5 aranyszabály, amit tarts be, ha csak növényeket eszel

étkezés,vegán Forrás: Getty Images
A növényi alapú étkezés csodákra képes a testtel, feltölt energiával, gyógyít és javítja a teljesítményt – persze csak ha helyesen csinálod. A testednek ugyanis minden tápanyagot meg kell kapnia, és ha betartod a következő szabályokat, bátran élhetsz csakis növényeken!

Ez a cikk a runnersworld.hu-n jelent meg először.

Éljenek a szivárvány színei!

Minden vegán étkezés összeállításánál érdemes törekedni arra, hogy az 50%-ban gyümölcsből és zöldségből, 25 százalékban gabonából és 25 százalékban növényi fehérjéből álljon. Ez az 50/25/25 szabály, ami összhangban van az NHS ajánlásaival is. Ezt szivárvány-aránynak is hívjuk, és ez az elosztás abban is segít, hogy ne kelljen állandóan méricskélni az étkezéseket és a tápanyagtartalmakat. Ha ezt betartod, ez abban is nagy segítség, hogy a tested megfelelő mennyiségű fehérjéhez és rosthoz juthasson.

2. Kreatívkodj a tényérodon!

Amellett, hogy minél színesebben étkezel, egy fogás összeállításakor gondolj arra is, hogy minél változatosabban használd a textúrákat, a fűszereket, az idény zöldségeket és gyümölcsöket. Az is fontos, hogy egy nap folyamán többféle növényi fehérjét fogyassz, hogy a tested tényleg megkapjon minden szükséges vitamint.

avokádó,vegán
Forrás: GettyImages

3. Egyél zöldeket!

Biztosan a te szüleid is mindig rád akarták tukmálni a zöld salátákat, és milyen jól tették! Az egészen sötétzöld növények, mint mondjuk a spenót szuperjól felturbózzák az immunrendszert, és a zöld turmixba is kiválóak! Rengeteg tápanyag található a zöld levelesekben, és nem csak salátaként használhatóak, de a smoothie-ba is kiválóak. Idd és edd őket minél többször!

4. Törekedj a 80/20 szabály betartására!

Ha tudod, tartsd be ezt a szabályt, vagyis az étkezéseid 80 százaléka egészséges ételekből álljon, a maradék 20 százalékban edd, amit szeretnél. Nem történik tragédia, ha időnként egy egészségtelen opció mellett döntesz, pláne akkor, ha otthon készíted el.

A cikk további részét a runnersworld.hu-n olvashatod!