Borítókép: A ráncaid megmutatják, hogyan élsz, milyen vagy és van-e betegséged! Forrás: Getty Images

A ráncaid megmutatják, hogyan élsz, milyen vagy és van-e betegséged!

A ráncaink nem csupán az öregedési folyamat természetes velejárói, a személyiségünkről, szokásainkról és az egészségünkről is sok mindent elárulnak. Lássuk csak, melyik ránc, miről is árulkodik!

Vízszintes ráncok a homlokon

Gondolkodó ráncoknak is szokták nevezni őket, mert jellemzően intenzív szellemi aktivitás, egy-egy kihívást jelentő probléma megoldásának keresése közben ráncoljuk a homlokunkat. Akinek a homlokán ezek a ráncok különösen mélyek, az arra utal, hogy stresszes életet él, sokat töpreng és aggódik. Ugyanezek a ráncok azt is jelezhetik, hogy túl sok cukrot fogyaszt az illető, és nem iszik elég vizet.

Szarkalábak

A szem körüli apró ráncok elmélyülése azt mutathatja, hogy intenzív a mimikád és amikor mosolyogsz, azt az egész arcoddal teszed, ennek következtében alakulnak ki ezen a területen a gyűrődések. De mutathatja azt is, hogy problémád van a látásoddal, ezért hunyorogsz sokat. A szarkalábakat összefüggésbe hozzák a májjal, a vesékkel és a gyomorral is. Ha észreveszed, hogy ezek a ráncok nagyon mélyek lettek, akkor érdemes jobban odafigyelned az egészségtudatos táplálkozásra.

Szem alatti táskák, sötét karikák

Mikor kialvatlanok vagy, teljesen természetes, hogy megjelennek a szemed alatt a karikák vagy táskák. Azonban érdemes ezekre a jelekre odafigyelni, mert nem csak fáradtságot, de betegséget is jelezhetnek. Ha a szem alatti táskák akkor sem tűnnek el, ha eleget pihentél, akkor lehet, hogy a veséid működnek gyengébben, vagy a keringéseddel van probléma.

Piros orr

Nagy hidegben természetes jelenség, hogy nem csak az orcád, de az orrod is kipirosodik. Ám ha a nózid mindig piros, akkor érdemes megnézetni a vérnyomásod és hogy a keringéseddel és a szíveddel minden rendben van-e. Ha nem szívprobléma áll a háttérben, akkor az is lehet, hogy túl sok fűszeres ételt vagy kávét fogyasztasz.

Száj körüli ráncok

A száj mellett megjelenő ránc elsősorban a vastagbéllel van összefüggésben, ezért ha túl mély, az azt jelentheti, hogy a vastagbeled nincs jó állapotban. Segíthet ilyenkor a bőséges folyadékbevitel, a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása és a rendszeres mozgás.

Nevetőráncok

Hivatalosan nasolabiális redőnek nevezik az orr és a száj között kialakuló hosszanti lefutású ráncot, amely annál mélyebb, minél élénkebb a mimikád és minél többet mosolyogsz, így az leginkább a vidám személyiségednek a jegye. De ha nem erről van szó, akkor mutathatja azt is, hogy a hasnyálmirigyed gyengébben működik. Az áfonya, a fokhagyma és a szőlő rendszeres fogyasztása javíthat hasnyálmirigyed állapotán.

Ráncok a felső ajak fölött

Legtöbbször a dohányzásról árulkodnak a felső ajak felett kialakuló apró vonalak, de napsugarak okozta károsodás következményei is lehetnek és akkor is megjelenhetnek, ha mindig szívószállal iszol. Ha nálad egyik lehetőség sem áll fenn, akkor feltehetően a lépeddel nincs valami rendben. Fogyassz több zöldséget, például sárgarépát, fehérrépát, mert ezek segítik a lépet a jobb működésben.

Ráncos nyak

Ahogyan öregszünk, természetes, hogy a nyakon is megjelennek a ráncok. De jelei lehetnek a túlsúlynak és pajzsmirigy betegségnek is. A nyakon lévő vonalak ugyanis összefüggésben állnak a pajzsmiriggyel és ha egyre mélyebbek, lehet, hogy a gluténérzékenység gyanúja is felmerül.

Bizony, akár már fiatal korban is mély ráncokat szerezhetsz a következő szokásokkal!