4 dolog, ami jó (lehet) a koronavírus-járványban

korona-vírus,egészség,home office
Forrás: GettyImages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

O

Oké, szögezzük le: a járvány borzasztó, a gazdaság romokban, és rengeteg ember élete van veszélyben. Mégis jobb, ha megpróbáljuk azt is nézni, ami jó. Ezek többségéhez hosszú távon kell gondolkodni, de egy kis optimizmus most különösen jól jöhet.

Az Apa magazin cikke.

1. Kezdjük az iskolákkal. Az egyik legnagyobb mondás, hogy az iskola nem bezár, csak más módszerekre áll át. A digitális tanulás a jövő, még ha nem is önmagában, de így még könnyebben juthat el az emberekhez a tudás. Ennek köszönhetően a koronavírus pozitívumai közé sorolhatjuk a digitális tanulást, mert

olyanok is tanulhatnak, akik eddig nem tudtak, mások pedig folytathatják a tanulást.

Na, ez az általános kép a digitális tanulásról, Magyarországon ez inkább csak elmélet. Nehéz behozni a lemaradást, de kötelező. Ez nem mindig a nagy eredmények képlete, de most, az otthoni tanulás nulladik pillanatában még remélhetünk. A tanárok, az oktatáspolitikai döntéshozók rákényszerülnek arra, hogy használják a kísérleti szinten meglévő oktatási eszközöket, és lényegében az összes csatornát, amit lehet. A jó hír, hogy a folyamat nem megfordítható: ha a korábban elkészült anyagok és eszközök elszabadulnak, ha neten keresztül is lehet tanítani, akkor már nem lehet visszazárni a szellemet a palackba.

2. Szintén fontos lehet, hogy a home office bekerült a napi szóhasználatba, a részmunkaidő fejlődik, és valódi alternatívái lesznek a jelenlegi merev rendszernek. Más országok példája alapján békeidőben a nyolcórástól eltérő foglalkoztatás jót tesz a gyerekvállalási kedvnek, a szülők könnyebben tudnak visszamenni dolgozni. Sok olyan vezető, aki eddig nehezen mondott igent az otthoni munkavégzésre, ízelítőt kap belőle, és ha elégedett, nyilván sokkal könnyebben számol ezzel, amikor a válság után helyreállt a rend.

3. A nehéz időkben mindenhonnan ömlenek az infók, úgyhogy legalább tanulunk a vírusokról és a megelőzésről: az biztos, hogy van honnan indulni. Maszkok, rémhírek, 20.000 milligrammos c-vitaminkúrák, és minden, ami az internet legmélyebb gödreiből felpöfög, nem ritkán életeket kockáztatva az idióta tanácsokkal.

Most azonban mindenhol elhangzanak a tények, országosan ismert politikusok és sztárok ismétlik, miért és hogyan kell kezet mosni, hogyan kell köhögni. Ne legyenek illúzióink, de ha már megtanultuk, milyen egy igazi WHO-féle kézmosás, akkor talán a következő szezonban kevesebb lehet a kórság.

Ráadásul kevesebb facebookos ismerősöd lesz, ha mindenkit kikövetsz, aki butaságokat beszél. Persze rájuk sem kell haragudni, ők a maguk módján próbálnak eligazodni egy feszült helyzetben, és az elmúlt években sokan sokat tettek azért, hogy ne higgyük el, amikor valaki tényeket közöl. Ez már igazán naiv gondolatnak tűnik, de egy jól kezelt világválság visszaállíthatja a bizalmat a legfontosabb állami és civil szervek, és általában, a közmegegyezéses tényekkel szemben (például a tudósok értenek dolgokhoz, a vezetők vezetnek, az orvosok elhivatottak, az emberek nem birkák, stb).

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!


Amit tudni akarsz a koronavírusról pánik nélkül:

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Amit tudni akarsz a koronavírusról – pánik nélkül

Apa magazin

Tovább olvasok
Kép
A négygyermekes Szántó Cecília őszinte festményei az anyaságról

Négy fiú mellett kinek van ideje hobbira? De formáljuk át a kérdést: kinek ne lenne szüksége négy gyerek mellett valami olyan alkotó tevékenységre, ami kikapcsolja, feltölti, ami csak az övé?

Kép
5 szín az otthonodban, ami rossz hatással lehet az egészségedre

Otthonunk színeinek megválasztásakor a többségnek általában nem jut eszébe, hogy milyen hatásal tud lenni a szervezetünkre egy-egy szín.

Kép
Híres nők kedvenc szépségápolási szerei 7000 forint alatt

Gyakran irigykedünk a hírességeket elnézve, miközben azt mantrázzuk: oké, de nekik könnyű, van pénzük saját edzőre, plasztikai sebészre, fodrászra, sminkesre, na meg luxusmárkák szépségápolási termékeire. De vajon tényleg minden csak pénz kérdése?

Kép
A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás.

Kép
A férjem megmondja a tutit, pedig én csak egy ölelésre vágyom

Tegnap kiborultam egy apróság miatt. A férjem nem értette a reakciómat, és ezen még jobban kiborultam.

Kép
Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép
A férjem és én összejárunk az exférjemmel és a feleségével

Vasárnapi ebéd. „Ideadnád, kérlek, a salátát?” Idill. Tőlem balra a férjem, jobbra a volt férjem. Velem szemben a volt férjem új felesége.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem