Mi az a nyájimmunitás, megvéd-e most bennünket?

nyájimmunitás,corona vírus,covid19,koronavírus Forrás: Branislav Belko on Unsplash
Egyre többet hallani a nyájimmunitás szót, de úgy tűnik, ebben a jelenségben most nem bíznak a szakemberek. Miért?

Egészen leegyszerűsítve a nyájimmunitás az, amikor a közösség nagy része valamilyen okból védett egy betegséggel szemben (például mert már természetes módon védettséget szerzett – mondjuk volt már bárányhimlős vagy épp be van oltva).

Betegségenként változik, hogy a teljes népességen belül az emberek hány százalékának kell védettsége legyen ahhoz, hogy ez működjön. Oltásellenes közösségekben már volt erre sajnos negatív példa, nem is olyan rég, amikor egy Budapest környéki iskolában többen is egy nagyon súlyos, már szinte eltűntnek hitt betegséget kaptak el, a Pertussist (szamárköhögést). Itt olyan felnőttek is elkapták, akik oltva voltak, de nem volt elég hatékony az oltásuk és olyanok is, akiknek a szülei oltásellenesek voltak. Egyszerűen itt a nyájimmunitás már csak részlegesen tudott működni.

Működik-e a nyájimmunitás a koronavírus esetében?

A nyájimmunitás csak ott tud kialakulni, ahol

- vagy van oltás (a Covid-19 ellen egyelőre nincs),

- vagy a népesség jelentős része már immunis, de az extrém erősen fertőző koronavírus esetén ehhez nagyon magas százalékra lenne szükség.

CSAKHOGY!

- még semmilyen 100 százalékig biztos kutatási nem igazolta, hogy a Covid-19-et nem lehet kétszer elkapni...

(cikkünk lejjebb folytatódik)

...ráadásul ahhoz, hogy természetes védelemre tegyen szert a többség, ahhoz a Covid-19 betegséget olyan embereknek is el kellene kapniuk, akiknek az immunrendszere ezt csak nehezen vagy sehogy nem bírná el. És itt jön képbe, amiről már olyan sokat beszélnek, hogy azért kell a jelenlegi intézkedésekkel elhúzni a járványt, hogy ezeket az embereket el tudják látni, ne omoljon össze az egészségügyi ellátórendszer, legyen elég lélegeztetőgép.

Tehát ha azokat meg akarjuk védeni, akik nem élnék túl ezt a betegséget, akkor fegyelmezettnek kell lennünk, és aki csak tud, annak otthon kell maradnia!

A koronavírus a hírességeket sem kíméli: