4 dolog, ami jó (lehet) a koronavírus-járványban

korona-vírus,egészség,home office
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Oké, szögezzük le: a járvány borzasztó, a gazdaság romokban, és rengeteg ember élete van veszélyben. Mégis jobb, ha megpróbáljuk azt is nézni, ami jó. Ezek többségéhez hosszú távon kell gondolkodni, de egy kis optimizmus most különösen jól jöhet.

Az Apa magazin cikke.

1. Kezdjük az iskolákkal. Az egyik legnagyobb mondás, hogy az iskola nem bezár, csak más módszerekre áll át. A digitális tanulás a jövő, még ha nem is önmagában, de így még könnyebben juthat el az emberekhez a tudás. Ennek köszönhetően a koronavírus pozitívumai közé sorolhatjuk a digitális tanulást, mert

olyanok is tanulhatnak, akik eddig nem tudtak, mások pedig folytathatják a tanulást.

Na, ez az általános kép a digitális tanulásról, Magyarországon ez inkább csak elmélet. Nehéz behozni a lemaradást, de kötelező. Ez nem mindig a nagy eredmények képlete, de most, az otthoni tanulás nulladik pillanatában még remélhetünk. A tanárok, az oktatáspolitikai döntéshozók rákényszerülnek arra, hogy használják a kísérleti szinten meglévő oktatási eszközöket, és lényegében az összes csatornát, amit lehet. A jó hír, hogy a folyamat nem megfordítható: ha a korábban elkészült anyagok és eszközök elszabadulnak, ha neten keresztül is lehet tanítani, akkor már nem lehet visszazárni a szellemet a palackba.

2. Szintén fontos lehet, hogy a home office bekerült a napi szóhasználatba, a részmunkaidő fejlődik, és valódi alternatívái lesznek a jelenlegi merev rendszernek. Más országok példája alapján békeidőben a nyolcórástól eltérő foglalkoztatás jót tesz a gyerekvállalási kedvnek, a szülők könnyebben tudnak visszamenni dolgozni. Sok olyan vezető, aki eddig nehezen mondott igent az otthoni munkavégzésre, ízelítőt kap belőle, és ha elégedett, nyilván sokkal könnyebben számol ezzel, amikor a válság után helyreállt a rend.

3. A nehéz időkben mindenhonnan ömlenek az infók, úgyhogy legalább tanulunk a vírusokról és a megelőzésről: az biztos, hogy van honnan indulni. Maszkok, rémhírek, 20.000 milligrammos c-vitaminkúrák, és minden, ami az internet legmélyebb gödreiből felpöfög, nem ritkán életeket kockáztatva az idióta tanácsokkal.

Most azonban mindenhol elhangzanak a tények, országosan ismert politikusok és sztárok ismétlik, miért és hogyan kell kezet mosni, hogyan kell köhögni. Ne legyenek illúzióink, de ha már megtanultuk, milyen egy igazi WHO-féle kézmosás, akkor talán a következő szezonban kevesebb lehet a kórság.

Ráadásul kevesebb facebookos ismerősöd lesz, ha mindenkit kikövetsz, aki butaságokat beszél. Persze rájuk sem kell haragudni, ők a maguk módján próbálnak eligazodni egy feszült helyzetben, és az elmúlt években sokan sokat tettek azért, hogy ne higgyük el, amikor valaki tényeket közöl. Ez már igazán naiv gondolatnak tűnik, de egy jól kezelt világválság visszaállíthatja a bizalmat a legfontosabb állami és civil szervek, és általában, a közmegegyezéses tényekkel szemben (például a tudósok értenek dolgokhoz, a vezetők vezetnek, az orvosok elhivatottak, az emberek nem birkák, stb).

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


Amit tudni akarsz a koronavírusról pánik nélkül:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Amit tudni akarsz a koronavírusról – pánik nélkül

Apa magazin

Tovább olvasok
Kép
Napi horoszkóp július 4.: az Ikrek elvakultan küzdenek valamiért, az Oroszlánok készen állnak a továbblépésre

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok hétvégére is izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Környezettudatos és magyar termék? A legjobb párosítás

Ha környwezetbarát termékeket vásárolsz, válaszd elsősorban a hazai márkákat!

Kép
6 sikeres művész, aki testi hibával küzdött

Amikor művészekre gondolunk, legtöbbször a kreativitás, az egyéni látásmód, a víziók jutnak eszünkbe. És miközben az is megfordul a fejünkben, hogy a siker mindig kemény, szívós munka eredménye, hajlamosak vagyunk a művészeket - és általában a híres embereket - zseniknek látni, akik nem hasonlítanak a hétköznapi emberekre, pláne nem saját magunkra. Fogadni merek, hogy nem is sejted, milyen sok világhírű művész van, akik nemcsak nagyon tehetségesek voltak, hanem valamilyen testi nehézséggel is meg kellett küzdeniük.

Kép
8 új szokás, amit az emberek továbbvinnének a járvány utáni világba

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, rosszat és jót egyaránt. Új szokásokat is kialakítottunk, amelyek közül sokat a járványtól függetlenül is megtartanánk. Lássuk a 8 legjobbat!

Kép
Sorozat készül az erotikus filmek sztárjáról, Sylvia Kristelről

Önéletrajzi ihletettségű sorozat készül az Emmanuelle-filmek sztárjáról.

Kép
Belegondolni is rémes: kőkemény diétájáról vallott a világ egykor legnépszerűbb szupermodellje

Évtizedek óta tudjuk, hogy szupermodellnek lenni nem könnyű: talán egyszerű munkának látszik, mégis nagyon sok olyan dolog van, amivel keményen meg kell küzdenie egy modellnek. Ilyen például az állandó diétázás.

Kép
Semmiből felbukkanó alvásprobléma a 2 évesnél és a megoldás

A kétéves kisfiam nagyon jó alvó. De tényleg. Meg is kaptuk már a férjemmel, hogy milyen jó dolgunk van. Csakhogy pár hete valami megváltozott.

Kép
7 dolog, amiért sosem szabadna bocsánatot kérned

Gyakran érzel obűntudatot? Hibásnak érzed magad olyasmi miatt, amit nem te rontottál el? Ha igen, akkor neked is le kell szoknod arról, hogy mindenért bocsánatot kérj!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem