Újra támad a kanyaró? Vészjósló adatokat tettek közzé

Borítókép: Újra támad a kanyaró? Vészjósló adatokat tettek közzé Forrás: Getty Images
Angliában figyelmeztetést adtak ki a kanyarós esetek számának növekedése miatt. Azok a gyerekek, akik korábban nem voltak beoltva, nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A hatóságok levélben értesítették a szülőket: hazaküldhetik azokat a gyerekeket az iskolából, akik korábban nem kapták meg a kanyaró elleni védőoltásokat, és 21 napos karanténra számíthatnak – derül ki a Mirror cikkéből.

Fenntartások az oltással szemben

A kanyaró elleni oltással szemben azért alakult ki ellenérzés a szülőkben, mert 1998-ban egy tanulmány tévesen összefüggésbe hozta az autizmussal. Később sikerült a szülőket meggyőzni az oltás pozitív hatásairól, és az oltottak száma emelkedni kezdett, de a koronavírus-járvány elleni vakcinák megjelenésével újra visszaesett a számuk.

A hatóság elmondása szerint a kanyarójárvány azokat a gyerekeket veszélyezteti leginkább, akik a Covid alatt több hónapot kimaradtak az oktatásból az iskolabezárások és a karantén miatt.

Aggodalomra adnak okot az eddigi adatok

Az ismert adatok alapján tavaly 54, az idei év első hat hónapjában 128 kanyarós megbetegedést regisztráltak, az esetek 66%-át Londonban észlelték.

Londonban a gyerekek 75%-a kapta meg ötéves koráig a kanyaró ellen szükséges oltást. A Barnet Council nagy számú kanyarós megbetegedésre figyelmeztet, mely azért különösen veszélyes, mert a fertőzött gyerekek kórházba kerülhetnek, sőt ritka esetben a betegség halált is okozhat.

Fontos a megelőzés

A Daily Telegraph elmondása alapján az iskolai szünet elején levélben buzdították a szülőket arra, hogy oltsák be gyermekeiket. Ahogy írták, minden olyan gyermeket, aki kanyaróban megfertőződött társával érintkezett, és nem rendelkezik a szükséges védőoltásokkal, 21 napos karanténba küldhetnek. Azok a gyerekek, akik megkapták az oltásokat, kivételt képeznek, és esetükben nincs szükség elkülönítésre.

Forrás: Unsplash / Mufid Majnun
A szakértők az oltás fontosságát hangsúlyozzák.

Miért olyan veszélyes a kanyaró?

A kanyaró egy vírusos megbetegedés, amely cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjed. A kanyaró elleni kötelező védőoltást a gyermekek 12-15 hónapos korában adják először, az emlékeztető oltást pedig 11 éves korban.

A kanyaró magas lázzal, felső légúti, hurutos tünetekkel, azaz orrfolyással, száraz köhögéssel jár, következtében kialakulhat kötőhártya-gyulladás is. Hasonló tünetek észlelésénél érdemes a beteg száját is megvizsgálni, hiszen a kanyaróra jellemző, hogy a szájüreg nyálkahártyáján vöröses szélű fehér lerakódások – úgynevezett Koplik-foltok – jelennek meg.

Árulkodó kiütések

A betegség legkönnyebben a kiütések alapján ismerhető fel, de az sajnos nem tartozik a kanyaró kezdeti tünetei közé, csupán négy nappal a hurutos tünetek után jelennek csak meg először az arcon, a fejbőrön és a fül mögött, de egész testre kiterjedhetnek a kezdetben halvány, majd sötétebb, élénkvörös vagy akár barnás színű pöttyök.

A betegség elsősorban a gyerekeket érinti, felnőtteknél súlyosabbak lehetnek a tünetnek. Hazánkban az oltásnak köszönhetően a megbetegedések száma igen csekély, viszont a külföldről behozott esetek növelhetik a betegség terjedését.

A betegség kezelése

A kanyaró általában 1-3 hét alatt, komplikációk nélkül lezajlik. Nincs specifikus vírusellenes terápiája, tüneti kezelés szükséges, a lázcsillapítás, az ágynyugalom és a folyadékpótlás is különösen fontos.

Azok, akik átestek a betegségen, tartós immunitást kapnak, azaz a későbbiekben is védettek lesznek a fertőzéssel szemben.

Ha szeretned immunrendszeredet megvédeni a vírusoktól, galériánkban mutatunk pár tippet, hogy mit érdemes fogyasztanod!