JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Két könyv, amely a bolygónk megóvására is tekintettel van

Borítókép: Két könyv, amely a bolygónk megóvására is tekintettel van Forrás: Getty Images
Talán közhely, de a tudomány és az egyén mindig ugyanarra a következtetésre jut: minél többet olvasunk, annál többek leszünk. A könyvek segítséget kínálnak testi és szellemi fejlődésünkhöz, általuk jobban megismerhetjük a világot, és benne önmagunkat.

Szeretnél jól kinézni, de fontos számodra a környezetvédelem, az ökotudatosság, a klímaváltozás elleni harc is? Ezúttal olyan olvasmányokat ajánlunk, amelyek segítségével könnyen szépülhetsz, ugyanakkor nem kell aggódnod, hogy miattad lesz rosszabb a világ az elkövetkező generációknak.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de nekem konstans problémát jelent, amikor döntenem kell „divatügyben”. Melyik ruhát vegyem illetve ne vegyem meg, melyik tisztítószer vagy kozmetikai alapanyag árt a legtöbbet a bolygónak, egyáltalán: mit csináljak, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjak magam után az univerzumban.

Mivel az ökotudatos szemléletmód fontossága megállás nélkül zúdul a fejünkre, akkora lett a zaj, hogy nem csoda, ha teljesen elvesztjük a talajt a lábunk alól. Néha talán már gyanakvással is tekintünk a zöldmarketingre (például a greenwashing káros jelensége miatt), de azért legyünk tisztában vele, hogy közel sem hazudik vagy ferdít mindenki.

Kattints a képre, és vásárolj a könyvhónap keretén belül kedvezményesen!

Csalár Bence: A fenntartható divat kézikönyve

A divatipar, a textilgyártás az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon, gyakran egyáltalán nincs tekintettel az ökológiai szempontokra. Mit tehetünk, hogy minél kevésbé vegyünk részt ebben?

Nos, a hozzám hasonló bizonytalanoknak és szkeptikusoknak A fenntartható divat kézikönyve rendkívül hasznos olvasmány. Csalár Bence divatújságíró, divatszakértő, egyetemi oktató, akinek szakterülete a magyar kortárs divat, a Színfalak mögött – A magyar divat című művével robbant be a könyvpiacra. Második könyve fontos és aktuális témát jár körbe: a fenntartható divattal, mindannyiunk felelősségével, a közösségi összefogással foglalkozik. Csalár nem hallgatja el a divatipari környezetszennyezés problémakörét, ugyanakkor soha nem öncélúan „nyafog”, hanem megoldási javaslatokkal is előáll a fogyasztóknak. Segít nekünk eligazodni a zölddé válás kacskaringós útvesztőiben, és mindent elkövet, hogy magabiztosabb és körültekintőbb vásárlókká váljunk.

A könyvben számos interjú, történet, portré, konkrét tipp található, és közben bemutat olyan ismert tervezőket és sztárokat, akiket szintén foglalkoztat az ökotudatosság. Az ő segítségükkel remélhetőleg mi is megfontolt és bölcs divathasználók lehetünk.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!

Munkácsi Brigitta: Krémek és illatok - 57 házi készítésű szépségápoló

A ruhák után foglalkozzunk egy kicsit a testünkkel! A kozmetikai ipar sem a hablelkéről híres, se szeri, se száma azoknak a gyártási vagy emberi tényezőknek, amellyel a környezetnek, a világnak ártanak (például gyerekmunkások kizsákmányolásával). Munkácsi Brigitta első kiadványa, a Levendula és ecet a természetes tisztítószerekkel ismertetett meg bennünket, most megjelent második könyve pedig szintén az ökotudatosságra fókuszál. A Krémek és illatok bebizonyítja, hogy a szépségápolásnak egyáltalán nem kötelező eleme a vegyszer, a káros kemikália. Otthon elkészíteni saját etikus szépségápolási termékeinket, ez bizony olyan kihívás, ami nemcsak a pénztárcánkat óvja, nemcsak a bőrünket és a bolygónkat kíméli, hanem alaposan megbolygatja kreatív energiánkat is. A szerzőnek minden szegmensre van megfelelő praktikája, akár arc-, test- vagy hajápolásról, akár illatosításról vagy sminkelésről van szó. Bíráljuk fel tehát megszokott rutinjainkat, s ha nem is könnyű az azonnali átállás, legyünk tisztában vele, hogy mind a Földdel, mind saját magunkkal csupa jót teszünk.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!

GALÉRIÁNKBAN 10 OKOT SOROLUNK FEL, AMIÉRT ÉRDEMES KÖNYVTÁRBA JÁRNOD!