8 rettegett ovis betegség, amit a gyerekek hazahozhatnak: ezekre a tünetekre figyelj!

Borítókép: 8 rettegett ovis betegség, amit a gyerekek hazahozhatnak: ezekre a tünetekre figyelj! Forrás: Getty Images / Halfpoint Images
Az őszi-téli időszakban sokszor hiába figyelünk a gyerekek megfelelő vitaminbevitelére, az óvodából időről időre hazahozzák a rettegett betegségeket. A dolog pikantériája, hogy ezeket mi, felnőttek is simán elkaphatjuk, sőt idősebb korban sokkal rosszabban élhetjük meg. Hogyan terjednek, milyen tünetei lehetnek és hogyan kezelhetők? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

A Covid-járvány ezzel kapcsolatban is sok mindent átírt. Régen még egy kis orrfolyással vagy köhögéssel simán bevitték a szülők a gyerekeket, bár ez már akkor sem bizonyult a legjobb döntésnek.

De a Covid óta az óvodákban is szigorodtak a szabályok, és a legkisebb betegségre utaló tünet esetén is érdemes otthon tartani a gyerekeket, hogy biztos ne fertőzzön meg másokat. Az óvoda ráadásul azért is számít igazán veszélyes terepnek, mert az iskolás gyerekekhez képest az ovisok sokkal könnyebben át tudják adni a bacikat egymásnak.

Lássuk a leggyakrabban előforduló ovis betegségeket!

Felső légúti fertőzések

Hogyan terjed?

Leggyakrabban cseppfertőzéssel terjed.

Milyen tünetei vannak?

Orrfolyás és köhögés, levertség, rosszabb esetben hőemelkedés, láz.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha a gyermek orrváladéka áttetsző, akkor gyakran ki kell fújni, vagy kisebb gyerek esetében le kell szívni. Az egyszerű náthát legtöbb esetben láztalan állapot, köhécselés és orrfolyás jellemzi, ilyenkor orrspray és orrcsepp használata javasolt. A köhögés pedig recept nélküli köptető szirupokkal enyhíthető. Mivel a tünetek általánosak és más betegségek is hasonló tünetekkel járhatnak, ezért nehéz megállapítani, hogy miről van szó és a pontos diagnózis miatt kérjük orvos segítségét.

Kötőhártya-gyulladás

Hogyan terjed?

A szem gyulladása nagyon fertőző, gyorsan terjed, mivel a kicsik akár egyik szemükről a másikra is átvihetik a fertőzést, így ebben az időszakban kiemelten fontos a megfelelő higiénia és kézmosás.

Milyen tünetei vannak?

Első jelek között szerepel, ha a gyerek szeme csipás lesz, illetve a szemfehérjén piros elváltozás figyelhető meg. Gyakran könnyezéssel is jár.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Kamillateás borogatással segíthetjük a gyógyulást, de minél hamarabb vigyük el orvoshoz a gyermeket, aki szemcseppet vagy kenőcsöt ír majd fel. Amíg a gyulladás nem múlik el, a gyermek nem mehet közösségbe.

Forrás: Unsplash / Kelly Sikkema
Az ovis betegségek többsége hőemelkedéssel és lázzal is járhat.

Fülfájás

Hogyan terjed?

A fülbe jutó kórokozók okozhatnak fülgyulladást és ezáltal fülfájást a gyereknek. Ehhez sokszor annyi is elég, hogy a kicsik koszos kézzel nyúlnak a fülükhöz.

Milyen tünetei vannak?

Az első tünet lehet, hogy a gyerek nem is fájlalja, hanem csak piszkálja a fülét, mert valami zavarja. Utána pedig jön a fájdalom, és a fülgyulladást gyakran láz kísérheti.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Minden esetben menjetek el a gyerekorvos, ha fülfájásra panaszkodik a gyermek, de akár rögtön a fül-orr-gégészeten is kezdhetitek a kivizsgálást, hogy biztosan megtaláljátok a fájdalom pontos okát, és a gyermek megkapja a megfelelő kezelést.

Hasmenés

Hogyan terjed?

A betegség könnyen átadható nem megfelelő higiénia esetén, ezért ilyenkor a gyereknek tilos közösségbe menni.

