Ölelés stressz ellen: másképp hat a nőkre, mint a férfiakra

Borítókép: Ölelés stressz ellen: másképp hat a nőkre, mint a férfiakra Forrás: Getty Images (Uwe Krejci)
Német tudósok 38 párt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy az ölelés a nők esetében másképp hatott a stressz-szintre, mint a férfiaknál, akiknél nem változtatott semmin.

Tapasztaltad már, hogy ha nyugtalan vagy stresszes vagy, és valaki átölel, az segíthet megnyugodni, legalább egy kicsit? Az ölelésnek német pszichológusok szerint is van stresszoldó hatása, de ők azt állítják, ez csak a nőknél érvényesül. A férfiak stressz-szintjére nem hat az ölelés, és egyelőre nincs rá magyarázatuk, hogy miért nem.

A nőkre pozitívan hatott az ölelés stressz ellen

A kutatók, Gesa Berretz és munkatársai 38 szerelmespárt vontak be tudományos munkájukba. Az alanyokat arra kérték, hogy öleljék át egymást, majd tegyék a kezüket jéghideg vízbe és tartsák ott, ameddig csak tudják. A stresszt a kutatók a kortizol nevű hormon szintjével mérték.

Berretz és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az átölelt nők kevésbé stresszelték magukat a kísérlet során, mint azok, akiket nem öleltek át.

A férfiak esetében azonban nem mutattak ki különbséget. Illetve az alanyok párkapcsolatában sem volt olyan különbség, amely indokolta volna az eredményt – írja a hvg.hu.

forrás

Tudtad, hogy az ölelésnek 7 típusa is létezik? Nézd meg a lenti galériánkat!