Mit együnk, mit tartsunk otthon a koronavírus alatt

koronavírus,táplálkozás,infografika
Táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok fogtak össze, hogy megfelelő tanácsokat adjanak az egészségmegőrzés érdekében. Nézd meg az infografikákat!

Rengeteg kérdés kering a közösségi oldalakon – és persze a fejünkben is arról, hogy mit főzzünk, hogyan vásároljunk a bezártság alatt, amire a koronavírus kényszerített minket. Néhány ilyen kérdés kapásból:

  • Szabad-e egyáltalán friss zöldséget, gyümölcsöt enni?
  • Mennyit raktározzak el az ételekből?
  • Miből mennyi kell egy családnak?
  • Kell-e étrendkiegészítőket szedni?

A kérdések megválaszolására táplálkozástudományi szakemberek fogtak össze Papp Andrea, a Napi Táptudás bloggerének felhívására. Az ő tanácsaikból a következőket tudjuk meg:

1. Ne halmozzunk fel élelmiszereket hetekre, mert akkor tényleg akadozhat az ellátás.

2. Nagyon fontos az egészséges táplálkozás fenntartása: együnk zöldséget, tejtermékeket, hüvelyeseket, teljes értékű gabonát. Tartsunk napirendet, étkezzünk naponta 3-5-ször, ha lehet, ne nassoljunk.

3. Ha konkrét napirendet követünk, ami biztosítja, hogy minden nap ugyanakkor étkezzünk, ez a nassolástól és a túlevéstől is megóv minket.

4. Igyunk sok folyadékot is.

5. Kiemelten figyeljünk arra, hogy ne pazaroljunk élelmiszert: használjuk a fagyasztót, a száraz kenyérből készítsünk mákos gubát.

Minderről, és még sokkal többről, ezek a praktikus infografikák is tájékoztatnak, amelyeket Kőfaragó Anna készített.

koronavírus,táplálkozás,infografika
koronavírus,táplálkozás,infografika
koronavírus,táplálkozás,infografika
Az összeállításban részt vevő szakértők és szervezetek:

Papp Andrea táplálkozástudományi szakember (Napi Táptudás)

Zsigovits Angelika táplálkozástudományi szakember (Smartfood Coach)

Antal Emese és Pilling Róbert dietetikusok (TÉT Platform)

Meleg Sándor dietetikus (Alimento blog)

Varga Judit igazgató (Felelős Gasztrohős)

Szűcs Zsuzsanna dietetikus (MDOSZ)

Prof. dr. Rurik Imre, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke

Az információs anyag létrejöttét támogató szervezetek: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, TÉT Platform Egyesület, Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Felelős Gasztrohős Alapítvány