipő és hely kell hozzá. A futókról általában a vékony, gazellatestű emberek jutnak eszünkbe, de mi van akkor, ha valaki jelentős súlyfelesleggel kezd bele? Erről kérdeztük Nagy Amarilla gyógytornászt, gerinctrénert.

Tisztázzuk: az még nem jelentős túlsúly, ha a karantén alatt felszaladt rád 4-5 kiló. Komoly feleslegről általában +20, 30 kilótól kezdve beszélünk, persze nem mindegy a magasság sem. Ha valaki ilyen súlyfelesleggel szeretne mozogni kezdeni, akkor érdemes másfajta szempontokat figyelembe vennie, mint annak, aki szintén jelentős felesleggel küzd, de alapvetően rendszeresen sportol, edzett, és bírja is a terhelést.

Kezdő futók, figyelem!

,,Nem a legjobb választás egy komoly túlsúllyal a futás, mert nagyon igénybe veszi az ízületeket. A kardió mozgás persze nagyon lényeges, kell a fogyáshoz, de én mást választanék először: a gyors séta, a nordic walking kiválóak: ez utóbbi az emelkedők miatt erősíti a csípőt, ami lényeges szempont nagy túlsúlynál. A kerékpározás is ízületkímélő, ha okosan végezzük, illetve az úszás is remek, ahol a víz felhajtó ereje révén könnyebb a test."

Nagy Amarilla szerint ha mindenképp futni szeretnél jelentős súlyfelesleggel, fontos, hogy betartsd a következő szabályokat a sérülések elkerülése érdekében:

edző, szakember,
Nagy Amarilla

Fokozatosság!

Ez az egyik leglényegesebb: ne hirtelen vágj bele! Kocogással indulj, vagy végezz interval jellegű edzést, és variáld a sétát a kocogással.

Nem mindegy, hol futsz!

Az aszfalt tűnhet kézenfekvőnek, de kezdők számára sokkal jobb a rekortán: kíméletesebb az ízületekkel, emellett egyszerűen be tudod osztani rajta a résztávos terheléseket. Vegyünk egy 400m-es kört: az egyenes szakaszokon lehet kocogni, a rövid részeken meg sétálni. Itt könnyebb meglátni a fejlődést, és egyre jobban kihúzni a kocogás idejét.

A cipőre fektess extra hangsúlyt!

Túlsúlyosaknál gyakori a lúdtalp, a lábboltozat süllyedés. Ha nem a megfelelő cipőben edzel, könnyen begyullad a boka, a sípcsont.

Kell az erősítés!

Ha túlsúlyosként a nulláról kezdesz edzeni, az erősítő edzések is lényegesek: a négyfejű combizom erősítése nagyon fontos a terhelés szempontjából. De javaslom azt is, hogy ha most vágsz bele, ne csak a futásról szóljon az edzés: jobb, ha részt veszel mondjuk egy saját testsúlyos edzésen, egy TRX-órán, és utána futsz 15-20 percet. Ha pedig pár hét alatt ezt megszokta a szervezet, akkor kezdd el kiváltani ezeket futóedzésekre.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!

3 lehetséges ok, amiért akárhogy edzek és diétázol nem lesz laposabb a hasad