Kezdődik az iskola, retteghetünk a tetvességtől? Képeken mutatjuk, hogyan ismerheted fel, ha baj van

Borítókép: Kezdődik az iskola, retteghetünk a tetvességtől? Képeken mutatjuk, hogyan ismerheted fel, ha baj van Forrás: Canva (Mypurgatoryyerars)
A szeptember beköszöntével gyerekek tömegei találkoznak közösségben. A játék során a kis buksik összekoccannak, összetalálkoznak, összebújnak, amit a fejtetvek kitörő örömmel fogadnak. De hogyan ismerjük fel a fejtetűket, és hogyan irthatjuk ki őket? Ebben a cikkben minden kérdésedre választ kapsz!

Vakaródzik reggel, vakaródzik délben, este, de még álmában is, na ekkor fogj gyanút!

A szeptember beköszöntével gyerekek tömegei találkoznak közösségben. A játék során a kis buksik összekoccannak, összetalálkoznak, összebújnak, amit a fejtetvek kitörő örömmel fogadnak.

De mi is az a fejtetű?

A fejtetű egy élősködő rovar, amely zárt közösségekben gyorsan terjed. A fejtetvek vérszívás útján táplálkoznak, amellyel a gazdaszervezet bőrén viszketést váltanak ki, és allergiás bőrreakciót okozhatnak. A fejtetvesség könnyen átterjed az egyik emberről a másikra a fejek szoros érintkezése révén. Fertőző betegséget nem terjesztenek ugyan, de sok testi-lelki kellemetlenséget okoznak, a viszketés miatt elvakart sebek pedig könnyen felülfertőződhetnek.

Nagyon szapora jószág: a petékből egy hét alatt kikelnek az utódok. Így, ha nem vagyunk szemfülesek, egy hónap alatt négygenerációs rovarkolónia is élhet a fejünkön.

Honnan ismerhetem fel, hogy tetves a gyerekem?

A tetvek repülni, ugrálni nem tudnak, de viszonylag gyorsan tudnak mászni a fejbőrön. Kerülik a fényt, ezért magát a rovart a hajkoronát átnézve ritkán pillanthatjuk meg. Azonban van látható nyomuk.

Forrás: Canva (Srisakorn)

A tetvek a fülvonalat követve és a tarkón szeretnek a leginkább tartózkodni. Amikor lerakják a petéiket, a serkéket, azok odaragadnak a hajszálak tövéhez. Első ránézésre talán korpának, fejbőrnek, egyéb piszoknak tűnhetnek a fehér szemcsék, de leporolni, kifésülni azokat nem lehet. Ha egyesével körömmel lehúzzuk a hajszálakról a serkéket, és azokat összenyomjuk a körmünk teljes felületén, pattanó hangot hallunk.

Ha van serke, akkor egészen biztosan megbújt valahol legalább egy fejtetű is.

Hogyan tűntethetem el a fejtetveket? Mivel kezelhetem a fejet?

Ha a gyerek tetves, akkor valószínűleg az egész család az, így nem csak a fertőzött hajkoronáját kell kezelni!

A fejtetvesség kezelése több lépésből áll. Elsősorban fontos az érintett személy hajának alapos átfésülése speciális tetűfésűvel, ezeket ma már szinte minden tetűirtó szerhez csomagolnak. Ezt követően érdemes használni valamilyen tetűirtó szert is. A kezelést minden esetben a használati utasítás szerint kell elvégezni. Ezután a fent említett fésűvel lehet az elpusztított rovarokat eltávolítani; a fésű fogai olyan sűrűn helyezkednek el, hogy a tetvek közé ragadnak, szorulnak. A serkék eltávolítása viszont akár többórás folyamat is lehet, hiszen azt csak kézzel tudjuk elvégezni.

Forrás: Canca (sisarkon)

Miért pont a gyerekek közt terjed a fejtetvesség?

A fejtetvesség könnyen átterjed az egyik emberről a másikra a fejek szoros érintkezése révén, széktámlák, fésűk, kefék, hajjal kapcsolatba kerülő tárgyak, törülközők és kalapok közvetítésével. Felnőtteknél ritkán fordul elő, mondjuk munkahelyi közösségben, hogy ilyen fizikai érintkezés jöjjön létre.

A tetű okos állat! A gyerekek haja gyakran finomabb és vékonyabb, ami könnyebbé teszi a fejtetvek számára a hajszálak közötti mozgást és az odakapcsolódást.

Léteznek másféle tetvek is?

Emberen háromféle tetű fordul elő: fej-, ruha- és lapostetű. Ezek közül az első kettő egy faj két változata, amely külsőleg és testfelépítésében majdnem egyforma, és csak előfordulási helyében, életmódjában tér el egymástól. A ruhatetű szerencsére ritkábban fordul elő.

Külön fajt csak a lapostetű alkot. Ezek leginkább az ágyék területén lévő szőrzetben telepednek meg, de előfordulhat, hogy a hasi, mellkasi részen vagy a hónaljban éldegélnek.

Hogyan távolíthatjuk el a tetveket, az újbóli fertőzés megelőzéséhez milyen lépések segítenek?

Mutatjuk a lenti galériánkban!