8 álomszép kis eldugott hely a Dunakanyarban: festményre illik a látvány

Borítókép: 8 álomszép kis eldugott hely a Dunakanyarban: festményre illik a látvány Forrás: Getty Images
A Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza, melyet mindenki csak Dunakanyar néven ismer, az ország egyik legfontosabb turisztikai régiója. Azonban az olyan népszerű úti célokon túl, mint Visegrád, Esztergom és Szentendre, számtalan rejtett csodát is tartogat. Ezekből szemezgettünk most nektek.

Azt hiszem, hogy nem sok olyan emberrel találkozhatunk a fővárosban, aki ne járt volna a Dunakanyarban, mely Budapesttől mindössze egy óra autóútra található. Ti is biztosan láttátok már az ország legnagyobb bazilikájának – az Esztergomi Bazilikának – impozáns épületét, a káprázatos kilátást a Prédikálószékről, és talán a Pilismaróton található strandot is ismeritek, mely kétségkívül a Duna magyarországi szakaszának egyik legszebb szabadstrandja.

Előszőr lássunk néhány érdekességet a Dunakanyarral kapcsolatban!
  • A Dunakanyarnál a Duna a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között folyik végig, ahol a folyásiránya a korábbi nyugat-keletiről észak-délire változik, innen kapta a nevét is a tájegység.
  • A Dunakanyar védőszentje Szent Hedvig lengyel királynő és magyar királyi hercegnő, I. Lajos magyar király legkisebb lánya, akinek halálával kihalt az Anjou-ház magyar királyi ága.
  • A Dunakanyar három régiót ölel fel (Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és Észak-Magyarország) és 66 települést foglal magába, melyek közül a legjelentősebbek Esztergom és Visegrád. A települések a Duna bal és jobb partján, illetve a Szentendrei-szigeten fekszenek.

De azt tudtátok, hogy…

Dobogókőn, a Visegrádi-hegység legmagasabb hegyén, találhatjátok az ország első sípályáját, Visegrádon pedig több népszerű látnivaló között a Fellegvár csalogat?

Szentendrén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, azaz a Skanzen, 63 hektáros területén a magyar nyelvterület népi építészetével, gazdálkodásával, életmódjával ismerkedhettek meg?

Kismaros és Királyrét között pedig felpattanhattok a Királyréti Erdei Vasútra, mely csaknem 12 kilométer hosszan a Börzsönyben halad végig?

…a Dunakanyarba akár hajóval is érkezhettek, a Budapest-Szentrendre-Visegrád-Esztergom menetrendszerű személyhajó-járataival, és akár sétahajókon is megcsodálhatjátok a gyönyörű tájat?

Forrás: Getty Images
A Dunakanyarban bármerre nézel, káprázatos látványban lehet részed.

különleges természeti adottságok, parkerdők, szigetek, kirándulóhelyek közül válogathattok, tehát minden adott a túrázáshoz, sőt a régió még vízi és téli sportok terén is számtalan lehetőséget nyújt?

…a környék történelmi és művészettörténeti emlékekben különösen gazdag, ahol egyszerre találkozhattok a barokk (Szentrendre), a reneszánsz (Visegrád) és a magyar román kor (Esztergom) jellegzetességeivel?

Vajon mi helyzet a régió rejtett kincseivel?

Listába szedtük a legszebb látnivalókat, amelyek nem annyira ismertek, viszont mindenképpen megérnek egy látogatást!