Milyen tünetei vannak?

Gyakori laza széklet, gyengeség, levertség, de akár hőemelkedés és láz is kísérheti.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Gyakori hasmenés esetén nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás és diéta betartása. Ha a gyerekben semmi sem marad meg, azonban érdemes orvoshoz fordulni, mert fennáll a kiszáradás veszélye. Fontos a probiotikumok szedése, melyek helyreállítják a bélflórát.

Fejtetű

Hogyan terjed?

Gyorsan terjed a gyerekek között, így gyermekünk ebben az esetben sem mehet közösségbe.

Milyen tünetei vannak?

Fejtetű esetén a gyerek viszketésre panaszkodik és gyakran vakarja fejbőrét. A tetűt és a serkét szabad szemmel is könnyen láthatod a hajszálakon. Ha a gyermek fejtetves lett, minden ágynemű és ruha, amivel a gyermek érintkezett alapos mosást igényel és a fésűt is fertőtleníteni kell.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Akár otthon is elkezdhetjük a kezelést különböző gyógyszertári készítményekkel, de érdemes az egész családnak átesni a kezelésen, hiszen bárki könnyen elkaphatja.

Forrás: Unsplash / Ed Us
A védőoltás beadatásával több gyerekbetegség megelőzhető.

Mit tegyek, ha kiütések jelennek meg a gyerek arcán és testén?

Ha hólyagos kiütések jelennek meg a gyerek bőrén, az mindig nagyon ijesztő látvány, és sok esetben valamilyen himlő állhat a háttérben.

Bárányhimlő

Hogyan terjed?

Rendkívül gyorsan, cseppfertőzéssel terjed a levegőn keresztül, de akár használati tárgyakon keresztül is átadhatják a gyerekek egymásnak. 2019 óta kötelező védőoltás van ellene.

Milyen tünetei vannak?

Viszkető hólyagos kiütések, melyből legalább egy a gyerek füle mögött vagy a hajas fejbőrön is megjelenik. Orrfolyás, fejfájás, hőemelkedés vagy láz is kísérheti.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Védőoltással védekezhetünk ellene, de ha elkaptuk, orvoshoz kell fordulni, hogy megkapjuk a megfelelő kezelést.

Skarlát

Hogyan terjed?

Cseppfertőzés és kontakt útján terjed és sajnos ez is nagyon könnyen fertőz.

Milyen tünetei vannak?

Sok apró vörös kiütés jelenik meg a gyerek testén, viszont ezek nem viszketnek. Jellemző tünet még a kipirosodott arcbőr, a málnanyelv és torokgyulladás. De magas láz, torokfájás, hasfájás is kísérheti, és a nyirokcsomókat is érdemes figyelni, mert skarlát esetén az állkapocs mögött megnagyobbodhatnak.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Kezeléséhez minden esetben orvoshoz kell fordulni, antibiotikummal gyógyítható. Ha kezeletlen marad, az súlyos szövődményekkel járhat.

Kanyaró

Hogyan terjed?

A kanyaró cseppfertőzéssel nagyon gyorsan terjed a gyerekek között, köhögéssel, tüsszentéssel, vagy akár használati tárgyakon is átadható. Hosszú lappangási ideje van, körülbelül 10 nap. Védőoltással védekezhetünk ellene, illetve aki egyszer átesett rajta, utána immunis lesz a betegség ellen.

Milyen tünetei vannak?

Magas lázzal, és általában légúti tünetekkel, orrfolyással, köhögéssel és torokgyulladással jár. De okozhat fej- és nyaki fájdalmat, kötőhártya-gyulladást és kiütéseket az arcon, majd az egész testen. A szájban megjelenő vöröses udvarral körülvett fehér foltok, úgynevezett Kolpik-foltok is a jellemző tünetek közé tartoznak.

Hogyan kezelhető és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ahhoz, hogy meg tudjuk, hogy a gyerek valóban kanyaróval fertőződött meg, orvoshoz kell fordulni, majd tüneti kezelés, lázcsillapítás, ágynyugalom és a folyadék pótlása szükséges.

Ha pedig szóba jött a Covid, íme pár olyan szokás, amit a vírusnak hála sikerült elhagynunk. Vagy mégsem? Győződj meg róla a galériában!