„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”

„Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, neked nem lesz kistestvéred!”
Forrás: José Manuel de Laá / Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Beszólnak. Kommentálják a legbelsőbb magánügyeidet. Akár a gyerek előtt is.

Emlékszem, kábé tizennyolc éves lehettem, amikor a magát jópofának gondoló nagy-nagybácsi egy családi buliban nekem szegezte a kérdést: „Na és szűz vagy még?” Én meg csak hebegtem pirulva, hogy igen. Miért nem mondtam azt, hogy „Nem, már egy fél hadseregen túlvagyok”?

Aztán sok évvel később valaki megkérdezte kedélyesen, két kanál leves közt egy vasárnapi ebéden, hogy meddig várunk még a gyerekkel, miközben egy nyolchetes elhalt embrió volt a hasamban. Én csak mosolyogtam udvariasan, és valami olyasmit válaszoltam, hogy dolgozunk rajta.

Olvasd el ezt is:

Ismerősöm a patikában járt kiváltani a fogamzásgátlóját, a kislánya is vele volt. A gyógyszerésznő a gyerekre nézett, és azt mondta: „Amíg anya ilyen csúnya tablettát szed, addig neked nem lesz kistestvéred! Még ezt is hozzátette: „Pedig olyan szép kislány vagy!” És még ezt is: „Most már jöhetne egy kisfiú is!”

Másik ismerősöm a trolin utazott a négyéves kislányával, és egy utastárs nem tudta magában tartani a következő mondanivalót, amit a gyereknek címzett: „Egy ilyen idős kislánynak már kellene, hogy legyen testvére! Kérd apától és anyától, hogy legyen!” Az ismerősöm éppen két héttel volt túl a missed abortion befejező műtéten, miután kilenchetes korában elhalt a magzata. „Tőrdöfés volt számomra ez a pár mondta, de miután a kislányomat nem avattuk be a történésekbe, a trolin sem akartam belemenni a részletekbe. Így csak annyit mondtam a nőnek: »Nem rajtunk múlik, mi próbálkozunk, de nem jön össze.«”

Ordítani tudnék, ha ezekre a lélekbe tipró mondatokra gondolok.

Kedves Emberek az utcán, a trolin, az irodában, mindenhol! Kicsit hátrébb a privát szférámtól, ha kérhetném. Van, ami NEM TÁRSALGÁSI TÉMA. Ilyen a szexuális életem, a gyerekeim száma, a családi állapotom, a vallásom.

Cikizni szoktuk az angolokat, amiért annyit beszélnek az időjárásról. Azt kell mondanom, nem hülyeség, egyáltalán nem hülyeség.

Nem tudom, én és az ismerőseim miért nem voltunk eddig képesek ilyen helyzetben kiállni magunkért. Talán a döbbenet és a fájdalom miatt, aminek az okozásával az elkövető talán nincs is tisztában.

Itt az ideje, hogy képessé váljunk annak az egyszerű mondatnak a kimondására, hogy:

Ez a magánügyem, és nem szeretnék róla beszélni.

Beszólni bármilyen témában lehet:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Vegán vagyok - ezeket a beszólásokat, kérdéseket kapom meg nap mint nap
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem