Hogyan okozhat komoly tüdőkárosodást az e-cigi?

tüdő,e-cigi Forrás: Getty Images
A legújabb amerikai tanulmányok szerint az e-cigi egyik adalékanyaga felel a tömeges megbetegedésekért.

Persze abban nincs semmi meglepő, hogy a dohányzás semmilyen formája nem tartozik az egészséges szokások közé, 2007-es megjelenése óta azonban az e-cigit a sima verzió kevésbé káros alternatívájaként tartották számon.

Lényege, hogy a szerkezet belsejében lévő párologtató szolgáltatja a nikotint, a dohányos csak az elpárologtatott vízgőzt szívja be, így megspórolva az olyan egyéb mérgező részleteket mint a szén-monoxid vagy a kátrány. Másik nagy előnyének tartották, hogy a hagyományos cigarettával szemben nincs füstje, így mikor 2011-ben kitiltották a vendéglátóipari egységekből a dohányzást, sokan mentőövként tekintettek az e-cigi lehetőségére.

Idén januárig azonban több mint 2000 EVALI (elektromos cigaretta használatához köthető tüdőkárosodás) megbetegedést jelentettek az amerikai járványügyi központban (CDC), melyek közül több mint 50 halálos kimenetelű volt. A hatósági vizsgálatok szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a (nikotin vagy THC párologtatásához használt) e-cigaretta egyik adalékanyaga, az E-vitamin acetát a felelős a megbetegedésekért.

Ahhoz, hogy pontosan kiderüljön, köthető-e a betegség konkrét eszközökhöz vagy alapanyaghoz, további vizsgálatok szükségessek, amit csak nehezít, hogy nagyon sokféle termék elérhető a piacon, ezek közül pedig sok ellenőrizetlen forrásból származik.

Az EVALI-val diagnosztizált betegek az alábbi tünetekről számoltak be:

  • köhögés
  • láz
  • légszomj
  • émelygés
  • alhasi fájdalom

Dr. Brandon Larsen sebészeti patológus a New York Timesnak úgy nyilatkozott, hogy a páciensek tüdeje éppen úgy néz ki, mintha egy gyárbalesetben felrobbant volna mellettük egy mérgező kemikáliákkal teli hordó, és az emiatt képződő toxikus füst kémiai égést eredményezett volna a légútaikban.