Rossz az idő és kultúrára szomjazol? Adunk pár tippet, hogy merre érdemes elindulnod!

Borítókép: Rossz az idő és kultúrára szomjazol? Adunk pár tippet, hogy merre érdemes elindulnod! Forrás: Getty Images
Az utóbbi időben csak kapkodjuk a fejünket, hiszen egyik nap olyan hideg van, hogy már szükség van a télikabátra a szekrényből, másnap pedig szinte nyári melegben élvezhetjük az októberi őszt. Most kifejezetten olyan programokat gyűjtöttünk össze, amelyek akkor a legideálisabbak, ha rosszra fordulna az idő. Ne aggódj, biztosan nem fogsz unatkozni: izgalmas kiállítások, különleges művészi élmények és az ókori Görögország híres alakjai várnak. Mutatjuk, merre indulj!

IKONO

Az interaktív és egyedülálló művészi élmény nemcsak Madridban, Barcelonában, Rómában, hanem Budapest szívében is megtekinthető. Az IKONO a művészetet és a fotózást ötvözi három emeleten és 600 négyzetméteren: minden korosztály számára érdekes lehet, így akár a családoddal vagy a barátaiddal is érkezhetsz! A lényeg, hogy használd a kreativitásod és lépj ki a komfortzónádból, és egy dolog biztos: igazán felejthetetlen élményekkel gazdagodva fogsz hazatérni! Az IKONO minden nap nyitva tart, de az előzetes jegyfoglalás ajánlott.

Az ókori görögök kiállítás

Ha mindig is a görög mitológia volt a kedvenced, ha szeretnél többet megtudni a 300 vagy a Trója című filmben bemutatott ókori hősökről, vagy csak szimplán az ókori görög világ volt a kedvenc részed a töri órákon, akkor mindenképpen látogass el az Etele Plázába, ahol két teremben számtalan érdekes látnivalón keresztül ismerheted meg ezt a különleges korszakot. Az interaktív utazó tárlat, ahol életnagyságú szobrokkal és a mesterséges intelligencia segítségével ikonikus ókori görög alakokkal is találkozhatsz, október 20-tól február 11-ig tart nyitva az Etele Pláza harmadik emeletén.

Indiánok. Lelkek. Túlélők. – Claudia Andujar fotókiállítása

2023 szeptembere és 2024 júniusa között Claudia Andujar különleges tárlata várja az érdeklődőket a Néprajzi Múzeumban, hazánkban elsőként. Bár munkái világszerte népszerűek, az apai ágról magyar származású fotográfus fotói itthon kevésbé ismertek. Ezen a tárlaton azonban lehetőséged van művészetének egy kicsi, de annál fontosabb szeletével megismerkedni a magazinfotós időszakától kezdve, a kísérletező korszakon át egészen a janomami indiánok között készített művészi képekig. A múzeum hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

AB OVO

Női sorsok, alakok és társadalmi problémák állnak a különleges fotókiállítás fókuszában, mely az AB OVO nevet kapta. A tárlatot a Budapesti Corvinus Egyetem harmadéves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatói álmodtak meg egy egyetemi projekt kapcsán, amellyel szeretnék felhívni a figyelmet az olyan nőket érintő aktuális társadalmi problémákra, mint a női bántalmazás vagy a testképzavar. A hallgatók a kiállítás keretén belül adománygyűjtést is szerveznek a Mályvavirág Alapítvány számára, akik nőgyógyászati daganatokkal foglalkoznak. Ha érdekelnek a komolyabb témák és szeretnél egy nemes ügy mellé állni, a kiállítást október 27-én 17 órától a margitszigeti Kristály Színtérben tekintheted meg.

6. Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál

Ha szereted a mozit, és szeretnéd a filmek világát a gyerekekkel, sőt az egész családdal megismertetni, ez a fesztivál neked szól! A világ legkiemelkedőbb rövidfilmjein és mozifilmjein túl interaktív workshopokon és filmes előadásokon is részt vehetsz. A fesztivál két részletből áll, az október 21. és 22. között tartó Cinemira Teen a Corvin moziban a kamaszoknak, az október 28-29-én kerül a margitszigeti Kristály Színtéren rendezett Cinemira Kids pedig a kisebbeknek szól, ahol a szervezők még gyerekbarát halloweeni programokkal is készülnek. Lesz még családi koncert Gryllus Vilmossal, de a fesztiválon többek között Gubik Petrával, Rujder Viviennel, Thuróczy Szabolccsal, Zsurzs Katival és Elek Ferenccel is találkozhatsz.

Magyar Tenger Társasüdülő kiállítás-sorozat

Milyen a magyar tenger partja, ha kiürül? Ezt már megtudhattuk Bartha Dorka @balatonoffseason nevű Instagram oldaláról, amelyen a Balaton kevésbé ismert holtszezoni arcát és az általa kedvelt nyaralótípusokat mutatja be. De mi történik akkor, ha Dorka különleges hangulatú fotói és Weiler Péter képzőművész fantáziája találkozik? Két Balaton-imádó kreatív ember kollaborációjából megszületik a Magyar Tenger Társasüdülő kiállítás-sorozat, amely a Balaton környékén már Balatonbogláron, Zamárdiban és Mindszentkállán is járt már, és október 19-től novemberig 5-ig te is megnézheted a budapesti HybridArt Space Galériában. A Balatontól ugyan távol, de a tóparti retró hangulat Budapesten is garantált, úgyhogy készülj fel egy igazi időutazásra!

Ha pedig mégis inkább a szabadba vágysz, ezekhez a vendégházakhoz mindenképp látogass el idén ősszel!