#maradjotthon: az egyetlen hatékony dolog, amit most tehetsz

maradj otthon,koronavírus
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Maradj otthon. Az egyetlen, legegyszerűbb, legfontosabb, leghatékonyabb tett, amivel megmentheted a világot.

– Ki jön hozzánk társasozni vasárnap délelőtt?

– Csatlakozhatok délután? Nagy családi ebéd lesz, átjönnek a nagybátyámék.

Amikor ezt olvastam egy zárt csoport kommentjei közt, legszívesebben kiabáltam volna.

Melyik részét nem értitek annak, hogy #maradjotthon?

De nem tettem: már hetekkel ezelőtt elhatároztam, hogy senkit sem fogok „leszidni”, senkinek sem fogok beszólni, senkivel sem fogok indulatosan kommunikálni. Mert az nem használ és mert olyan gyorsan változnak az események, hogy rövid időn belül úgyis jobb belátásra térnek. Inkább csak annyit mondok, hogy nálunk skype-on lesz családi ebéd és hogy amúgy a haverokkal és családtagokkal honfoglalózunk online, ezzel kiváltva a társast. (Persze a társasozás normál esetben az egyik legjobb alternatíva a képernyőzés helyett, dehát ez van.)

Aki teheti, maradjon otthon.

Nincs de és ha és kivéve, csak létfontosságú indokolt esetben. Ez a következőkkel jár:

  • Ne érintkezzetek senkivel, akivel nem éltek egy háztartásban.
  • Csak a legszükségesebb ügyekben találkozzatok más emberekkel: gyógyszertárban, boltban.
  • Menjetek a szabadba sétálni, mozogjatok minél többet. (Amíg lehet.
  • Mossatok kezet, tisztogassátok a telefonotokat, a kilincseket, a lift helyett használjátok a lépcsőt, ha lehet (mert így elkerülitek, hogy meg kelljen fognotok az ajtót vagy megnyomnotok a gombot).
  • Az idős hozzátartozóitokkal minél kevesebbet érintkezzetek, viszont gondoskodjatok róla, hogy legyen elegendő ennivalójuk otthon, legyenek gyógyszereik.

A magam részéről azt gondolom, hogy még szigorúbb „házirendnek” kell alávetnem magam, mint amit a hivatalos szervek mondanak. Nem megyek társasággal kirándulni sem, mert úgysem tudnám tartani a két méter távolságot (főleg gyerekekkel). Lehetőség szerint nem megyek a boltba, az online rendelés egy fokkal biztonságosabbnak tűnik. Ha két hónapig nem találkozom személyesen ismerőssel, de cserébe nagyobb mértékben hozzájárulok ahhoz, hogy ennek a szörnyű helyzetnek hamarabb vége legyen, már megtettem, amit egy átlagember megtehet. Mindannyian együtt vagyunk benne a kulimászban és csak együtt is tudunk kimászni belőle. És óriási köszönet minden egészségügyi dolgozónak, hatósági személynek, buszvezetőnek, bolti eladónak, aki az első vonalban küzd, a saját egészségét kockáztatva, a járvány leküzdéséért.

Tovább olvasok
Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kép
A férfi, akibe Erzsébet királynő belezúgott Fülöp előtt

Nem Fülöp volt az egyetlen a királynő életében!

Kép
Őrizd meg a magad és a családtagjaid ép elméjét online családi meditációval – októberben indul, és ingyenes

Herczegh Tímea pszichológussal az elmúlt években számos témában készítettem már anyagokat. Tudom, hogy fáradhatatlanul pörög az agya, és biztos voltam benne, hogy az embert próbáló karanténos időszak is valami újra inspirálja majd. És íme: Forgács Eszter pszichológussal közösen kidolgozták a tízhetes online családi meditáció anyagát, amely tavasszal debütált, a siker (és a várhatóan közelgő újabb karantén) pedig ismétlésért kiált.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem