Pihenés, mozgás, vitaminok – 5+1 tipp, hogy a gyerek ne essen ki az oviból és a suliból

Borítókép: Pihenés, mozgás, vitaminok – 5+1 tipp, hogy a gyerek ne essen ki az oviból és a suliból Forrás: Getty Images
Elmúlt szeptember 1-je, becsöngettek és ezzel kezdetét vette az óvoda és az iskola, melynek a szülők talán egy fokkal jobban örülnek, mint gyermekeink. Pedig az óvodai és iskolai teendők is bőven okozhatnak fejfájást a szülőknek ebben az időszakban. A közösségbe járás sajnos akarva-akaratlanul magával hozza a betegségeket, amelyeket a gyerekek előbb vagy utóbb hazahoznak magukkal. Van megoldás, segítünk!

Egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás

Nem győzhetjük hangsúlyozni az egészséges ételek, minél több zöldség és gyümölcs fogyasztását, hisz ezzel a gyerekek immunrendszerét természetes módon tudjuk erősíteni. A helyzetet nehezíti, hogy sajnos az oviban és suliban nem igazán tudjuk nyomon követni, hogy mennyit eszik a gyerek, ezért is különösen fontos, hogy milyen ételeket kap otthon. Ha gyermeked amúgy sem rajong a zöldségekért és gyümölcsökért, vess be olyan recepteket, amelyek elrejtik azokat, mint például a zöldségfasírt, a gyümölcs turmix vagy a smoothiek. A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, a megfelelő vízfogyasztás is hozzátartozik, ügyelj arra, hogy gyermeked eleget igyon napközben. Segíthet, ha a gyermeked kulacsból iszik, mert azzal pontosan követheted, hogy mennyi vizet fogyasztott.

Immunerősítő vitaminok

A természetes immunerősítésen túl, nem árt néha bevetned egy-két erősebb segítséget is szervezetünk felturbózásának érdekében. A C-és a D-vitamin az alap vitaminszükséglet része, amelyeket tabletták vagy gumivitamin formájában adhatsz a gyerekeknek, de a multivitaminnal sem lőhetsz mellé.

Forrás: Getty Images
Ahogy a gyerekek közösségbe kerülnek, egyre több betegséget elkaphatnak egymástól.

Friss levegő és mozgás

Gondolj csak bele, bár az oviban még kimennek az udvarra játszani, az iskolában egyre kevesebb időt töltenek a szabad levegőn, így különösen fontos, hogy iskola/óvoda után, főleg amíg ilyen jó az idő, a gyerek minél többet legyen kint a szabadban. Menjetek el a játszótérre, esetleg biciklizni vagy sétálni a környéken. Hétvégén pedig jó program lehet egy közös családi kirándulás, amikor mindenki kiengedheti a fáradt gőzt, ezáltal új helyeket ismerhettek meg és még mozogtok is!

Lelki egyensúly megteremtése

Az olyan családi programok, mint egy közös kirándulás, nemcsak a mozgás miatt különösen fontosak, hanem a gyermek lelki egyensúlyának megteremtéséhez is nagy mértékben hozzájárulnak. Ahogy a gyermekek közösségbe kerülnek, egyre több stressz és elvárás nehezedik rájuk, amely túlterheltséghez és szorongáshoz vezethet. Beszélgessetek sokat, menjetek el mozizni vagy szervezzetek olyan közös programokat, amelyeket kifejezetten a gyerekek szeretnének.

Pihentető alvás

Az izgalmas programok után viszont különösen fontos, hogy a gyerekek eleget pihenjenek, és a szervezetük megfelelő mennyiségű alváshoz jusson. 3 és 5 éves kor között egy kisgyereknek még 11-13 óra, 12 éves korig pedig 10-11 óra alvásra lehet szüksége. Hétvégén ebéd után iktassatok be egy kis csendes pihenőt, és még abban az esetben is, ha a gyerek nem minden esetben hajlandó aludni, fontos, hogy csendben, nyugodtan töltse azt a pár órát.

Forrás: Getty Images
A megfelelő kézmosással megelőzhetjük a betegségek terjedését a gyerekek között.

Készülj fel a téli időszakra és gondoskodj a megfelelő higiéniáról!

Kisebb gyerekek esetében próbáld meg minél többször hangsúlyozni a kézmosás fontosságát, hiszen az elsőszámú baci- és vírusforrás sok esetben a saját kezük. Ahogy egyre inkább közeledik az ősz, majd a tél, otthon is készüljetek fel a betegségek megelőzésére. Gondoskodj a megfelelő párásításról, és lassan érdemes elővenni az inhalátort is, mely nemcsak a felsőlégúti megbetegedések kezelésére, de megelőzésére is szuperül bevethető.

Most pedig nézd végig a galériát, amelyben szuper trükköket kaphatsz ahhoz, hogyan könnyítsd meg az ovi- és iskolakezdést!

Mire készítsd fel a gyerekedet a jövőt tekintve? Most ajándék kompetencia térképet is találsz a magazinban, ami ebben biztos segítségedre lesz!