Hat jó hír a koronavírus kapcsán

jó hír,thumbs up,koronavírus Forrás: Getty Images
Muszáj, hogy lássuk a járvány pozitív oldalát is.

A vírus exponenciális terjedése nyomán az aggasztó hírek is hasonlóképpen terjednek, ideértve persze a fake newst is – most extra jelentősége van annak, hogy milyen hírforrásból tájékozódtok, legyetek körültekintőek! –, de azért akadnak pozitív következményei is ennek a szörnyű világjárványnak:

1. Kínában lecsengeni látszik

A Kínában bevezetett kemény intézkedések, amelyek elszigetelték egymástól a háztartásokat, úgy tűnik, megtérülnek. Most már jó néhány hete napról napra csökken a fertőzések száma. Ez azt jelenti, hogy sikerülhet kordában tartani a járványt, ha elég következetesen és mindannyian dolgozunk ellene.

2. Előbb-utóbb lesz vakcina

Igen, talán egy-másfél év múlva – ez egy lassú biznisz, nagy átfutási idővel –, de már most több száz tanulmány keletkezett világszerte vakcinákról, kezelésekről, járványtanról, diagnosztikáról és így tovább. Ezeket a tanulmányokat a bolygó 700 tudósa szerezte egymással sokszor együttműködve, az eredményeket megosztva. Az első vakcinateszt emberen már március közepén elkezdődik Amerikában. Ez hosszú távon mindenképp jó hír.

koronavírus,12 pont

3. Konkrétan tehetsz ellene

Otthon maradni, nem találkozni senkivel (akivel nem élsz amúgy is egy háztartásban) és mindent újra meg újra fertőtleníteni érzelmileg nem könnyű, de legalább nem kell gondolkozni rajta. És ezzel teheted most a legtöbbet, amennyiben nem dolgozol egészségügyben, élelmiszerboltban, gyógyszertárban vagy más olyan helyen, amit az emberek ezekben a nehéz időkben is felkereshetnek.

4. Megreformálódik az oktatás?

Egy hétvége leforgása alatt digitális anyagok és oktatási, ellenőrzési módszerek garmadája lett hozzáférhető a diákok, tanárok, szülők számára. A több tízezresre nőtt Online otthonoktatás Facebook-csoportban tantárgyakra és technológiai kategóriákra bontott témakörök szerint is lehet válogatni. „Csoda születik: egy összetartó, kreatív, lelkes pedagógustársadalom.🙏🏼” – ilyeneket írnak a kommentelők, persze hasznos anyagok megosztása mellett.

koronavírus,kína,wuhan
Forrás: nasa
Műholdas fotó Vuhanról 2019, illetve 2020 első hónapjaiból.

5. Kitisztult a levegő

Szakértők szerint Kínában február folyamán negyedével csökkent a széndioxid-kibocsátás. Olaszországban is hasonló adatokat mértek.

6. Óriási összefogás van, az emberek segítik egymást, igyekszünk jókedvűek lenni

#együttabajban – a lelkesítő erkélykoncertektől a számtalan programajánlóig. Mintha még a trollok egy része is szabadságra ment volna. (Vagy ez csak a mi illúziónk?)