Varázs műsor a menhelyen, boldog gyerekek a tárgyaló teremben – jó hírek a múlt hétről

Borítókép: Varázs műsor a menhelyen, boldog gyerekek a tárgyaló teremben – jó hírek a múlt hétről Forrás: canva.com
Tudtad, hogy a kedvesség és a mások segítése iránti vágy belénk van kódolva? Persze sajnos sokszor elveszik a mai világban, pedig evulóciósan mindenkiben megtalálható. A cikkünkben szereplő emberek pedig sokszor gyakorolják is ezt!

Az emberi természetben gyakran megtalálható a jó cselekedet iránti vágy, az altruizmus, amelynek során az egyén másokat segít vagy támogat, akár saját kényelme vagy haszna rovására is. Az altruizmus mélyen gyökerezik az emberi társadalomban, és a biológiai alapjai is felmerülnek.

Az altruizmus evolúciós értelemben megmagyarázható a rokonsági vagy csoportszintű szelekcióval. Az egyének hajlamosak segíteni olyan embereknek, akik vele közeli kapcsolatban állnak, mivel ezzel a saját génjeik túlélési esélyeit növelik. Ez a „válogatott rokonsági előny" vagy a „válogatott csoportszintű előny" elve szerint működik.

Az altruizmus megnyilvánulása az emberi agy olyan területein található, mint az agytörzs. Az agytörzs, különösen a központi szürkeállomány, fontos szerepet játszik az altruista viselkedés kialakításában. Ezenkívül a neurotranszmitterek, például az oxitocin és az endorfinis kulcsfontosságúak a jó cselekedet iránti vágy kiváltásában.

Az oxitocin, melyet gyakran neveznek az „önzetlen szeretet hormonjának", fokozza az empatikus viselkedést, segítve az altruizmus megnyilvánulását. A kutatások kimutatták, hogy az oxitocin növeli a társas kapcsolatokban mutatott segítőkészséget és a kötődést, elősegítve a pozitív cselekedeteket.

Az endorfinok, vagy más néven boldogsághormonok, szintén kulcsfontosságúak az altruizmus biológiai alapjainak megértésében. Az altruista cselekedetek, mint például mások segítése vagy adományozása, fokozhatják az endorfinok termelődését az agyban. Ez a boldogságérzetet eredményezi, amely pozitív megerősítést jelent a jó cselekedetekre, és hozzájárul az altruizmus fenntartásához.

A kedvességnek számos pozitív hatása lehet az emberi testre. Az altruista viselkedés és a kedvesség megnyugtató hatással lehet a stresszre és csökkentheti az idegességet. A segítségnyújtás vagy mások támogatása során a testünk olyan hormonokat termel, mint az endorfin és a dopamin, amelyek boldogságérzetet okoznak és stresszoldó hatással rendelkeznek.

Emellett a kedvesség és az altruizmus hozzájárulhat a hosszabb élettartamhoz és az egészség javításához. A kutatások kimutatták, hogy az altruista emberek hajlamosak egészségesebb életmódot folytatni, mint azok, akik kevésbé figyelnek másokra. Az önkéntes munka, a segítő tevékenységek és a szociális kapcsolatok ápolása elősegítheti az egészség megőrzését és a boldog életet.

A kedvességnek a testi gyógyulásra is pozitív hatása lehet. A tanulmányok azt mutatják, hogy az altruista emberek gyorsabb és hatékonyabb gyógyulási folyamatot tapasztalhatnak, mint azok, akik kevésbé segítőkészek. Az egyéni érzelmek és a pozitív társas kapcsolatok fontos szerepet játszanak a testi gyógyulásban, és ezek elősegítése az altruista cselekedeteken keresztül valósulhat meg.

És most nézzük a jó híreket, amik múlt héten történtek a nagy világban!

Ha érdekel még, hogyan tudsz magadnak endorfint ajándékozni, nézegesd meg ezt a galériát is!