Olvass Anyukám! Hogyan segíthet az anyaságban az olvasás?

Borítókép: Olvass Anyukám! Hogyan segíthet az anyaságban az olvasás?
Hogyan segíthet egy jó könyv, egy jó történet egy-egy nehezebb élethelyzetünkben? Mi az az irodalomterápia és mikor forduljunk ilyen szakirányú segítőhöz? Hogyan zajlik egy ilyen terápiás folyamat? Hogy segíthet az anyává, szülővé válásunkban egy jó olvasmány? Erről beszélgetünk vendégünkkel a Mesélj, Anyukám! podcast legújabb részében!

"Olvasni annyi, mint táplálkozni.” – mondta Victor Hugo, a Pinterest egyik, olvasás témában leggyakrabban pinnelt idézetes képe szerint pedig a könyv az egyetlen olyan dolog, amelynek megvásárlásával gazdagabbak leszünk. Mindkettővel maximálisan egyetértünk, nem véletlenül beszélgetünk sokadjára az olvasásról, bár ismét egy másik astepkus kapcsán.

Rudolf Pankával beszélgettünk, aki azon 10 irodalomterapeuta egyike, akik a Libertine Könyvkiadó gondozásában megjelent Szöveglelő című irodalomterápiás köteten dolgoztak az elmúlt másfél évben.

Az egyrészt hiánypótló, másrészt nagyon különleges kötet Szabados Ágiék a Magyar Irodalomterápiás Társaság közös munkájának eredménye, mely könyv esetében különösen kiemelendő a szerkesztő, Németh Luca neve és munkája is. A könyvben ugyanis 100 szócikk található, az alkoholizmustól kezdve a bántalmazó kapcsolaton, a coming outon, a szerelmen, a házasságtörésen, a szorongáson, a dohányzáson, a váláson és a szégyenen keresztül az újrakezdésig és a várandósságig rengeteg jelenséget, érzést, életvezetésbeli elakadást felölelnek. Minden témához három ajánlott mű tartozik részletesen kifejetve, és továbbiak még az egyes szócikkeket követően, összesen kb. 1000 cím van benne, tematikusan rendezve.

De hogyan segíthet egy jó könyv, egy jó történet egy-egy nehezebb élethelyzetünkben? Mi az az irodalomterápia és mikor forduljunk ilyen szakirányú segítőhöz? Hogyan zajlik egy ilyen terápiás folyamat? És mit jelent nekünk az olvasás? Mit árulhat el rólunk, hogy milyen típusú könyveket szeretünk olvasni? Milyen meghatározó emlékeink vannak az olvasásról vagy éppen egy könyvről? Hogy segíthet az anyává, szülővé válásunkban egy jó olvasmány? Melyek a mi kedvenc könyveink, az első könyvélményeink, illetve mit olvasunk éppen most? Erről beszélgetünk vendégünkkel a Mesélj, Anyukám! podcast legújabb részében!

Az új részt akár már most rögtön itt (alább) vagy Google Podcasts-on, Apple Podcaston esetleg a Spotify-on keresztül is meg tudjátok hallgatni!

Ha még nem elég belőlünk, kövessetek minket TikTokon vagy az Instagramon, de Facebookon szintén Mesélj, Anyukám! néven megtalálható zárt csoportunkhoz is csatlakozhattok! Vagy ha szeretnétek, e-mailt is írhattok nekünk az [email protected] e-mail címre.

Ha pedig tetszik, amit csinálunk, értékeljétek, likeoljátok és osszátok meg tartalmainkat
és

mindenképp szóljatok másoknak is, hogy minden hétfőn új adással folytatódik a Mesélj, Anyukám!