Jó hír a szülőknek: szeptember 11-ig igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás

Borítókép: Jó hír a szülőknek: szeptember 11-ig igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás Forrás: Getty Images
Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette be, hogy szeptember 11-ig a szülők ingyenesen igényelhetik gyermekeik számára a HPV, vagyis a humán papillomavírus elleni védőoltást.

Ahhoz, hogy az oltást igénybe tudják venni, a szülőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy igényt tartanak a védőoltásra gyermekük számára. A kitöltött és aláírt nyilatkozatok leadási határideje szeptember 11., további információ az Egészségvonal weboldalán található.

Miért fontos a gyermekek beoltása?

Fontos tudni, hogy a HPV fertőzésen majdnem minden ember átesik az élete során egyszer, és a férfiak legalább olyan veszélyeztettek, mint a hölgyek. Amiért pedig nagyon fontos az, hogy megfelelően védekezzünk a vírus kialakulása ellen, hogy a daganatos betegségek mintegy 5-6 százalékáért felelős a HPV. Alapvetően leggyakrabban a méhnyakrák alakul ki a fertőzés folytán, de más rákos megbetegedéseket is okozhat.

Ennek értelmében a szakértő kihangsúlyozta, hogy a HPV elleni védőoltás tulajdonképpen egy rákmegelőző védőoltás. Fontos tudni, hogy a vírusnak jelenleg több mint 100 típusa ismert, azonban az adott oltás a leggyakrabban megbetegedést okozó 9 típus ellen készíti fel a szervezetet.

Forrás: Getty Images
Nagyon fontos a gyermekek beoltása HPV ellen.

Az oltás hatásos és biztonságos

Érdemes tudni, hogy a 2006-2007 között törzskönyvezett vakcinából körülbelül 500 milliót adtak be világszerte, és arra a következtetésre jutottak, hogy az oltás hatásos és biztonságos. Ennek értelmében az Egészségügyi Világszervezetnek feltett célja, hogy 2023-ra a 15 év alatti lányok 90 százaléka megkaphassa az oltást. Magyarországon a lányoknak átlagosan a 80 százaléka kapta meg évente az oltást, míg 2020-tól a fiúk 68 százaléka.

Végezetül a járványügyi osztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a HPV oltás és a méhnyakrákszűrés segítségével a méhnyakrák lenne az első olyan rákbetegség, amely felszámolható lehet.

(MTI)