Közénk állt a bolygónk és a klímaszorongásom: elmesélem, hogyan

Borítókép: Közénk állt a bolygónk és a klímaszorongásom: elmesélem, hogyan Forrás: Unsplash.com/Jeremy Bishop
Az ökológiai krízishez való viszonyulás adott esetben a párválasztást is befolyásolhatja; a fiatalabb generációkét biztosan. Emma kapcsolata is ennek esett áldozatul; cikkünkből kiderül, miért.

Környezetünk védelme, a szemünk előtt súlyosbodó klímakatasztrófa egyre több párkapcsolatra (is) rányomja a bélyegét. Olyan, mindennapos dolgokban kerülünk döntési helyzetekbe - és adott esetben ezek miatt sodródunk vitába a partnerünkkel – mint például használjuk-e a kocsinkat, fogyasszunk-e húst; üljünk-e re repülőgépre; vállaljunk-e egyáltalán gyermeket erre a világra.

Az ökológiai katasztrófa a fiatalok; a milleniálok és a Z generáció életmódjára és a párválasztására van talán a legnagyobb hatással. Olyannyira, hogy sokak már randizni se hajlandóak olyannal, aki tagadja a klímaváltozást.

Mirát nem csak az fogta meg Leviben, hogy nagyon jóképűnek és megnyerőnek találta; borzasztóan imponált neki a fiú klímavédelem melletti elkötelezettsége is. Persze nem csak ez tartotta őket össze vagy 4 éven keresztül, enélkül viszont el sem tudták volna képzelni a mindennapjaikat. Viszont közel se mindenki ilyen szerencsés. Emma az egyetemen ismerte meg – első látásra - álmai pasiját, akivel viszonylag hamar össze is jött és úgy tűnt, ennél tökéletesebbet el sem képzelhetett volna. Egészen az első, közös nyaralásig, pontosan annak tervezgetéséig;

mert hogy magáig az utazásig már el se jutottak.

„Novemberben lenne egy éve, hogy összejöttünk, de megsúgom, nem lesz itt már semmiféle ünneplés. Még a nyáron szétmentünk. Nem is tudom, hogy történhetett, hogy lehettem ennyire vak, hogy nem vettem észre a jeleket Márkon. Azt hiszem teljesen bele voltam esve, csakis emiatt. A gondok akkor kezdődtek, amikor tavasszal kitaláltuk, hogy a vizsgaidőszak után milyen jó lenne egy kicsit együtt utazgatni valamerre, Európán belül. Úgy képzeltem, hogy felülünk egy vonatra; én ugyanis - ha csak tehetem, kerülöm a repülést, mert lelkiismeretfurdalásom van a környezetszennyező hatása miatt.

Ha pedig repülőjegyet veszek, akkor azt gondolom, ehhez én is hozzájárulok, ezt pedig nagyon nem tudom elfogadni. Nem így Márk, aki a következő pillanatban máris a netet kezdte el bújni a minél olcsóbb repülőjegyekért. Nagyon összekaptunk. Szó-szót követett, én pedig egy csapásra megvilágosodtam; egy megrögzött klímaváltozás-tagadóval éltem idáig egy fedél alatt. Nekem ez nem fér bele, mondhat bárki bármit. Aztán következő nap meg majd azon veszünk össze, hogy ő műanyag szatyrokba tömi a hipermarketben vásárolt cuccokat és literszámra pazarolja a vizet, mert minden nap fél órákat áll a zuhany alatt? Köszönöm, de ebből én nem kérek, ilyen nézetekkel nem tudok közösséget vállalni” – teszi hozzá magyarázatként a fiatal lány.

Galériánkban 11 kifogást olvashatsz a klímaválsággal kapcsolatos tétlenségre – amiket most tételesen megcáfolunk