Covid étrend: Hogyan étkezz, ha koronavírusos vagy és utána?

Borítókép: Covid étrend: Hogyan étkezz, ha koronavírusos vagy és utána? Forrás: Getty Images
A koronavírus-fertőzésből akár hónapokig is eltarthat a felépülés; s ha már gyógyulófélben is vagy, az étvágytalanság, az íz-és szaglászavar, a krónikus legyengültség és fáradtság is még sokáig veled maradhat. Jó ha tudod, a fogyás és az alultápláltság viszont még tovább lassíthatja a teljes felépülést. Erre hívja föl a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, mely táplálkozási ajánlást adott közre, hogy ezzel is segítse a regenerációt.

Ez a cikk először 2021. márciusában jelent meg.

Szerencsére sokan meggyógyulnak a COVID-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást.

Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség. Noha a COVID esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes.

Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával – hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, mely egy táplálkozási ajánlást készített a betegség utáni regenerációhoz.

Fogyás, alultápláltság esetén

Rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását. Együnk gyakran és keveset, a főétkezések közé pedig feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést. Részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, például a halat, vagy csirkehúst rizzsel, túróval töltött héjában sült burgonyát. Dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral. Nagyon fontos a bőséges folyadék fogyasztása; a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk. Súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és tápszerekre is szükség lehet, ilyen esetekben az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk dietetikushoz – tanácsolja az MDOSZ.

Étvágytalanság az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

Nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket. Az olyan, intenzívebb összetevőkkel; mint például a mustárral, a tormával és különféle fűszerekkel; illetve savanykás gyümölcsökkel vonzóbbá tehetjük az ételeket. A változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes kísérletezni. Ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például mézzel. Fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket. Ha pedig kisebb tányérra szedjük ki az ételt, akkor az nem hat riasztóan soknak. Szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása

Fáradtság esetén

A puha, magas víztartalmú ételek fogyasztása könnyebb lehet fáradtság és légszomj esetén, jó szolgálatot tehetnek a különböző szószok, mártások is a fogások nedvesítésében. Fontos az is, hogy hagyjunk magunknak elég időt az étkezésre. Ha pedig túl fáradtak vagyunk a főzéshez, bátran válasszuk a készételeket, vagy rendeljünk házhoz.

Galériánkban olyan ételeket találsz, amiket könnyen összedobhatsz a járvány idején is